Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset hoidattavat syöpiään Saksassa, jos Suomessa sanotaan, ettei hoito enää kannata

Potilasdirektiivi on saanut suomalaiset etsimään hoitoa Saksasta, Virosta ja Ruotsista

Kotimaa
 
Husin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen
Phanie
Eturauhasleikkaus tehtiin leikkausrobotin avulla Limogesin sairaalassa Ranskassa.
Eturauhasleikkaus tehtiin leikkausrobotin avulla Limogesin sairaalassa Ranskassa. Kuva: Phanie

Syöpähoidot ovat yleensä syynä, kun suomalaiset hakeutuvat hoitoon ulkomaille.

EU:n potilasdirektiivi mahdollistaa korvauksen saamisen EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä annettavaan hoitoon. Direktiivi tuli voimaan vuoden 2014 alussa eikä se ole vielä mullistanut eurooppalaista terveydenhoitoa, vaikka niin toivottiin.

Fakta

Ulkomaille pääsee hoitoon jos jono ei vedä kotimaassa

 Suomesta ulkomaille hakeutui hoitoon vuonna 2014 alle sata ihmistä.

 Saksaan hakeutui hoitoon 31 henkilöä. Saksassa hoidetaan erityisesti syöpiä. Viroon lähti 18 henkilöä ja Ruotsiin 12 henkilöä.

 Luvut perustuvat ennakkolupiin, jotka eivät anna kattavaa käsitystä potilasdirektiivin hyödyntämisestä.

 Ennakkolupa myönnetään, jos hoitoa ei voida antaa kotimaassa hoitotakuun puitteissa.

 Ilman ennakkolupaa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä saatu hoito maksetaan itse. Korvaus haetaan jälkikäteen Kelasta.

"Direktiivi näkyy hyvin vähän. Ulkomailta haetaan kirurgista hoitoa, jos Suomessa ollaan sitä mieltä, ettei kannata enää hoitaa", kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen.

Eniten Suomesta hakeudutaan syöpähoitoihin Saksaan. Suosittuja maita ovat myös Viro ja Ruotsi. Virossa käyvät hoidettavana etenkin Suomessa asuvat ja työskentelevät ihmiset, joilla on sukulaisia Virossa. Hoitojen syyt perustuvat arvioihin, sillä tilastoissa ei vielä erotella niitä.

Kelasta kerrotaan, että vuonna 2014 myönnettiin 77 ennakkolupaa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä annettavaan hoitoon. Vastaavalla ennakkoluvalla Suomeen hakeutui 16 henkilöä.

Hakemuksista noin puolet saa myönteisen päätöksen.

Ennakkolupien määrä ei kerro ulkomaille hoitoon hakeutuneiden kokonaismäärää. Jokaisella on oikeus hakeutua hoitoon EU-maissa, Eta-alueella tai Sveitsissä ilman ennakkolupaa ja hakea hoidon korvausta jälkikäteen.

Hus on Suomen suurin sairaanhoitopiiri, ja Lehtonen arvioi, että kaikista potilasdirektiivin mukaisista hoidoista noin puolet koskettaa Husia.

EU-komission terveyspääosaston asiantuntijapaneelissa istuva Lehtonen laatii parhaillaan esitystä siitä, miten potilasdirektiiviä pitäisi kehittää.

"Ongelma on, että jäsenmailta ei tule tietoa siitä, kuka hakeutuu hoitoon tai miten ja minne haetaan hoitoon", hän kertoo.

Lehtosen mielestä tilastointi on Suomessa eurooppalaisittain hyvällä mallilla, vaikka siinäkin on viiveitä ja epätarkkuuksia.

Kela kertoo maksaneensa potilasdirektiivin alaisissa maissa aiheutuneista sairaanhoidon kustannuksista Suomessa sairausvakuutetuille noin 1,5 miljoonan euron sairaanhoitokorvaukset.

Euroopassa potilasdirektiivi näkyy Lehtosen mukaan kahdella tavalla: raja-alueilla ja terveysturismissa.

Raja-alueilla ihmiset käyvät hoidossa lyhyen matkan päässä, yleensä naapurimaassa. Suosittua on etenkin saksalaisten ja itävaltalaisten hammasturismi Unkariin.

Vilkasta on myös Belgian ja Ranskan, Espanjan ja Ranskan, Italian ja Slovenian, Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Viron välillä.

Terveysturistit puolestaan hoidattavat itsensä lomalla esimerkiksi Italiassa tai Espanjassa.

Suomeen tullaan vaikeisiin sydänleikkauksiin, ja uusia vahvuuksia etsitään koko ajan.

"Olemme markkinoineet lasten sydänkirurgiaa Viroon, ja tulevaisuudessa profiloitumista yritetään varmaan syöpätaudeissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat