Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lomalla riidellään tavallista enemmän

Kotimaa
 

Loma on perhe-elämän juhla-aikaa, mutta silloin myös riidellään tavallista enemmän. Näin voisi päätellä siitä, että lomien jälkeen hakeudutaan eniten pariterapiaan, laitetaan vireille avioeroja ja osallistutaan kriisiryhmiin, kertoo pari- ja seksuaaliterapeutti Kirsi Penttinen.

Penttisen mukaan riitaa aiheuttavat korkeat odotukset ja niiden täyttymättä jäämisestä seuraava pettymys, jota ei osata käsitellä.

Arki on erityisesti lapsiperheissä niin kiireistä, ettei kumppania ole ehkä pysähdytty kuuntelemaan, eikä hänelle ole kerrottu omista toiveista.

"Odotuksista ja toiveista pitäisi kertoa ennakkoon, ettei lomalle tule jumalattomia kasaumia. Pitäisi olla myös joku suunnitelma, jota voi päivittää sen mukaan, mitä loma tuo tullessaan."

Penttisen mukaan nykyisessä taloustilanteessa nouseekin huoli, onko kaikilla mökkipaikkaa tai varaa lähteä matkalle.

"On ilmiselvästi tärkeää, että jokaisella olisi mahdollisuus irtiottoon rutiineista. Jos vain pyörittää arkea, se voi olla helvetinmoista oravanpyörää lomallakin."

Ristiriidat eivät ole Penttisen mukaan uhka, vaan kaikilla on lupa omaan mielipiteeseen ja sen kertomiseen ääneen. Riidellessä pitäisi kuitenkin käsitellä yksi asia kerrallaan, kuunnella, mitä toinen sanoo, olla haukkumatta häntä ja käydä yöksi nukkumaan.

"Riita ei voi kestää kahta tuntia tai vuorokauden ympäri. Maksimissaan puolen tunnin jälkeen pistetään peli poikki, rauhoitutaan ja palataan myöhemmin asiaan", Penttinen neuvoo.

Lomalla kannattaa tehdä mielekkäitä juttuja, joissa akut saa ladattua. Huomioon pitää ottaa yksilön, parisuhteen ja koko perheen hyvinvointi.

"On molempien vanhempien vastuulla järjestää näihin liittyviä asioita."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat