Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satojatuhansia mehiläisiä kuoli oudosti

Syyksi epäillään väärään aikaan tehtyä kasvinsuojeluruiskutusta

Kotimaa
 
Iisakki Härmä
Ilona Paunu
Loimaalla Kojon kulmalla sijaitsevasta mehiläistarhasta kuoli mehiläisiä jopa 40 pesästä heinäkuun 4. päivänä. Ely-keskus tutkii mehiläistuhoa.
Loimaalla Kojon kulmalla sijaitsevasta mehiläistarhasta kuoli mehiläisiä jopa 40 pesästä heinäkuun 4. päivänä. Ely-keskus tutkii mehiläistuhoa. Kuva: Ilona Paunu

Loimaalla on heinäkuun alussa kuollut joukoittain mehiläisiä kolmella eri mehiläistarhalla parin kilometrin säteellä. Tuho koskee noin 50 pesää.

"Yhdessä pesästä on saattanut kuolla 10 000–30 000 mehiläistä", arvioi Aapo Savo, yksi mehiläistarhaajista ja Hunajayhtymä Oy:n toimitusjohtaja.

Mettä keräämässä olleita kenttämehiläisiä menehtyi siis yhteensä useita satojatuhansia.

Ensimmäiset kuolleet mehiläiset löytyivät pesien suuaukoilta lauantai-iltana 4. heinäkuuta. Joukkotuhon syyksi epäillään sitä, että jollain alueen maatilalla olisi ruiskutettu kasvinsuojeluainetta.

Kemikaalien käyttöä Suomessa valvova Tukes on ohjannut tapauksen käytännön tutkinnan Varsinais-Suomen ely-keskukselle. Kaksi ely-keskuksen tarkastajaa on maanantain ja tiistain aikana haastatellut mehiläistarhaajia sekä tutkinut alueen maastoa ja tuuliolosuhteita. Keskiviikkona tarkoitus on vielä tehdä tarkistuskäyntejä paikallisten maatilojen varastoihin sekä vaatia viljelijöiltä kirjaukset heidän käyttämistään torjunta-aineista.

Ely-keskus vaatii kopiot viljelytoimenpiteistä, jotka viljelijöiden on ollut pakko kirjata, kertoo ely-keskuksen maatalouden valvontayksikön päällikkö Harri Liven.

Tapauksessa voi olla kyse kasvinsuojeluainerikkomuksesta, sillä monia tuholaistorjunta-aineita saa ruiskuttaa vain kello 20:n ja 24:n välillä, jolloin mehiläiset eivät lennä maastossa. 4. heinäkuuta oli Loimaalla yksi kesän harvoista lämpimistä päivistä, jolloin oli myös kova tuuli.

"Ensimmäisenä tulee mieleen, että kuka hullu menee ruiskuttamaan moisena päivänä. Lämpötila oli sellaiseen liian korkea ja tuuli olisi kuljettanut aineen muutenkin taivaan tuuliin", itsekin viljelijänä toimiva Liven ihmettelee.

Mikäli pystytään osoittamaan, että joku viljelijä on levittänyt tuholaisaineita sääntöjen vastaisesti, mehiläistarhaajat voisivat viedä asian rikostutkintaan ja saada korvauksia oikeusteitse. Myös Tukes voi käynnistää rikostutkinnan, ja rikkomuksen tehnyttä viljelijää voidaan rangaista maataloustukien menetyksillä.

Loimaalta kotoisin oleva Savo ei usko, että alueen maanviljelijät olisivat syyllistynet rikkomuuksiin.

"Kyse ei ole mistään huithapeleista vaan eturivin maanviljelijöistä, jotka ovat tarkkoja tekemisistään."

Sen sijaan hän pelkää, että tuho on aiheutunut jostain aineesta, jonka käyttö on täysin laillista.

Kyseessä saattaisivat tällöin olla esimeriksi rikkakasvien torjunta-aineet. Tällöin mehiläiset eivät kuolleetkaan myrkykseen vaan nälkään, koska niitä ei olisi päästetty takaisin pesään vieraan hajun vuoksi.

Tämä vaihtoehto huolestuttaa mehiläistarhaajia vielä enemmän, sillä silloin Suomessa olisi käytössä laillisia aineita, jotka voisivat myös jatkossa tehdä vastaavia tuhoja.

"Mehiläistarhaajat ovat aika yksin. Jos tapahtuu joku tällainen vahinko, emme saa mistään apua. Jollekin se voi olla pahimmillaan koko elinkeinon loppu", Savo toteaa.

Nyt tarhaajien taloudelliset menetykset jäivät pieniksi, sillä viileän kesän vuoksi mehiläiset eivät ole muutenkaan juuri saaneet kerättyä mettä. Tutkimusten mukaan mehiläiset lisäävät rypsisatoa 10 – 15 prosenttia. Pesät eivät tuhoutuneet täysin, mutta niiden toipuminen kestää pitkään, ja silloin satokausi alkaakin jo olla ohi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat