Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehti: Google paljasti poistamista pyytäneiden tiedot vahingossa

Suomesta oli tullut maaliskuuhun mennessä yli 3 000 poistopyyntöä

Kotimaa
 

Hakukonejätti Google paljasti epähuomiossa lähes 220 000 hakutietojensa poistamista pyytäneen ihmisen tiedot, kertoo brittilehti The Guardian. Lehti löysi tiedot Googlen raportin lähdekoodista.

Euroopassa 95 prosenttia pyynnöistä on koskenut yksityishenkilöiden henkilökohtaisten tietojen poistamista. Vajaa puolet on johtanut Googlen puolelta toimenpiteisiin.

Lehden löytämät tiedot ulottuivat tämän vuoden maaliskuuhun asti. Lähes puolet kaikista poistopyynnöistä hyväksyttiin.

Lopullinen raportti julkaistiin toukokuussa. Sen mukaan Suomesta tulleista poistopyynnöistä 43,2 prosenttia johti sisällön poistamiseen hakutuloksista. Esimerkiksi Bulgariasta tulleista pyynnöistä 21 prosenttia johti hakutulosten poistamiseen, mutta Kyprokselta tulleista poistopyynnöistä tehosi lähes 49 prosenttia.

Maaliskuuhun mennessä Suomesta poistopyyntöjä oli tullut runsaat 3000. Niiden perustelut ovat noudattaneet yleistä jakaumaa: 96 prosenttia pyynnöistä oli tehty henkilökohtaisten tietojen poistamiseksi. Kaikista Suomea koskevista pyynnöistä hyväksyttiin hieman alle puolet, 46 prosenttia. Suomesta tulleista pyynnöistä reilut 400 sai Googlelta vastauksen: tarvitsemme asiasta lisätietoja.

Googlen mukaan The Guardianin löytämät tiedot ovat peräisin yhtiön testiaineistosta, jossa oli tarkoitus parantaa yhtiön raportoinnin tarkkuutta. Tietoja ei kuitenkaan julkaistu maaliskuussa, sillä Google ei pitänyt niitä riittävän luotettavina julkaisua varten. Nyt Google on korjannut lähdekoodiaan siten, ettei tietoja enää löydy.

Noin kahdeksan prosenttia kaikista poistopyynnöistä tuli kymmenellä sivustolla sijaitsevista tiedoista. Niistä suurin osa pyynnöistä koski Facebookissa ollutta sisältöä. Vaikka vuotanutta tietoa ei enää löydy, lopullisessa esitellään muutama esimerkkitapaus. Niistä yksikään ei koske Suomea.

"Italialaisnainen pyysi meitä poistamaan vuosikymmeniä vanhan artikkelin hänen aviomiehensä murhasta, jossa hänen nimensä mainittiin. Olemme poistaneet artikkelin hänen nimeään koskevista hakutuloksista", raportissa kerrotaan.

Raportissa kerrotaan myös Britanniasta tulleesta poistopyynnöstä, jossa lääkäri pyysi Googlea poistamaan linkkejä artikkeleihin, jotka viittasivat hänen tunaroimaansa leikkaukseen. Kolme sivuista ei maininnut leikkausta, mutta sisälsi lääkäriä koskevia henkilökohtaisia tietoja. Nuo kolme tulosta poistettiin, mutta leikkaukseen viittaavat tulokset jätettiin, raportissa kerrotaan.

Britanniassa Google poisti myös muun muassa hakutuloksista viittauksen jo suoritettuun tuomioon.

Itseä koskevien hakutulosten poistamisen vaatiminen tuli mahdolliseksi keväällä 2014. Taustalla on EU-tuomioistuimen linjaus, jonka mukaan ihmisellä on oikeus tulla unohdetuksi, kun tieto ei enää pidä paikkaansa tai se on muuttunut epäolennaiseksi. Tilanne on toinen, jos tapaus on julkisesti merkittävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat