Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koukku voi tarttua myös kalastajaan – "Jos väkänen on ihon alla, irrotus vaatii aika paljon luonnetta"

Terveysasemalla koukkujen irrottelu on kesäkaudella rutiinia

Kotimaa
 
Näin irrotat ongenkoukun ihosta
Näin irrotat ongenkoukun ihosta
Kokeneetkin kalastajat saattavat joskus sotkeutua omiin koukkuihinsa. Mikäli koukku ei ole uponnut syvälle, sen voi yrittää irrottaa itse. Video esittelee tähän kaksi tunnettua tapaa. Toimittaja: Ossi Mansikka, grafiikka: Uolevi Holmberg.

Uistin oli tiukasti kiinni kaislikossa. Joustava monofiilisiima pingottui, ja Jyri Kuusisalo ennätti sanoa virveliä riuhtovalle kaverilleen "älä" ennen kuin 30 grammaa painava haukilusikka irtosi ja sinkoutui häntä otsaan. Koukku upposi päänahkaan väkästä myöten.

"Siinä sitten ruvettiin irrottamaan. Aluksi tilanteessa ei ollut huumoria, mutta nyt se jo huvittaa", Kuusisalo kertoo. Haukiseuran puheenjohtajana Kuusisalo tietää, että vahinkoja sattuu kokeneellekin kalastajalle.

Fakta

Näin irrotat koukun ihosta

 Irrota vieheosa koukusta.

 Pese kätesi ja koukun ympäristö. Kierrä koukun ympärille tukeva siimalenkki. Paina koukun kantaa ihoa vasten niin, että ihon sisällä oleva väkänen hieman irtoaa reiän seinämästä.

 Nykäise koukkuun kiinnitettyä siimaa terävästi varren suuntaisesti.

 Kun koukku on irti, pese ja desinfioi haava.

 Seuraa vaurioitunutta ihoa tulehduksen varalta. Jos huomaat runsasta punoitusta tai turpoamista, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Lähde: Medline Plus

Koukkuvahinko on tyypillisin kalastushaaveri, ja useimmat tapahtuvat juuri heittokalastuksessa. Vapa heilahtaa hiukan väärässä asennossa, jolloin viehe osuu joko heitättäjään tai kalakaveriin. Koukku voi myös upota sormeen kalasta irrotettaessa, kun saalis sätkii vastaan.

Useimmin koukku jää kiinni käteen, joskus kasvoihin tai korviin ja harvemmin jopa silmämunaan.

"Huolimattomasta käsittelystä tulee näitä haavereita. Sanon itse kaikille vesille menijöille, että laittavat jotkut lasit päähän aina. Silmiä ei voi korvata millään."

Kesällä koukut ja vieheet ovat tavallinen näky etenkin mökkipaikkakuntien terveysasemilla.

"Niitähän on säännöllisesti, kun meillä täällä aika paljon kalastajia liikkuu. Voisi sanoa, että melkein päivittäin pitää irrottaa", sanoo sairaanhoitaja Teija Heikkinen Kuusamon terveyskeskuksen päivystyspoliklinikalta.

Kalastuspaikkakuntana tunnetun Kuusamon päivystyksessä on jopa huoneentaulu, jossa riippuu satakunta ihmisestä irrotettua syöttiä. Heikkinen kertoo, että uistimia on kerätty jo kolmekymmentä vuotta ja seinälle on päätynyt vain murto-osa. Nykyään koukkuja ei välttämättä tarvitse katkoa, joten kalastajat vievät ottimensa mukanaan.

Syvälle ihoon sekä silmän tai valtimoiden lähelle uponnut koukku kannattaa poistattaa terveydenhuollon ammattilaisella. Muutoin koukun voi irrottaa myös itse, Heikkinen sanoo.

"Jos väkänen ei ole ihon alla, silloinhan se lähtee helposti. Jos se on, irrotus vaatii aika paljon luonnetta. Se on kipeä ottaa pois ilman puudutusta."

Koukku kannattaa irrottaa vetämällä se ulos samaa tietä kuin se meni sisällekin. Parkkiintuneimmat kalamiehet saattavat jopa pyöräyttää koukun toisesta kohtaa ihon läpi, katkaista väkäsen ja pujottaa koukuntyngän pois. Viehe voi myös jäädä kiinni esimerkiksi niskaan, jolloin sitä on hankala itse irrottaa. Tällöin viehe kannattaa irrottaa koukusta ja teipata koukku ihoon kiinni.

Hankalia ovat myös vaatteiden läpi ihoon pureutuneet koukut, joita voi olla hankala itse irrottaa.

Haukiseuran Kuusisalo opastaa, että kalareissuille kannattaa aina ottaa mukaan pihdit, puhdistusvälineet sekä laastareita. "Ne eivät paljoa tilaa vie. Jos saa vietyä vieheitä mukanaan, saa kyllä pari laastariakin."

"Itse käytän väkäsettömiä koukkuja, jotka eivät samalla lailla jää kiinni."

Vieheiden ohella haavoja aiheuttavat esimerkiksi kiduskaaret, hauen hampaat sekä kuhan ja ahvenen selkäpiikit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat