Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimat sai Sarviniemen käyttöönsä 3,4 miljoonalla

Pakkolunastus keskeytyi, kun alueen omistajat suostuivat vapaaehtoiseen kauppaan

Kotimaa
 
Ari Nakari
Sarviniemen alue sijaitsee Saimaan rannalla.
Sarviniemen alue sijaitsee Saimaan rannalla. Kuva: Ari Nakari

Puolustusvoimat ei sittenkään pakkolunasta ampuma- ja harjoitusalueensa vieressä sijaitsevaa Sarviniemen aluetta Taipalsaarella Etelä-Karjalassa.

Lunastukseen ei ole tarvetta, sillä maanomistajat tekivät perjantaina alueesta vapaaehtoisen kaupan Metsähallituksen kanssa. Kauppahinta on tiettävästi valtion jo aiemmin keväällä tarjoama 3,4 miljoonaa euroa, vaikka sitä ei kerrotakaan julkisuuteen.

"Myyjä toivoo, että emme ryhdy kauppahintaa erityisemmin kertomaan. Hinnasta ei kuitenkaan käyty jatkoneuvotteluja", sanoo ylijohtaja Jukka Juusti puolustusministeriöstä.

Tarkoittaako jatkoneuvottelujen puuttuminen sitä, että vanha 3,4 miljoonan euron tarjous on ollut voimassa ja se on nyt hyväksytty?

"Voi sen niinkin käsittää", Juusti sanoo.

Pakkolunastuksen alettua reilu viikko sitten omistajat ilmaisivat Juustin mukaan halukkuutensa neuvotella uudestaan vapaaehtoisesta kaupasta. Alueen omistivat kaksi lappeenrantalaista liikemiestä yhtiöidensä kautta.

Omistajat olivat aiemmin hylänneet liian halpana pitämänsä 3,4 miljoonan euron tarjouksen. Heidän mukaansa venäläinen ostajakandidaatti oli tehnyt huomattavasti paremman tarjouksen. Ostotarjouksen tultua hylätyksi Puolustusvoimat päätti käynnistää pakkolunastusmenettelyn.

Metsähallituksen ostama ja Puolustusvoimille vuokrattava 80 hehtaarin alue sijaitsee Saimaan rannalla. Alueella on jo vuosia tyhjillään ollut vanha lomakylä. Lomakylärakennusten lisäksi siellä on kymmenen yksityisten omistamaa kesämökkiä.

Kauppakirjan mukaan myyjät luovuttavat alueen Metsähallitukselle sellaisenaan. Juustin mukaan Sarviniemessä tuskin tapahtuu tulevaisuudessa mitään, joskin rapistuva lomakylä luultavasti puretaan.

"Mutta sitä ei ole vielä päätetty."

Juustin mukaan alueen virkistyskäyttö on jatkossakin täysin sallittua.

"Ei puolustushallinnolla ole mitään ongelmaa virkistyskäytön kanssa, kunhan sinne ei mitään mittavia asuntoalueita tule."

Sarviniemi on ampuma- ja harjoitusalueen melualueella samoin kuin sadat muut lähialueen mökit, mikä on saanut Kaakkois-Suomen ely-keskuksen varovaiseksi alueen kaavoittamisen kanssa.

Puolustusvoimat on myös korostanut alueen puolustuksellista ja valmiudellista merkitystä.

Puolustusvoimat ei hyväksy alueelle niin mittavaa loma- tai asuinrakentamista, mitä liikemiesomistajien alueelle hakema ranta-asemakaava olisi merkinnyt.

Juustin mukaan Metsähallitus hankkii Puolustusvoimille vuosittain maata noin kolmella miljoonalla eurolla.

"Tämä on meidän ihan normaalia toimintaa, eikä tässä ole mitään poikkeuksellista."

Metsähallitus ostaa Puolustusvoimien tarvitsevat maa-alat, sillä Puolustusvoimat ei itse omista käyttämiään maa-alueita.

Sarviniemi-kauppa vie Puolustusvoimilta yhden vuoden maakaupparahat kokonaan. Juustin mukaan vielä ei ole päätetty, miten rahoitus käytännössä hoidetaan. On mahdollista, että Sarviniemi hoidetaan erillisrahoituksena tai useamman budjettivuoden aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat