Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökkikansa vanhenee silmissä: Miten käy Savon Ibizan?

Suomessa on puoli miljoonaa mökkiä, mutta vain yksi omistaja viidestätoista on alle 40-vuotias.

Janne Toivonen HS
Rengasmatka. Kesämatka Suomeen ja suomalaisuuteen junalla ja bussilla. Sarja ilmestyy heinäkuussa torstaisin ja sunnuntaisin. Osa 2/6.

Kouvolan jälkeen rata sukeltaa metsään.

Tikkurilasta Lahteen kiskot ovat seuranneet moottoritietä ja sieltä Kouvolaan valtatietä. Sitten käännytään Savon radalle kohti Kuopiota.

Rata oli valmistuessaan vuonna 1889 sisämaan napanuora ja sotien jälkeen yksi maan kasvun perussuonista. Nyt kiskoilla on kepeämielistä lomakansaa.

Mökkimatkalaiset Pirjo Häkkinen ja Ari Tarvas ovat sonnustautuneet asianmukaisen rennosti. Häkkisen punaisessa lippalakissa lukee Veikkaus ja Tarvaksen ruskeassa lätsässä Viking Line. Näitä ei pidetä päässä Helsingissä.

Määränpäämme on yhteinen. Laskeudumme laiturille, jonka kyltissä lukee Mäntyharju.

Kassahihnalla kulkee suklaavohveleita, jumbokarkkipusseja, grillilihaa ja olutta, väleissä pari ujoa punasipulia ja salaattia. Kesävatsat keinahtelevat, kun muovikassit päätyvät väliaikaissijoitukseen autojen tavaratiloihin.

Kesä on mässäilyn aikaa ja Mäntyharjun raitti yksi kesän keskustukikohdista.

Mäntyharjussa on runsaat 3 000 vakituista asuntoa, melkein 5 000 loma-asuntoa. Helteisenä heinäkuuna (josta nyt ei ole kyse) 6 200 asukkaan kunnassa voi olla helposti kymmenentuhatta kesäasukasta.

Heille järjestetään kesäohjelmaa niin että moni kaupunkikin kalpenee: stand-upia, uimakoulu, konsertteja, kesäteatteria, jalkapalloleiri, puistojoogaa. Kesän kassamagneettielokuva Terminator Genisys pyörii 3D-versiona.

Mäntyharju on ollut kesäkeskus jo pitkään. Kunnan kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky istuu torikahvilaan ja kääntää kelloa 120 vuotta taaksepäin.

"Kun luonto nousi 1800-luvun lopulla kansalliseksi ylpeydenaiheeksi ja Savon rata valmistui, kulttuurisuvut alkoivat rakentaa tänne huviloita", hän kertoo.

"Helsingistä katsoen Mäntyharju oli ja on järvi-Suomen ensimmäinen etappi."

Vuonna 1901 valmistui arkkitehti Eliel Saarisen isälleen piirtämä Pulkanrannan huvila. Rakentajia tuli lisää ja lisää. Syntyi huvilayhdyskunta.

Mäntyharjuun tultiin pitkään koko kesäksi. Herrasväen junavaunut lastattiin Pasilan asemalla Helsingissä. Mukaan pakattiin kahden–kolmen kuukauden tarpeet flyygeleitä, sänkyjä ja pyykkivuorta myöten. Pyykit haluttiin pestä pehmeässä järvivedessä.

Kesäasukkaat näkivät maaseudun elämää ja toivat puolestaan ihmeteltäviksi tuulahduksia kaupungista. Huviloilla pelattiin jo varhain tennistä ja 1930-luvulla lelutehtailija Juho Jussilan kehittämää uutta korona-peliä.

Paikalliset auttelivat, ruokkivat ja kuljettivat korvausta vastaan. Kaupunkilaiset aloittivat uimakoulut, joista oli hyötyä myös kuntalaisille.

Se oli symbioottinen suhde. Kumpikin oppi toisistaan.

Massamökkikunta Mäntyharjusta tuli 1960-luvulta alkaen. Rantatontteja sai pitkään halvalla, ja vuosina 1970–2000 kuntaan rakennettiin kiivaaseen tahtiin yhteensä 3 000 mökkiä.

Palvelut paranivat. Yksi 1970-luvun ylpeyksistä oli kunnanvirastoon tehty diskoteekki.

Lauri Rotko
Heli ja Henno Saarnen kesäasunto Mäntyharjussa on arkkitehti Eliel Saarisen jälkeläisen Lauri Saarisen piirtämä. Heli Saarnen juuret Mäntyharjun kesäasukkaana ulottuvat 1940-luvulle, suvun peräti vuoteen 1901.
Heli ja Henno Saarnen kesäasunto Mäntyharjussa on arkkitehti Eliel Saarisen jälkeläisen Lauri Saarisen piirtämä. Heli Saarnen juuret Mäntyharjun kesäasukkaana ulottuvat 1940-luvulle, suvun peräti vuoteen 1901.

Kulttuurisihteeri Yli-Pyky vertaa Mäntyharjua Ibizaan. Kumpikin on käynyt saman tien, muuttunut syrjäisestä luontopitäjästä matkailukeitaaksi. Mäntyharju on erityisesti pääkaupunkiseudun pakopaikka: noin puolet mökinomistajista on Uudeltamaalta.

Kesäasukkaat ovat uskollisia. Yksi uskollisimmista löytyy vartin ajomatkan päästä mökkitien varrelta. Hän on ensi vuonna 70 vuotta täyttävä Heli Saarne, joka käy Mäntyharjussa miehensä Henno Saarnen kanssa joka kesä Tukholmasta asti.

"Ruotsissa vain harva tietää minusta paljoa, mutta täällä on hirveästi tärkeitä ihmisiä, joille myös minä olen tärkeä", Heli Saarne sanoo ja tarjoaa kahvia. Ikkunasta näkyy mallikelpoinen koivikko ja sen lomasta järvi.

"Enimmäkseen nautitaan täällä tästä luonnosta, ja tietysti yhdessäolosta suvun ja ystävien kanssa", hän jatkaa.

Kun Saarne oli lapsi, perhe vietti joka kesä kolme kuukautta Mäntyharjussa. Oma auto vuonna 1965 mahdollisti mökkikäynnit myös viikonloppuisin.

Pulkanrannan yhteisökin on yhä suvun hallussa, mutta Saarnet muuttivat 20 vuotta sitten omaan kesäasuntoonsa. Sen piirsi kulttuurisuvun vesa ja Saarnen veljenpoika, arkkitehtiylioppilas Lauri Saarinen.

Saarnet ovat tyypillistä ikäluokkaa, sillä mökinomistajista on vaivihkaa tullut maan suurin epävirallinen eläkeläisyhdistys. Keski-ikä on jo 62 vuotta.

Jos laitettaisiin riviin viisitoista mökkiä, vain yhden omistaja olisi alle 40-vuotias.

Harvan harrastuksen keski-ikä on näin korkea. Kyselyt osoittavat, ettei mökin omistaminen kiinnosta nuoria ikäluokkia läheskään siinä määrin kuin heidän vanhempiaan.

Kuinka käy mökkien varassa eläville Mäntyharjulle, Sysmälle tai Kemiönsaarelle? Monista Suomen 501 000 mökistä pidetään hyvää huolta, mutta moni myös rapistuu hiljaa hylättynä.

Tämän huomasivat kolmekymppiset vantaalaiset Anneli ja Markus Kostiander. He alkoivat pari vuotta sitten etsiä mökkiä korkeintaan 200 kilometrin päästä Vantaalta.

Tehtävä ei ollut helppo. Uudet rantamökit Etelä-Suomessa maksoivat helposti yli 200 000 euroa, ja rapistuneistakin saatettiin pyytää 150 000:ta euroa.

Kostianderit päätyivät rakentamaan uuden mökin Mäntyharjun Tainaveden äärelle.

"Täältä löytyi tontti johon laskee ilta-aurinko, kunta on mökkeilijäystävällinen ja kotoa on matkaa tasan 198 kilometriä", Markus Kostiander virnistää.

Lauri Rotko
Markus Kostiander (takana) halusi perheensä kanssa mökin, joka sijaitsee korkeintaan 200 kilometrin päässä pääkaupungista. Mäntyharjulle matkaa on 198 kilometriä. Apuna saunan viimeistelyssä on appiukko Esko Hyökki.
Markus Kostiander (takana) halusi perheensä kanssa mökin, joka sijaitsee korkeintaan 200 kilometrin päässä pääkaupungista. Mäntyharjulle matkaa on 198 kilometriä. Apuna saunan viimeistelyssä on appiukko Esko Hyökki.

Kostianderilla ja appiukko Esko Hyökillä on laatoitusurakka kesken. Tupa valmistui viime vuonna, ja nyt miehet viimeistelevät saunaa syyslöylyjä varten.

Hyökki on mökkisukupolven mies. Hänen appivanhempansa hankkivat mökin Etelä-Karjalasta vuonna 1979. Vuonna 2002 Hyökit ostivat oman kesäpaikan Porvoosta, lyhyen matkan päässä Helsingistä. Ja nyt valmistuu tyttären perheen oma mökki.

"En kai kävisi, ellen tykkäisi. Oltiin paljon mökillä erityisesti kun tytöt olivat pieniä. Uitiin ja saunottiin", Hyökki sanoo.

Yli-Pyky uskoo, että kolmekymppisilläkin on tunteita mökkejä kohtaan. Hän viittaa Arttu Wiskarin (mökki Mäntyharjussa) kappaleeseen Mökkitie:

Faija anna mun ajaa mökkitie, lupaan että saunaan vettä vien, muistan kivet ja kannot tän soratien. . .

Mutta laulu voisi hyvin jatkua kuvitteellisin sanoin:

Saarnet ja hyökyt ovat mökillä kuukausia, mutta lapset enää viikkoja, lapsenlapset päiviä.

Tyhjeneminen ei ole jäänyt Mäntyharjussa huomiotta. Seudulla on aloitettu hanke, jossa tyhjillään olevia mökkejä vuokrataan eteenpäin. Se on närästänyt vuokrausyrittäjiä.

Kesken synkistelyn soittaa mies kuin Mäntyharju.

Paikkakunnan tämän kesän tapaus on erikoinen juttu, josta Häkkinenkin vinkkasi: iskelmätähti Kake Randelin esittää itseään omasta elämästään kertovassa kesäteatterikappaleessa. Kielletyt tunteet -näytelmää esitetään täysille katsomoille.

Randelin ei tunnu olevan asiasta moksiskaan.

”Mä olen ollut tällainen aina. Ei tarvi miettiä roolia lavalla.”

60-vuotias Randelin on noussut niukkuudesta vaurauteen kuten Suomi ja Mäntyharju, jota hän ei ole koskaan jättänyt.

”Täällä on kotimökki, jossa olen syntynyt, ja oma talo. Mä diggaan puhdasta luontoa ja järveä. Ja lupasin kerran äidille, että hänen ei tarvitse mennä kunnalliskotiin. Sen aion pitää.”

Viimeinen juna Mäntyharjusta pohjoiseen lähtee kello 18.31.

Seuraavaan määränpäähän on neljä tuntia ja siellä odottaa toisenlainen maisema, sattuman ja kohtalon ruletti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat