Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksalaisen sotilaan lapsi sai isänsä kansalaisuuden

Saksalaisen sotilaan ja suomalaislotan lapsi sai vihdoin myös isänsä kansalaisuuden

Kotimaa
 
Katarina Sällylä HS
Saksan suurlähettiläs Dorothee Janetzke-Wenzel ojensi kansalaisasiakirjat Pertti Hartikaiselle, jolla on nyt kaksoiskansalaisuus.
Saksan suurlähettiläs Dorothee Janetzke-Wenzel ojensi kansalaisasiakirjat Pertti Hartikaiselle, jolla on nyt kaksoiskansalaisuus. Kuva: Katarina Sällylä HS

16. heinäkuuta 2015 on saksalaisen sotilaan pojalle Pertti Hartikaiselle, 70, suuri päivä. Saksalaisten sotilaiden lapset ry:n puheenjohtaja saa ensimmäisenä Saksan kansalaisuuden – yli neljän vuoden yrittämisen jälkeen.

"Tämä on kuin piste iin päälle sen jälkeen, kun olen löytänyt identiteettini puoleksi suomalaisena, puoleksi saksalaisena", rovaniemeläinen iloitsee.

Kansalaisasiakirjat ojensi Saksan suurlähettiläs Dorothee Janetzke-Wenzel Helsingissä. "Ensimmäisellä on aina vaikeaa, seuraavilla hakijoilla on helpompaa", hän vakuutti.

Tilaisuuden jälkeen Hartikainen riensi hakemaan Saksan passia.

Tuore kaksoiskansalainen uskoo, että muutkin yhdistyksen jäsenet rohkaistuvat hakemaan Saksan kansalaisuutta. Yhdistyksessä on sata jäsentä.

Pertti Hartikainen syntyi Ruotsissa Burträskissä maaliskuussa 1945. Saara Niemelä antoi vauvalleen nimen Bertil Rudolf. Toisen nimensä hän sai isänsä saksalaisen aliupseerin Rudolf Ehmannin mukaan.

Ruotsiin 19-vuotias rintamalotta joutui, kun karjaa piti viedä jalan turvaan kotikylältä Oikaraisesta Rovaniemen ja Haaparannan kautta Umeån lähelle.

Kun Saara Niemelä hyvästeli rakkaansa, hän ei tiennyt odottavansa heidän yhteistä lastaan.

Kotiinpaluu Ruotsista viivästyi kevääseen 1946, koska saksalaiset olivat polttaneet Oikaraisen talot.

Kun poika oli kuusivuotias, äiti päätti vaihtaa Bertil Rudolf Niemelän nimen Pertti Antero Hartikaiseksi isäpuolen mukaan.

"Äiti pelkäsi, että minua kiusattaisiin koulussa", Hartikainen arvelee. Lääninhallitus ilmoitti nimenvaihdoksesta lehdessä, ja pojan tausta tuli pienessä kauppalassa kaikkien tietoon.

Kansakoulussa luokkakaverit huutelivat hänelle, ettei isäpuoli ole hänen oikea isänsä. Vähitellen nimittely loppui, mutta ivaaminen jatkui taas oppikoulussa, kun poika valitsi vieraaksi kieleksi saksan.

Murrosikäisenä hän sai kuulla olevansa "saksalaisen huoran äpärä". Lopulta hän uskaltautui kysymään äidiltään, miten asiat olivat, ja äiti tunnusti.

Senkään jälkeen äiti ei halunnut puhua isästä. Vasta 26-vuotiaana Pertti Hartikainen sai tietää isänsä nimen ja osoitteen.

Vaikka juurettomuuden tunne vaivasi häntä, isän vaiheita hän ei ryhtynyt penkomaan. Silti mietitytti, miksi isä ei ollut ottanut yhteyttä. Oliko hän kenties kaatunut sodassa?

Vasta kun toimittaja Irja Wendisch julkiaisi Lapin sotaa käsittelevän kirjansa vuonna 2002, Hartikainen pyysi tätä auttamaan isän jäljittämisessä.

Sodan loppuvaiheessa Rudolf Ehmann oli joutunut brittien vangiksi ja päässyt vapaaksi syksyllä 1945. Hän oli kuollut vuonna 1992.

Hartikainen löysi isän perheen Kaiserslautenista. Tyttäristä vanhempi Rosemarie Ehmann asui yhä kotitalossa.

"Siskopuoli on vieraillut Rovaniemellä ja viime syksynä kävimme yhdessä nuoremman siskon haudalla."

"Puhumme tietysti saksaa!" hän lisää.

Kielitaito paranee jatkuvasti, sillä hän harjoittelee kieltä myös tyttären saksalaisen aviomiehen kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat