Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolean kesän voittajia ovat hyttyset ja ruusut, häviäjiä lokit ja perhoset

HS kysyi, mitkä eläin- ja kasvikunnan lajit ovat alkukesän voittajia ja häviäjiä

Kotimaa
 
Juha Metso
Viileä kesä on rasittanut esimerkiksi selkälokkeja.
Viileä kesä on rasittanut esimerkiksi selkälokkeja. Kuva: Juha Metso

Kolea ja sateinen alkukesä on koetellut etenkin lintuja ja perhosia. Monille vesilinnuille kulunut kesä on ollut karua aikaa. Pesintäkausi on ollut huono etenkin tiiroilla ja lokeilla, kertoo linnuston seurannoista vastaava Jari Valkama Luonnontieteellisestä keskusmuseosta (Luomus). Kesäkuun sateet ovat nostaneet vedenpintoja monin paikoin, mikä on aiheuttanut ongelmia pesiville linnuille.

"Kuulemma kokonaisia yhdyskuntia olisi huuhtoutunut luodoilta veteen", Valkama kertoo.

Fakta

Kesän sade-ennätys on vuodelta 1954

Vaikka alkukesä on ollut sateinen, ennätyksiä ei vielä hätyytellä. Kesäkuun suurimmat sademäärät on mitattu Maaningassa, missä vettä satoi 144 millimetriä. Helsinki-Vantaan lentoasemalla vastaava luku oli 68 millimetriä.

Koko kesän suurimmat sademäärät 1900-luvun alusta tähän päivään mitattiin Pellossa vuonna 1954, jolloin vettä satoi kesä-elokuun aikana peräti 546 millimetriä. Yli 500 millimetrin mentiin myös Juupajoella kesällä 1961.

Koko maan laajuisesti kesä 1981 oli kaikkein sateisin vuodesta 1950 lähtien. Silloin 450 millimetrin raja rikkoutui kesä-elokuun aikana niin Etelä- kuin Pohjois-Suomessakin.

Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana erityisen paljon sateita saatiin kesällä 2004, jolloin sademäärät olivat monilla alueilla huomattavan runsaita. Suurimmat sademäärät mitattiin silloin Mäntsälässä, missä vettä tuli kesän aikana 461 millimetriä.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Luodoilla pesivät muun muassa lokit, tiirat sekä monet kahlaajat.

Viileä ja kostea sää vaikeuttaa myös lintujen ravinnonhankintaan, mikä vaikuttaa olennaisesti poikasten selviytymiseen. Valkama kertoo kuulleensa, että ainakin tiaisten ja kirjosieppojen pesistä olisi löytynyt kuluvan kesän aikana kuolleita poikasia.

Isommat ja muusta kuin hyönteisravinnosta riippuvaiset linnut, kuten kurjet, joutsenet ja petolinnut, pärjäävät Valkaman mukaan koleassa säässä paremmin. Ne myös pesivät yleensä turvallisissa paikoissa. Sen sijaan metsäkanalinnuille kylmät ja sateiset kesät ovat Valkaman mukaan olleet usein tuhoisia.

Nisäkkäisiin viileä kesä ei ole päässyt vaikuttamaan. Luomuksen yli-intendentti Ilpo Hanskin mukaan nisäkkäät eivät ole vaihtuville säille kovinkaan herkkiä. Pääasia on, että ravintoa riittää.

"Vain pitkät ja erittäin kylmät jaksot voisivat vaikuttaa nisäkkäiden oloihin", Hanski sanoo.

Hyönteisten osalta sateisesta alkukesästä ovat hyötyneet pienvesissä elävät hyttyset, sudenkorennot ja neidonkorennot. Sen sijaan perhosia kylmä ilma on kiusannut. Esimerkiksi päiväperhosten määrät ovat tänä vuonna olleet Luomuksen museomestarin Jaakko Kullbergin mukaan laskussa.

"Jos nyt tulisi kahden viikon hellejakso, kaikki hyönteislajit selviäisivät. Tarvitaan kuitenkin muutama huono vuosi ennen kuin lajeja alkaa putoilla", Kullberg kertoo.

Kylmyys myös hidastaa hyönteisten kasvua ja tekee niistä alttiita saalistajille, jotka tarvitsevat enemmän ravintoa pysyäkseen lämpimänä.

Kasveja ei helteiden puute haittaa, päinvastoin. Luomuksen kasvitieteellisen yksikön johtaja Marko Hyvärinen kertoo viileiden ilmojen pidentäneen monien kasvien, kuten ruusujen ja jasmikkien, kukintoja. Myös janoiset koivut ja kuunliljan kaltaiset varjokasvit ovat Hyvärisen mukaan nauttineet kosteudesta.

"Jos oikein kylmä kesä jatkuu, siementuotanto voi kuitenkin jäädä eteläisten kasvien, kuten pyökin, osalta alhaiseksi. Se ei silti välttämättä tarkoita mitään tuhoa, sillä

useimmat kasvit eivät ole riippuvaisia yhden kesän siementuotannosta", Hyvärinen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat