Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n lukijat: Lapsen kuullen ei saa riidellä – sosiaalipsykologi: riitely haitallista, jos lapsi ei näe sovintoa

Sosiaalipsykologi: Riitely on haitallista silloin, kun vanhemmat eivät sovi riitaa lapsen nähden

Kotimaa
 
Aapo Huhta HS
Sari ja Mika Mänttärin mukaan lapsiperheissä syntyy helposti kinaa ajankäytöstä, ja perheen yhteiseen lomaan latautuu odotuksia. Mukana Linnanmäellä olivat nelivuotias Neea ja kuusivuotias Leo.
Sari ja Mika Mänttärin mukaan lapsiperheissä syntyy helposti kinaa ajankäytöstä, ja perheen yhteiseen lomaan latautuu odotuksia. Mukana Linnanmäellä olivat nelivuotias Neea ja kuusivuotias Leo. Kuva: Aapo Huhta HS

Saako lapsen läsnä ollessa riidellä äänekkäästi? Ei saa. Näin sanoo liki puolet vastaajista HS:n vanhemmuuskyselyssä.

Toisaalta yli kolmannes, 38 prosenttia vastaajista, on täysin tai jokseenkin sitä mieltä, että lasten kuullen voi torailla kovaankin ääneen.

Kyselyyn vastasi HS:n verkkosivuilla kesäkuussa noin 20 000 ihmistä.

"Riitelyn ja huutamisen uskon olevan ihan hyväksi, kunhan sitä ei tapahdu liian usein, ja sen jälkeen aina sovitaan yhtä isosti ja näyttävästi kuin on riideltykin. Jos vanhemmat eivät ikinä riitele, miten lapsi oppii käsittelemään vihan tunteita?" eräs kyselyn vastaajista toteaa.

Linnanmäellä alkuviikosta käyneiden vantaalaisten Sari ja Mika Mänttärin mielestä lastenkin kuullen voi riidellä, sillä se kuuluu normaaliin elämään.

"Tällöin pitää kuitenkin muistaa myös sopia lasten nähden", Sari Mänttäri huomauttaa.

Tästä on kyse

 HS esitti verkkokyselyssä lukijoille 15 väitettä vanhemmuudesta, joihin vastaajat ottivat kantaa.

 Vastausvaihtoehdot väitteisiin olivat: täysin eri mieltä, jokseenkin eri mieltä, ei samaa eikä eri mieltä, jokseenkin samaa mieltä tai täysin samaa mieltä.

 Kyselyyn vastasi 1.–8. kesäkuuta noin 20 000 ihmistä.

 Kyselyyn voi yhä vastata osoitteessa: hs.fi/vanhemmuuskysely.

Mänttärien mukaan lapsiperheissä syntyy kinaa helpoiten siitä, mihin kukakin aikaa käyttää. Heillä itsellään on tänä kesänä vain kaksi viikkoa perheen yhteistä lomaa.

"Lomaan latautuu odotuksia, ja pinna voi helposti kiristyä. Toisaalta lomalla ei ole arkipäivän ongelmia siitä, kuka hakee lapsia mihinkin aikaan, eikä tarvitse koko ajan katsoa, mitä kello on", vanhemmat kertovat.

Se, miten riitelyyn perheessä suhtaudutaan, riippuu paljon perhekulttuurista, toteaa auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki Mannerheimin lastensuojeluliitosta.

Olennaista Pajamäen mukaan on se, mitä riidan päätteeksi tapahtuu: jääkö riita käsittelemättä vai sovitaanko se?

Väestöliiton vanhemmuuskeskuksen asiantuntijan, sosiaalipsykologi Anja Saloheimon mukaan riitely on haitallista lapselle silloin, kun vanhemmat eivät sovi riitaa lapsen nähden. Erityisesti alle kouluikäisille on tärkeää nähdä sovinto eleenä, kuten halaamisena.

Muuten riidasta voi jäädä ahdistava tunne, ja lapsi voi helposti syyllistyä, onko hän aiheuttanut vanhempien riidan.

"Toisilla vanhemmilla on enemmän temperamenttia ja he riitelevät äänekkäämmin. On kuitenkin eri asia riidellä siitä, kumpi tiskaa kuin solvata äänekkäästi toista vanhempaa", Saloheimo sanoo.

Pajamäki kehottaa miettimään, minkälaisen ääni- ja tunnemaiseman lapselle haluaa välittää.

"Ei kukaan lapsi nauti vanhempiensa riitelystä, mutta olennaista on, millainen ilmapiiri perheessä muuten vallitsee. Jääkö lapselle muisto siitä, että lapsuudessa vallitsi toraisa ilmapiiri?"

Linnanmäellä käyneiden orimattilalaisten Venla Laineen ja Janne Järven mielestä arkiriidat voivat näkyä perheissä, mutta lapsille kannattaa opettaa se, että riidan jälkeen sovitaan.

Toisaalta kannattaa välttää ahdistavia aiheita, jotka voivat huolestuttaa lasta. Heidän mielestään klassisin riidanaihe ovat kotityöt.

"Ja jos on työstressiä, se heijastuu myös kotiin", Laine sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat