Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin hurjiin takaa-ajoihin poliisi joutuu – kolme videota vaarallisista tehtävistä

Etsintäkuulutetut kaahasivat poliisia karkuun Helsingissä

Kotimaa
 
Poliisia pakeneva autoilija hurjasteli vastaantulevien kaistalla
Poliisia pakeneva autoilija hurjasteli vastaantulevien kaistalla
Muun muassa huumausaineen käyttörikoksesta ja törkeästä rattijuopumuksesta epäilty kuljettaja hurjasteli vastaantulevien kaistalla paetessaan poliisia. Takaa-ajo tapahtui Helsingissä marraskuussa 2013 ja tallentui poliisiauton videokameraan.

Suomessa tapahtuu joka viikko useita takaa-ajoja. Useimmiten ne loppuvat lyhyeen, kun kuljettaja luopuu pakoaikeesta, mutta myös pidempiä takaa-ajoja on säännöllisesti. Pelkästään Helsingissä takaa-ajoja on enemmän kuin yksi viikossa.

Viimeksi perjantaina iltapäivällä etsintäkuulutetut miehet kaahasivat poliisia karkuun Konalasta Maunulaan. Mäkelänkadulla poliisi sulki risteyksen ja kiilasi auton tieltä tyhjällä tieosuudella.

Poliisin mukaan kahdella autossa olleella miehellä oli lukuisia etsintäkuulutuksia. Kuljettajalla ei myöskään ollut ajo-oikeutta, ja hänen epäillään ajaneen huumeiden vaikutuksen alaisena.

Takaa-ajoja tapahtuu ympäri vuoden, mutta ne lisääntyvät kesällä.

Ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisista kertoo, että moottoripyöräkausi vaikuttaa takaa-ajojen lisääntymiseen. Toinen selittävä tekijä on yöelämän vilkastuminen.

Roimun mukaan poliisia pakoon lähtevä kuljettaja onkin usein humalassa tai käyttänyt huumeita. Monesti pakenemiseen liittyy myös muita rikkeitä tai rikoksia, kuten katsastamaton ajoneuvo, ajoneuvon kuljettamista oikeudetta tai polttoainevarkauksia.

Myös varastetuilla autoilla ajavat yrittävät monesti kaahata karkuun.

Epäilty huumekuski hurjasteli penkkaan takaa-ajon päätteeksi
Epäilty huumekuski hurjasteli penkkaan takaa-ajon päätteeksi
Henkilöauton takaa-ajo päättyi ulosajoon marraskuussa 2013 Helsingissä. Kuljettajaa epäiltiin muun muassa rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta. Takaa-ajo tallentui poliisiauton videokameraan.

Poliisia karkuun yrittävät kuljettajat vaarantavat oman turvallisuutensa, mutta myös sivullisten ja poliisien turvallisuuden.

Roimun mukaan takaa-ajot ovat poliisin kannalta erityisen riskialttiita tilanteita. Pahimmillaan poliiseja on kuollut takaa-ajotilanteissa.

Useimmin kuollut tai loukkaantunut on kuitenkin kaahari itse tai kyydissä ollut matkustaja. "Tilanne loppuu aika usein kuljettajan virheeseen, kuten ulosajoon", Roimu kertoo.

Takaa-ajotilanteet alkavat aina yllättävästi, usein normaalin liikennevalvonnan yhteydessä.

Kun auto tai moottoripyörä lähtee pakenemaan, pyrkii poliisi hiljentämään pakenijan vauhtia ja saamaan tämän luopumaan paosta. Usein siihen riittää lyhyt takaa-ajo, jonka perusteella kuski ymmärtää, ettei pääse karkuun.

Kaupungeissa on oleellista, että takaa-ajo ei suuntautuisi keskustan alueelle. Poliisi voi ohjeilla tilannetta esimerkiksi reittejä tukkimalla.

Joskus poliisi saattaa myös luopua pakenevan auton seurannasta, jos takaa-ajosta arvioidaan olevan liian suuri vaara sivullisille.

"Päätöksen tekeminen on hankalaa. Vaikka poliisi luopuisi seurannasta, kaahaaja saattaa jatkaa hullua kaahaamista. Perässä ajavan poliisiauton hälytyslaitteet taas varoittavat jalankulkijoita", sanoo Roimu, joka on ollut itsekin mukana lukuisissa takaa-ajotilanteissa.

Auton pysäyttämisessä voidaan käyttää myös piikkimattoa, autoon kiinni ajamista tai auton kiilaamista. Moottoripyörien kanssa voimakeinoja käytetään Roimun mukaan vain täysin poikkeuksellisissa tilanteissa.

Esimerkiksi piikkimaton käyttö aiheuttaa sen, että moottoripyörän kuljettaja menettää ajoneuvonsa hallinnan melkein välittömästi.

Poliisin takaa ajama moottoripyörä ajaa ulos
Poliisin takaa ajama moottoripyörä ajaa ulos
Helsingissä viime kesäkuussa sattunut takaa-ajo tallentui poliisin moottoripyörän videokameraan. Muun muassa rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta epäilty moottoripyöräilijä hurjasteli kovaa vauhtia poliisia pakoon ja ajoi ulos.

Poliisi kiilasi auton ajokaistalta Mäkelänkadulla Helsingissä perjantaina. Kukaan ei loukkaantunut, mutta autot vaurioituivat.
Poliisi kiilasi auton ajokaistalta Mäkelänkadulla Helsingissä perjantaina. Kukaan ei loukkaantunut, mutta autot vaurioituivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat