Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valkeakoski tahtoo eurooppalaisen kaupunkikeskustan

Pirkanmaalaisen pikkukaupungin keskustaa puretaan lähivuosina

Kotimaa
 
Valkeakosken kasvojenkohotus herättää epäilyksiä ja ihastusta
Valkeakosken kasvojenkohotus herättää epäilyksiä ja ihastusta
Pirkanmaalaisen Valkeakosken kaupungin vehreä kanavanranta on tällä hetkellä virastojen takapihaa. Alustavissa arkkitehtisuunnitelmissa tunkkaiset virastot saavat väistyä ja veden äärelle kohoaa moderneja asuinrakennuksia. HS kysyi kaupunkilaisilta, millaisia ajatuksia uudet keskustasuunnitelmat heissä herättävät. Toimitus: Sanni Mattila, kuvaus ja leikkaus: Harri Nurminen

Pirkanmaalla sijaitseva Valkeakoski tunnetaan paperiteollisuudesta, jalkapallojoukkueesta ja vehreistä vesistömaisemista. Tulevaisuudessa 21 000 asukkaan kaupunki voi olla kuuluisa myös eurooppalaistyylisen keskusta-alueen vuoksi.

Kaupungin eteläpuoleisen keskustan alustavissa arkkitehtisuunnitelmissa vilahtelevat sanat jokipaviljonki, viljelykortteli ja shared space, eli tila, jossa kaikki kadunkäyttäjät liikkuvat ilman eroteltuja alueita.

Tarkoituksena on rakentaa asuntoja kaupungin ytimeen veden ääreen, mutta lähiötunnelmaa kaupungin ykköspaikalle ei kaivata. Laatikkomallisten kerrostalojen sijaan kanavan varteen kohoaa muun muassa townhouse- ja maisonettes -tyylisiä rakennuksia.

Toistaiseksi alueen visuaalista ilmettä hallitsee 70-lukulainen virastotalo, jonka arkkitehtonisista loiston päivistä on vierähtänyt jokunen vuosi.

Kaupungin kaunein kohta, kanavanranta, on virastojen takapihaa. Toisella puolella Apiankatua vanhuuttaan huokailee kolkko linja-autoasema.

"Mielikuva kaupungista syntyy pitkälti keskustan perusteella, ja nämä rakennukset alkavat olla elinkaarensa päässä. Nyt alue kannattaa suunnitella kerralla uusiksi", kaupunginjohtaja Jukka Varonen toteaa.

Elinvoimainen keskusta tarvitsee alueelleen paljon asukkaita. Kuvaavaa on, että tämänhetkisissä virastorakennuksissa on tiettävästi kaksi asuntoa, mutta uusi rantakortteli tarjoaisi kodin jopa 2 000 kaupunkilaiselle. Kaupat ja toimistot asettuisivat rakennusten kivijalkoihin.

Vuosien kuluttua kaupunkia halkovan kanavan yli saattaa myös kurottautua kävelysilta, joka johdattaa asukkaat eteläpuolen rantakorttelista pohjoispuolen puistoon.

Uusi keskustasuunnitelma on muutenkin tehty kevyen liikenteen ehdoilla, ja aikanaan autoja varten rakennetut leveät kadut ja lukuisat parkkineliömetrit on nyt tarkoitus ottaa parempaan käyttöön. Uusi bussiasemakaan ei tarvitse toimiakseen valtavaa asfalttikenttää, vaan liikekorttelin yhteyteen rakennettu pysäköintikatos riittää.

Kaupungin kasvojenkohotus voi olla valmis noin 15 vuoden kuluttua. Sitä ennen pirkanmaalaisen pikkukaupungin täytyy tosissaan pyrkiä olemaan paikka, jonka ohi ei vain hurauteta työmatkalla Hämeenlinnaan tai Tampereelle. Varosen vision mukaan vuonna 2030 Valkeakoski voisi olla 50 000 asukkaan kunta. Kaupunginjohtaja toivookin, että Etelä-Pirkanmaan kuntien edellytykset liitoksille paranisivat.

"Emme kuitenkaan tee keskustasuunnitelmaa kuntaliitoksiin liittyvänä asiana, vaan ainoastaan kaupungin elinvoiman kehittämiseksi", Varonen toteaa.

Harri Nurminen
Valkeakosken kaupunginjohtaja Jukka Varonen seisoo kanavanrannassa, joka on nyt virastojen takapiha.
Valkeakosken kaupunginjohtaja Jukka Varonen seisoo kanavanrannassa, joka on nyt virastojen takapiha.

Lunden Architecture
Havainnekuvassa näkyvät tulevaisuudessa veden äärelle kohoavat modernit asuinrakennukset.
Havainnekuvassa näkyvät tulevaisuudessa veden äärelle kohoavat modernit asuinrakennukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat