Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtiolla työskentelee satoja virkakoiria

Ylivoimaisesti suosituin on fyysistä työtä kestävä saksanpaimenkoira. Koirat hankitaan yleensä kotimaisilta kasvattajilta.

Kotimaa
 
Ystävällinen labradorinnoutaja on hyvä tullikoira
Ystävällinen labradorinnoutaja on hyvä tullikoira
Valtaosa Suomen tullin koirista on rodultaan labradorinnoutajia. Rotu on toimintahaluinen, leikkisä ja perusutelias. Helsinki-Vantaan lentokentän tullikoiriin kuuluvat Dani ja Hyrrä.

Valtion omistamien koirien kolme suurinta roturyhmää ovat saksanpaimenkoirat, labradorinnoutajat ja belgianpaimenkoirat.

Rotuvalintaa ohjaa se, että koiran odotetaan olevan terve ja kestävä sekä fyysisesti että luonteeltaan. Valintaan vaikuttavat myös rodulliset ominaisuudet.

Fakta

Valtion koirat

 Rajavartiolaitoksella on töissä 180 saksanpaimenkoiraa, 22 labradorinnoutajaa, 10 belgianpaimenkoiraa, parsonrussellinterrieri ja suursnautseri.

 Poliisikoiria on noin 300, joista suurin osa on saksanpaimenkoiria ja belgianpaimenkoiria.

 Tullissa on töissä 45 koiraa, joista 37 on labradorinnoutajia. Tullikoirina on myös muun muassa englanninspringerspanieleita ja monirotuisia.

 Rikosseuraamuslaitoksella on töissä noin 20 koiraa, joista suurin osa on labradorinnoutajia.

 Puolustusvoimilla on noin 120 koiraa, joista suurin osa on saksanpaimenkoiria ja belgianpaimenkoiria.

 Virkakoirien työtehtäviä ovat muun muassa huume-, räjähde- ja henkilöetsinnät sekä suojelu.

Korjaus 20. heinäkuuta kello 10.37: Tekstiin korjattu Rikosseuraamuslaitoksen koirien rotu. Rikosseuraamuslaitoksen koirat ovat pääasiassa labradorinnoutajia.

"Ensimmäinen määrittävä tekijä rotuvalinnoissa on operatiivinen tarve. Rajavartiolaitoksella käytetään eniten saksanpaimenkoiraa, joka osallistuu maastorajojen valvontaan. Se kestää hyvin fyysistä työtä ja erilaisia sääolosuhteita", kertoo raja- ja merivartiokoulun koira-alan opettaja Juha Pasanen.

Suuri osa poliisin, Rajavartiolaitoksen, Rikosseuraamuslaitoksen, Tullin ja Puolustusvoimien koirista on suomalaisista kenneleistä. Kansainvälistä koirahankintaa on vain vähän.

"Nykyisin Puolustusvoimilla ei ole vaikeuksia hankkia koiria Suomesta. Kun saimme kasvattajille läpi viestin siitä, että sotakoirista koulutetaan esimerkiksi huume- ja räjähdekoiria siinä missä muistakin viranomaiskoirista, hyvien pentujen hankkiminen helpottui. Puolustusvoimat ostaa noin 25 koiraa vuodessa", sanoo sotakoiraosaston johtaja, luutnantti Petteri Halme.

Rajavartiolaitoksella metsästyslinjaiset labradorinnoutajat valvovat rajanylityspaikkojen ihmis- ja tavaraliikennettä. Myös Suomen tullin koirista suurin osa on labradorinnoutajia.

"Labradorinnoutaja on energinen, perusutelias, avoin ja ystävällinen", tulliylitarkastaja Ari Nieminen listaa ominaisuuksia, joita tarvitaan ihmisten kohtaamisessa. Labradorinnoutajilta ei odoteta voimankäyttöä – toisin kuin saksanpaimenkoirilta.

Kaikkien viranomaisten koiraryhmissä on myös epätyypillisempiä rotuja. Esimerkiksi Rajavartiolaitoksella on merivartiokoirana yksi suursnautseri ja rajavalvonnassa yksi parsonrussellinterrieri. Nämä yksilöt kertovat viranomaisten halusta kokeilla uusia koirarotuja.

"Parsonrussell on töissä rajanylityspaikalla. Pienenä koirana se pääsee pieniin tiloihin ja on energinen työskentelijä. Se ei ole huono muttei myöskään niin vakuuttava, että olisi saanut muut koiraohjaajat innostumaan rodusta," Pasanen sanoo.

Virkakoirina käytetään sekä uros- että naaraskoiria. Koiran sukupuoli valitaan koiranohjaajan toivomuksen perusteella. Rotuunkin voi vaikuttaa.

"Ohjaajalle koira on seitsemän, kahdeksan vuoden ajan työkaveri ja työväline, joka eläköityessään jää yleensä ohjaajan kotiin. Me olisimme tyhmiä, jos emme kuuntelisi ohjaajien toiveita", Nieminen sanoo.

Pieni osa virkakoirista joutuu keskeyttämään työuransa jo ennen eläkeikää lähinnä terveysongelmien vuoksi.

Virkakoirien rotuvalinnoissa on tapahtunut muutoksia. Petteri Halme uskoo, että esimerkiksi belgianpaimenkoiran käyttö sotakoirana lisääntyy. Niiden osuus sotakoirista on jo kasvanut noin puoleen.

Rikosseuraamuslaitoksella on töissä vain saksanpaimenkoiria. Poliisikoirista yleisimpiä ovat saksanpaimenkoirat ja belgianpaimenkoirat. Poliisikoiralaitokselta ei saatu tietoa poliisikoirien rotuvalintojen perusteista.

Esa Syväkuru HS
Tullikoira Hyrrä tarkastaa matkatavaroita Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Matkustajaliikenteessä labradorinnoutaja hyötyy ystävällisestä perusilmeestään.
Tullikoira Hyrrä tarkastaa matkatavaroita Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Matkustajaliikenteessä labradorinnoutaja hyötyy ystävällisestä perusilmeestään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat