Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpaikan menettäville tuki ennen irtisanomista

Kotimaa
 

Entisellä Nokian yhteiskuntasuhteista vastaavalla johtokunnan jäsenellä Esko Aholla on Nokian keltakuorinen kännykkä. Nokiassa hän työskenteli vuosina 2008–2012, jolloin yhtiö ajautui pahaan kriisiin.

Nokian kokemuksista Aho ottaisi oppia ohjelmistoyhtiö Microsoftin irtisanomisten yhteydessä. Hän oli tekemässä Nokian muutosohjelmaa, jolla sijoitettiin 18 000 ihmistä uudelleen runsaan kahden vuoden aikana.

"Nokian kriisin kautta työpaikkansa menettäneistä noin 60 prosenttia sijoittui uudelleen ennen kuin panivat oven kiinni Nokiassa", Aho muistuttaa.

Kun Microsoftin ilmoitus vähentää 2 300 työpaikkaa Suomessa tuli viime viikolla julki, Ahoa vaivasi se, että puhuttiin työttömäksi jäävistä ihmisistä.

"Eivät he välttämättä jää työttömiksi vaan menettävät työpaikkansa. Nyt, jos toimitaan fiksulla tavalla, heistä hyvin moni tulee sijoittumaan joustavasti uuteen paikkaan."

Nokian ratkaisussa tärkeä osa oli tuki oman yrityksen perustamiseen. Maailmanlaajuisesti syntyi tuhat uutta yritystä, joista neljäsataa Suomeen.

Ahon mukaan nämä neljäsataa yritystä työllistävät tällä hetkellä arviolta 2 500 ihmistä.

"Ydinajatus on se, että kaikki resurssit, mitä on käytettävissä, suunnataan siirtymiseen uuteen sen sijaan, että yritetään pitää ihminen entisessä työpaikassa mahdollisimman pitkään tai päästää työttömäksi."

Kaikki panokset pitäisi panna uuteen työllistymiseen ja uskoa siihen, että se toimii, Aho tähdentää.

"Kun kaikki alkavat uskoa siihen, alkaa tapahtua."

Kaiken pitäisi tapahtua ennen irtisanomisia. Nokialla puhuttiin sillasta.

"Tarvittaisiin silta kakkonen, eli työntekijä voisi aloittaa siirtymisen uuteen ennen kuin työpaikka häviää alta."

Aho sanoo saavansa melkein raivokohtauksen, kun kuulee, että julkisen sektorin työntekijöiden turvaksi halutaan saada viiden vuoden takuu työpaikan säilymisestä. Sitähän on monessa paikassa käytetty.

"Sehän on elävältä hautaamista, ihmisten tulevaisuuden kannalta tuhoisin mahdollinen tapa. Ihmiset tarvitsevat tukea siihen, että pystyvät löytämään taas uuden mahdollisuuden."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat