Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rapusaaliista ennakoidaan hyviä

Tiistaina alkavan ravustuskauden suurimmat saaliit saataneen elokuussa

Kotimaa
 

Luonnonvarakeskus Luke ennakoi tiistaina alkavalle ravustuskaudelle hyviä saaliita. Viime ravustuskaudelta vesistöihin jäi tavanomaista runsaammin rapuja, jotka kasvavat saaliskokoon tänä kesänä.

"Mullistavaa muutosta ei tule aiempiin vuosiin verrattuna, mutta saaliit ovat kasvamaan päin. Kohtalaisia ikäluokkia on syntynyt nyt 2010-luvulla", sanoo tutkija Esa Erkamo Lukesta.

"Saalis voi pyöriä jossakin 3–5 miljoonan ravun haarukassa. Aikaisempi arvio oli, että saalis olisi 2–3 miljoonaa rapua."

Rapusaaliisiin vaikuttaa, kuinka paljon vesistöissä kasvaa uutta ravustettavaa. Etelä-Suomessa viihtyvä täplärapu kasvaa tyypilliseen saaliskokoon eli kymmensenttiseksi neljässä vuodessa, pohjoisempi jokirapu kuudessa.

Luke teki tällä viikolla Etelä-Suomessa koeravustuksia, joiden perusteella tiistaina alkavan ravustuskauden suurimmat saaliit saataneen vasta elokuussa.

Kauden alussa rapusaaliita verottaa alkukesän viileä ja tuulinen sää. Vedet ovat lämmenneet hitaasti, minkä vuoksi täplärapukoiraiden kuorenvaihto oli koeravustusten aikaan vielä kesken ja naaraat kantoivat mätiä.

"Aika reilusti olemme poikasten kuoriutumisessa jäljessä. Yleensä ne kuoriutuvat juhannuksen jälkeen, enkä muista, koska kuoriutuminen olisi ollut näin myöhässä."

Naaraat vaihtavat kuorensa vasta mädin laskun jälkeen, joten heinäkuussa mertaan kertyy etenkin täplärapukoiraita. Kaksi tai kolme viikkoa myöhemmin täplä- ja jokirapunaaraat yleistyvät saaliissa.

Yllättäviä muutoksia saaliin kehitykseen voivat tuoda nopeat lämpötilavaihtelut.

Syvänteistä nousevan kylmän veden vuoksi Päijänteellä, Näsijärvellä, Längelmävedellä ja muissa suurissa täplärapuvesissä ravut voivat olla kauden alussa heikosti pyydettävissä, mutta pienissä, lämmenneissä vesissä niitä saataneen hyvin.

Yllättäviä muutoksia rapusaaliiden kehitykseen voivat aiheuttaa muun muassa nopeat lämpötilavaihtelut.

Rapukantojen kokoihin vaikuttavat syksyn ja talven lämpötilat. Mitä kylmempiä syksy ja talvi ovat ja mitä aikaisemmin ne alkavat, sitä heikompi on seuraavan kesän rapukanta. Täplärapukanta vaihtelee jokirapukantaa enemmän.

Koko 2010-luvulla lämpötilat ovat kuitenkin olleet suosiollisia ravuille, mikä povaa Luken mukaan hyviä rapusaaliita lähivuosille.

Viime vuosikymmenten paras rapusaalis, noin 9,3 miljoonaa rapua, saatiin vuonna 2009.

Luke muistuttaa ravustajia rapuruton ehkäisemisestä. Rapumerrat pitää desinfioida käytön jälkeen eikä rapuja saa siirrellä vesistöstä toiseen.

Ravustuskausi alkaa tiistaina 21.heinäkuuta klo 12 ja päättyy 31.lokakuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat