Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elinvoimainen kaupunki tarvitsee palveluita ja hyvän imagon

Kotimaa
 
Reijo Vuorento
Reijo Vuorento

Kun kunta kaavoittaa uuden asuinalueen, siltä hupenee varoja kunnallistekniikkaan ja palveluiden järjestämiseen. Nämä rahat yritetään haalia takaisin kunnallisveroa maksavilta asukkailta. Jos lapsiperhe rakentaa yhdelle uudelle tontille talon, ja vanhemmat käyvät töissä ja maksavat kunnallisveroa, kestää noin 12–15 vuotta ennen kuin kertyneillä verorahoilla on saatu katettua kunnan investoinnit.

Kuntaliiton apulaisjohtajan Reijo Vuorennon antama esimerkki osoittaa, että rahat eivät näy kunnan tilillä kovin nopeasti. Siksi on tärkeää houkutella sitoutuneita asukkaita.

"Esimerkiksi Helsingin seudun ei tarvitse kuin kaavoittaa ja järjestää palveluita. Ihmisiä saapuu alueelle joka tapauksessa työn perässä. Valkeakosken ja Kouvolan kaltaisten paikkakuntien taas täytyy oikeasti mainostaa ja tehdä hartiavoimin töitä, jotta vanhat asukkaat saadaan pidettyä ja mahdollisesti houkuteltua uusia", Vuorento sanoo.

Hän muistuttaa kaupunkeja myös brändäyksen voimasta.

"Kaupungit eivät tuo tarpeeksi esille alueellisia erikoisuuksiaan. Haluamme olla hirvittävän urbaaneja. Samalla unohtuu, että esimerkiksi harva asutus voi myös olla asukkaita houkutteleva asia", Vuorento toteaa.

Hänen mukaansa Pori on hyvä esimerkki kaupungista, joka aikanaan tuomittiin "suurin piirtein niin, että sieltä kannattaisi kaikkien lähteä pois nopeasti."

Onnistuneen brändäyksen takia tilanne on nyt aivan toinen.

Kuntaliiton erityisasiantuntijan Jari Vaineen mukaan kunnat joutuvat jatkuvasti seuramaan asukasmäärien kehitystä ja pohtimaan, paljonko tietyllä veronmaksajamäärällä voidaan investoida. Parhaat päätökset syntyvät, kun päättäjät osaavat eläytyä asukkaiden asemaan.

"Tulisi myös miettiä, mitä tapahtuu, jos investointia ei tehdä. Muuttavatko ihmiset muualle, jos päiväkotia, uimahallia ja terveyskeskusta ei rakennetakaan."

Päätöksenteko on aina tasapainoilua erilaisten arvomaailmojen välillä.

"Jonkun mielestä kesäkukkien istuttaminen kaupunkiin on tuhlausta, mutta toisen mielestä viihtyvyys kärsii rankasti kukattomassa kaupungissa. Päätöksenteko voi olla vaikeaa ihan pientenkin asioiden parissa."

Vaineen mukaan uusien asukkaiden saamiseksi tarvitaan hyviä palveluita ja yritystoimintaa.

"Kunnan pitäisi olla niin houkutteleva, että myös asukkaiden ostovoima jää alueelle, eikä valu sieltä pois."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat