Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeri: Venäjällä on kykyä muttei tahtoa uhata Suomea

Suomi-Areenan puolustuspaneelissa puhuttiin Venäjästä ja Natosta

Kotimaa
 
Jussi Partanen
Puolustusministeri Jussi Niinistö, Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg ja kansanedustaja Pekka Haavisto keskustelivat perjantaina Suomi-Areenassa.
Puolustusministeri Jussi Niinistö, Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg ja kansanedustaja Pekka Haavisto keskustelivat perjantaina Suomi-Areenassa. Kuva: Jussi Partanen

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) arvioi, ettei Venäjä ole Suomelle välitön sotilaallinen uhka.

"Jos uhka on yhtä kuin kyky plus tahto, niin Venäjä ei ole uhka. Venäjällä on kyllä sotilaallista kykyä, mutta en ole havainnut sillä tahtoa", Niinistö totesi perjantaina Porissa Suomi-Areenan puolustuskeskustelussa.

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg otti Venäjään toisenlaisen näkökulman, Suomen ulkopuolelta.

"Länsimaat ovat havahtuneet siihen, että Venäjällä on kyky nopeisiin poliittisiin päätöksiin, hyvä sotilaallinen kyky toimia nopeasti omalla lähialueellaan ja kyky järjestää isojakin valmiusharjoituksia. Tämä on yhdistelmä, joka on herättänyt lännessä ajatuksen, että kyetäänkö tällaiseen vastaamaan. Ja ilmeisesti on tultu siihen lopputulokseen, että ei kyetä", Lindberg sanoi.

Lindberg näkee tässä selityksen sille, miksi esimerkiksi Nato on järjestellyt uudelleen erittäin nopean toiminnan joukkonsa ja parantanut näiden nopeiden joukkojen toimeenpanokykyä. Myös Yhdysvallat on tuonut joukkojaan Itä-Eurooppaan.

"On tärkeää erottaa akuutti uhka ja ympäristön potentiaali. Suomeen ei kohdistu akuuttia sotilaallista uhkaa, mutta kun kaikkea toimintaa on ympäristössä aikaisempaa enemmän, niin pitää silloin katsoa, mitä se voi tulevaisuudessa tarkoittaa ja miten siihen valmistaudutaan", Lindberg sanoi.

Kun Suomen valmiustaso tuli puheeksi, Lindberg totesi, että valmiusjärjestelyt eivät ole muuttuneet, vaikka mediassa on niin väitetty.

"Ja vaikka ne muuttuisivatkin, sitä ei kerrottaisi julkisuuteen. Näin on myös jatkossa, sillä asian kertominen kääntyisi meitä vastaan."

Ukrainan sodan yhteydessä Suomi on harkinnut, pitäisikö valmiustasoa nostaa, mutta tähän ei ole ainakaan julkisesti päädytty.

"Suomessa ei ole tarvetta maalata piruja seinille, Suomeen ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa", myös ministeri Niinistö totesi keskustelun kuluessa.

Opposition kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr) muistutti, että Venäjä on muuttunut viime vuosina.

"Jos aiemmin Venäjällä oli voimassa internatiolismi, nyt on trendinä kansallismielisyys, nationalismi. Ja me olemme nyt tämän nationalistisen Venäjän naapurina. Maassa on rasismia. Kaikki nämä ovat huolestuttavia piirteitä Venäjällä."

Ministeri Niinistö arvioi maanpuolustuksen olevan kohtuullisen hyvässä kunnossa. Komentaja Lindberg totesi, että pääosin Puolustusvoimissa on pystytty palaamaan viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle. Näin on tapahtunut esimerkiksi maastovuorokausissa ja Hornet-lentotunneissa.

Lindberg toivoi, että taso voidaan säilyttää jatkossakin, kun erilainen toiminta on lisääntynyt Itämeren ympäristössä.

"Kaikki tekevät enemmän maalla, merellä ja ilmassa."

Ministeri Niinistö muistutti, että laivojen ja hävittäjien uusimiseen on jo valmistauduttu, mutta suuri osa maavoimien kalustosta tulee pian tiensä päähän. Vanhentumassa on esimerkiksi ilmatorjunta- ja panssarintorjuntakalustoa.

"On otettava oppia siitä, mitä Ukrainassa on tapahtunut. Eli pitää nopeutua yllättäviin, nopeisiin ja ammattimaisiin iskuihin. On mietittävä, miten voimme parantaa toimintavalmiuttamme maavoimien osalta. Meri- ja ilmavoimat ovat kyllä korkeassa valmiudessa koko ajan. Poliittisilta päättäjiltä tämä vaatii muutoksia lainsäädäntöön."

Piia Elonen HS
Pori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat