Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökkikansa vanhenee silmissä: Miten käy Savon Ibizan?

Mökkikansa vanhenee. Jos riviin laitetaan viisitoista mökkiä, vain yhden omistaja on alle 40-vuotias.

Kotimaa
 
Lauri Rotko
Markus Kostianderin mökki valmistuu unelmapaikalle Mäntyharjun Tainaveden rantaan. Appiukko Esko Hyökki auttaa saunan rakentamisessa.
Markus Kostianderin mökki valmistuu unelmapaikalle Mäntyharjun Tainaveden rantaan. Appiukko Esko Hyökki auttaa saunan rakentamisessa. Kuva: Lauri Rotko
 Rengasmatka. Kesämatka Suomeen ja suomalaisuuteen junalla ja bussilla. Sarja ilmestyy heinäkuussa torstaisin ja sunnuntaisin. Osa 2/6.

Kouvolan jälkeen rata sukeltaa metsään.

Tikkurilasta Lahteen kiskot ovat seuranneet moottoritietä ja sieltä valtatietä Kouvolaan. Sitten käännytään Savon radalle kohti Kuopiota.

Rata oli valmistuessaan vuonna 1889 sisämaan napanuora ja sotien jälkeen yksi maan kasvun perussuonista. Nyt kiskoilla on kepeämielistä lomakansaa.

Mökkimatkalaiset Pirjo Häkkinen ja Ari Tarvas ovat sonnustautuneet asianmukaisen rennosti. Häkkisen punaisessa lippalakissa lukee Veikkaus ja Tarvaksen ruskeassa lätsässä Viking Line. Näitä ei pidetä päässä Helsingissä.

Määränpäämme on yhteinen. Laskeudumme laiturille, jonka kyltissä lukee Mäntyharju.

Kassahihnalla kulkee suklaavohveleita, jumbokarkkipusseja, grillilihaa ja olutta, väleissä pari ujoa punasipulia ja salaattia. Kesävatsat keinahtelevat, kun muovikassit päätyvät väliaikaissijoitukseen autojen tavaratiloihin.

Kesä on mässäilyn aikaa ja Mäntyharjun raitti yksi kesän keskustukikohdista.

Mäntyharjussa on runsaat 3 000 vakituista asuntoa ja melkein 5 000 loma-asuntoa. Helteisenä heinäkuuna (josta nyt ei ole kyse) 6 200 asukkaan kunnassa voisi olla helposti kymmenentuhatta kesäasukasta.

Heille järjestetään ohjelmaa niin että moni kaupunki kalpenee: stand-upia, uimakoulu, konsertteja, kesäteatteria, jalkapalloleiri, puistojoogaa. Kesän kassamagneettielokuva Terminator Genisys pyörii 3D-versiona.

Mäntyharju on ollut kesäkeskus jo pitkään. Kunnan kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky istuutuu torikahvilaan ja kääntää kelloa 120 vuotta taaksepäin.

"Kun luonto nousi 1800-luvun lopulla kansalliseksi ylpeydenaiheeksi ja Savon rata valmistui, kulttuurisuvut alkoivat rakentaa tänne huviloita", hän kertoo.

"Helsingistä katsoen Mäntyharju oli ja on järvi-Suomen ensimmäinen etappi."

Vuonna 1901 valmistui arkkitehti Eliel Saarisen isälleen piirtämä Pulkanrannan huvila. Rakentajia tuli lisää ja lisää. Syntyi huvilayhdyskunta.

Aina kesän alussa herrasväen junavaunut lastattiin Pasilan asemalla. Mukaan pakattiin kahden kolmen kuukauden tarpeet flyygeleitä, sänkyjä ja pyykkivuorta myöten. Pyykit haluttiin pestä pehmeässä järvivedessä.

Kesäasukkaat näkivät maaseudun elämää ja toivat tuulahduksia kaupungista. Huviloilla pelattiin tennistä, ja 1930-luvulla lätkittiin uutta koronapeliä.

Paikalliset auttelivat, ruokkivat ja kuljettivat korvausta vastaan. Kaupunkilaiset taas aloittivat uimakoulut, joista oli hyötyä myös kuntalaisille.

Se oli symbioottinen suhde. Kumpikin oppi toisistaan.

Mäntyharjusta tuli massamökkikunta 1960-luvulta alkaen. Rantatontteja sai pitkään halvalla, ja vuosina 1970–2000 kuntaan rakennettiin kiivaaseen tahtiin yhteensä 3 000 mökkiä.

Palvelut paranivat. Yksi 1970-luvun ylpeyksistä oli kunnanvirastoon tehty diskoteekki.

Yli-Pyky vertaa Mäntyharjua Ibizaan. Kumpikin on käynyt saman tien luontopitäjästä matkailukeitaaksi. Mäntyharju on erityisesti pääkaupunkiseudun pakopaikka: noin puolet mökinomistajista on Uudeltamaalta.

Kesäasukkaat ovat uskollisia. Yksi uskollisimmista on ensi vuonna 70 vuotta täyttävä Heli Saarne, joka käy Mäntyharjussa miehensä Henno Saarnen kanssa joka kesä Tukholmasta asti. Heli Saarne on Eliel Saarisen veljen lapsenlapsi.

"Ruotsissa vain harva tietää minusta paljoa, mutta täällä on hirveästi tärkeitä ihmisiä, joille myös minä olen tärkeä", Heli Saarne sanoo ja tarjoaa kahvia. Ikkunasta näkyy mallikelpoinen koivikko ja sen lomasta järvi.

Kun Saarne oli lapsi, perhe vietti joka kesä kolme kuukautta Mäntyharjussa. Oma auto vuonna 1965 mahdollisti mökkikäynnit myös viikonloppuisin.

Pulkanrannan yhteisö on yhä suvun käytössä, mutta Saarnet muuttivat 20 vuotta sitten omaan kesäasuntoonsa. Sen piirsi kulttuurisuvun vesa, arkkitehtiylioppilas Lauri Saarinen.

Saarnet ovat tyypillistä ikäluokkaa, sillä mökinomistajista on vaivihkaa tullut maan suurin epävirallinen eläkeläisyhdistys. Keski-ikä on jo 62 vuotta.

Jos laitettaisiin riviin viisitoista mökkiä, vain yhden omistaja olisi alle 40-vuotias. Mökin omistaminen ei kiinnosta nuoria ikäluokkia läheskään siinä määrin kuin heidän vanhempiaan.

Kuinka käy mökkien varassa eläville Mäntyharjulle, Sysmälle tai Kemiönsaarelle? Suomen 500 000 mökistä monesta pidetään hyvää huolta, mutta moni myös rapistuu hylättynä. Ja myyntihinnat ovat silti kovia.

Tämän huomasivat kolmekymppiset vantaalaiset Anneli ja Markus Kostiander, jotka etsivät mökkiä korkeintaan 200 kilometrin päästä Vantaalta.

Tehtävä ei ollut helppo. Uudet rantamökit Etelä-Suomessa maksoivat helposti yli 200 000 euroa, ja rapistuneistakin saatettiin pyytää 150 000 euroa.

Kostianderit päätyivät rakentamaan uuden mökin Mäntyharjun Tainaveden äärelle.

"Täältä löytyi tontti, johon laskee ilta-aurinko, kunta on mökkeilijäystävällinen, ja kotoa on matkaa tasan 198 kilometriä", Markus Kostiander virnistää.

Kostianderilla ja appiukko Esko Hyökillä on laatoitusurakka kesken. Tupa valmistui viime vuonna, ja nyt miehet viimeistelevät saunaa syyslöylyjä varten.

Hyökki on mökkisukupolven mies. Tämä on hänelle oman kesäpaikan ja appivanhempien mökin lisäksi jo kolmas.

"En kävisi, ellen tykkäisi. Oltiin paljon mökillä, kun tytöt olivat pieniä. Uitiin ja saunottiin."

Kolmekymppisilläkin on toki tunteita mökkejä kohtaan. Kulttuurisihteeri Yli-Pyky viittaa Arttu Wiskarin (jolla on mökki Mäntyharjussa) kappaleeseen Mökkitie:

Faija anna mun ajaa mökkitie, lupaan että saunaan vettä vien, muistan kivet ja kannot tän soratien. . . Mutta laulu voisi hyvin jatkua kuvitteellisin sanoin:

Saarnet ja hyökit ovat mökillä kuukausia, mutta lapset enää viikkoja, lapsenlapset päiviä.
Tyhjeneminen ei ole jäänyt Mäntyharjussa huomiotta. Seudulla on aloitettu hanke, jossa tyhjillään olevia mökkejä vuokrataan eteenpäin. Se on närästänyt vuokrausyrittäjiä.

Kesken synkistelyn soi puhelin. Se on laulaja Kake Randelin.

Mäntyharjun kesän tapaus on erikoinen: Randelin esittää itseään omasta elämästään kertovassa kesäteatterikappaleessa Kielletyt tunteet. Se menee täysille katsomoille. Omaa elämäänsä saa näytellä harva, mutta Randelin ei tunnu olevan moksiskaan.

"Mä olen ollut tällainen aina. Ei tarvi miettiä roolia lavalla."

Hän on noussut niukkuudesta kuin Suomi ja Mäntyharju, johon hän ajaa keikoiltakin yöksi.

"Täällä on kotimökki, jossa olen syntynyt, ja oma talo. Mä diggaan puhdasta luontoa ja järveä. Ja lupasin kerran äidille, ettei tarvitse mennä kunnalliskotiin. Sen aion pitää."

Viimeinen juna pohjoiseen lähtee asemalta kello 18.31. Siellä odottaa toisenlainen maisema, sattuman ja kohtalon ruletti.

 

Arkistokooste kesänvietosta Mäntyharjussa: HS.fi.

Heli ja Henno Saarne tulevat Ruotsista kesäasunnolle joka kesä. Heidän tyttärensä luuli lapsena, että Mäntyharju on Suomi.
Heli ja Henno Saarne tulevat Ruotsista kesäasunnolle joka kesä. Heidän tyttärensä luuli lapsena, että Mäntyharju on Suomi.
Mäntyharjun museo
Maineikkaan lelutehtailijan Juho Jussilan kehittämää koronapeliä pelattiin Mäntyharjussa paljon 1930-luvulla.
Maineikkaan lelutehtailijan Juho Jussilan kehittämää koronapeliä pelattiin Mäntyharjussa paljon 1930-luvulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat