Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ydinvoimalan sijaan Pyhäjoelle pitäisi rakentaa maailman suurin humppalava

Mitäs Hanhikivenniemellä sitten tehdään, jos voimalahanke menee nurin?

Kotimaa
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Fennovoiman Pyhäjoen Hanhikivenniemelle kaavailema ydinvoimala näyttää olevan vahvassa vastatuulessa. Niemelle on kuitenkin jo rahdattu kuormakaupalla sepeliä, ja suuri osa mökkiläisistä on ostettu pois edistyksen tieltä. Mitäs sitten tehdään, jos voimalahomma meneekin nurin?

Seudulla nuoruuteni haaskanneena kannatan maailman suurimman humppalavan rakentamista Hanhikivenniemelle. Avajaisten pääesiintyjäksi toivon Alla Pugatšovaa.

Toisaalta Perämeri-kasino toisi pääomaa Pohjois-Pohjanmaalle kustannustehokkaimmin. Purjevenesyvyyteen ruopatusta vierasvenesatamasta saisi vetonaulan myös itäistä eksotiikkaa etsiville ruotsalaisvieraille.

Turkulaismallia mukaillen niemelle voisi perustaa Perämeren luontokeskuksen, jossa karvanaamainen opas kertoisi maan kohoamisesta, meritäin tärkeydestä ekosysteemissä ja siian loistaudeista. Samaan yhteyteen rakennetussa perinnekylässä saisi savukalaa, hylkeenrasvaa ja nahkiaisia.

Paikallisyrittäjä Juha Kärkkäinen perustaisi varmaan mielellään Hanhikivenniemelle maailman suurimman merisekatavarakaupan, jonka rinnalla Tuuri kalpenisi. Tai ehkä Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistys panisi talkoilla pystyyn Syntisi on anteeksi annettu -teemapuiston, jonne suviseurat voitaisiin sijoittaa pysyvästi.

Tuulivoimapuisto ja aurinkopaneeliviidakko nyt ovat itsestään selviä ratkaisuja, sillä tilastojen mukaan Perämeren rannikolla tuulee ja paistaa enemmän kuin missään Suomessa.

Entä Hanhifunny – koko perheen toimintakeskus ja muutama kansainvälinen outlet-myymälä? Niemen siirtolohkareen sanotaan olleen 1300-luvulla rajapyykkinä, joten historiaa ja Naantalin Muumimaailmaa soveltaen: Maunu Eerikinpoika -figuuri neuvottelemassa Novgorodin tasavallan edustajien kanssa Pähkinäsaaren rauhasta?

Maanjäristyksistä ei ole tietoakaan, jäähdytystä riittää, alue on vailla poliittisia riskejä ja energiahuollon kannalta mainiosti sijoittunut, joten entä kiinalaiset tietokoneserverit?

Toisaalta Rosatom on jo ehtinyt tilittää Fennovoimalle yli 900 miljoonaa euroa Venäjän valtion hyvinvointirahastosta saatua lainaa. Ehkä pitäisi kehitellä jotain, jolla valtionlaina Moskovalle saataisiin suoraan kuitattua.

Perämeren ilmatilaa on käsittääkseni aiemminkin vuokrailtu ulkomaisten ilmavoimien harjoitusalueeksi, joten tästä olisi hyvä jatkaa. Venäläinen ilmatorjuntapatteristo voisi testailla ohjustensa viime versioita Hanhikiven vuokratukikohdasta Luulajan suuntaan.

Kannattaa kysäistä kuitenkin myös tarjousta Pentagonilta: suorin linja Teheranista Pohjois-Ohioon kulkenee mitä kuinkin Pyhäjoen kautta, joten torjuntaohjustukikohta Hanhikivenniemellä voisi kiinnostaa.

Tärkeintä on kuitenkin, että EU-säännöistä muistetaan pitää kiinni tinkimättä. Vapaa-ajan kalastajien ei tule myydä merestä pyydettyä kalaa, eikä myyntiin tarkoitettuja kaloja tule käsitellä muualla kuin elintarvikeviraston hyväksymissä kalankäsittelytiloissa. Lohikalojen pintaverkkopyynnistä säädetään erikseen asetuksella.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Leninin sanotaan nimittäneen läntisiä kommunisteja hyödyllisiksi
idiooteiksi. HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja ei ole sellainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat