Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Löytääkö Eurooppa yhteisen suunnan?

Maanosa pitää kiinni menneisyyden rakenteista, arvioi professori Laura Kolbe

Kotimaa
 
Giannis Behrakis Reuters
Mellakkapoliisit seisoivat Ateenassa polttopullojen synnyttämien liekkien vieressä keskiviikkona hallituksenvastaisessa mielenosoituksessa.
Mellakkapoliisit seisoivat Ateenassa polttopullojen synnyttämien liekkien vieressä keskiviikkona hallituksenvastaisessa mielenosoituksessa. Kuva: Giannis Behrakis Reuters

Viime aikoina Euroopassa on otettu sellaisia integraation askeleita, joita kukaan ei ole halunnut aikaisemmin ottaa, sanoo Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Pami Aalto.

"Talous- ja rahaliitto vaatii lisäintegraatiota, jotta se toimisi. Rahaliitto luotiin poliittisesti, mutta se täytyy luoda myös talouspoliittisesti. Mutta nyt ei olla enää sellaisessa tilanteessa, jossa integraatiota olisi pakko lisätä. Muutamat maat ovat ehdottaneet integraation suhteen jo taka-askeleita", Aalto sanoo.

Taka-askeleita, talousongelmia, luottamuksen puutetta – Euroopan poliittinen ja taloudellinen integraatio on ollut takkuista, eikä Kreikan kriisi auta asiaa.

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi arvioi torstaina, että talous- ja rahaliitto kaipaa uudistusta.

"Talous- ja rahaliitto on epätäydellinen, ja epätäydellisyys tarkoittaa haurautta ja haavoittuvuutta. Kaikki hyödyt saataisiin aikaan, jos se olisi valmis. Tulevaisuudessa on otettava päättäväisiä askeleita integraation lisäämiseksi", Draghi arvioi lehdistötilaisuudessa.

Lausunto oli Euroopan keskuspankin puolelta harvinainen avaus. EKP:n pääjohtajat eivät ole aikaisemmin juuri puhuneet euron ongelmista.

Yhtenäisestä Euroopasta on kuitenkin puhuttu satoja vuosia. Voiko Eurooppa löytää vielä yhteisen ja vakaan suunnan?

Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe arvioi, että sirpaleisuus vaikeuttaa alueen integraatiota.

"Euroopassa kaikki liittyy valtioihin. Euroopan haasteena on se, kuinka sirpaleinen valtiorakenne on. Siihen vaikuttavat historialliset syyt. Eurooppa ei ole tyhjä manner, eikä unionia ole mahdollista niin sanotusti perustaa tyhjään tilaan. Integraatio täytyy aina rakentaa olemassa olevien valtiorakenteiden varaan."

65 vuotta sitten perustettiin Euroopan teräs- ja hiiliunioni, josta alkoi nykyisen Euroopan unionin kehitys.

"Integraation ajatus saatiin aluilleen teräs ja -hiiliunionin kautta. Ajatus oli tuottaa yhteistä taloudellista vaurautta sodan runtelemaan Eurooppaan ja taata rauha Euroopassa. Tämä viesti on kantanut tähän päivään saakka."

Kolbe arvioi kuitenkin, että 1950-luvun rauhan kaltainen ajatus ei ole uusille sukupolville enää itsestäänselvyys.

"Uudet päättäjäsukupolvet eivät enää automaattisesti hyväksy vanhojen eurooppalaisten mahtimaiden määrittämää talous- ja rahapolitiikkaa. Halutaan korostaa alueellista, paikallista ja kansallista. Siksi integraation vastavoimat nostavat päätään."

Euroopan historiaa leimaavat yhtenäistävien vaiheiden ja alueellista voimaa korostavien ilmiöiden vuorottelu. Kolbe arvioi, että Euroopalle on tyypillistä pitää kiinni menneisyyden rakenteista.

"Tarina ei ole vielä lopussa, vaan Euroopassa tullaan näkemään hajottavien voimien nousua. Historian painolasti tuntuu tästä näkökulmasta hyvin painavalta. Menneisyyden mentaliteeteista ja rakenteista ei pystytä vapautumaan."

Paras esimerkki eurooppalaisesta onnistuneesta integraatiosta on Kolben mukaan 1800-luvulta. Hän katsoo modernin eurooppalaisuuden syntyneen juuri tuolla vuosisadalla.

"1800-luku oli Euroopan kulta-aikaa. Silloin syntyi idea Euroopasta ja eurooppalainen rauha, joka oli seurausta Wienin kongressista. Sen onnistui luoda rauha suurten imperiumien välille. Taloudellista vaurautta saatiin siirtomaista."

Vuosina 1814–1815 järjestettiin Wienin kongressi, jonka tarkoituksena oli luoda pitkän aikavälin rauhansopimus. Kongressin tärkeimpiä saavutuksia oli Itävallan, Preussin ja Venäjän solmima pyhä allianssi, jota Aleksanteri I esitti syyskuussa 1815.

Kolbe arvioi EU:n suurimmaksi heikkoudeksi sen, ettei unioni ole onnistunut tuottamaan yhteisöllistä identiteettiä.

"Historiallisesti eurooppalainen integraatio perustui vahvojen kuningas- ja keisarikuntien tuottamaan yhteisöllisyyteen. EU ei ole onnistunut ottamaan samanlaista imperiaalista roolia. Siinä on Euroopan unionin sisäinen heikkous: kansallisvaltiot ovat liian vahvoja."

Pami Aalto arvioi Euroopan integraation kehitykselle olevan muutamia vaihtoehtoja.

"Yksi mahdollisuus on se, että jatketaan kuuden viime vuoden tiellä ja Kreikka aiheuttaa isomman kriisin kuin on edes osattu kuvitella. Siinä tilanteessa Euroopan unionin ratkaisu voi olla lisäintegraatio talouspoliittisten ongelmien voittamiseksi."

Toisena vaihtoehtona Aalto pitää Euroopan hajaantumista.

"Muutamat maat saattaisivat heikentää sitoumuksiaan. Mutta sitä on vaikeaa nähdä, että koko unioni ajaisi integraation purkua."

Aallon mukaan Euroopan vaikea tilanne saattaisi pakottaa EU:n toden teolla integraatiokysymysten äärelle. Myös Ukrainan ja Venäjän tilanne saattaa kiihdyttää kehitystä.

"Monet arvioivat, että Euroopassa historia on suurin integraation moottori. Vastakkainen ajatussuunta taas on se, että yhteisen vihollisen löytäminen saattaisi painaa integraatiota eteenpäin. Yhtenäisyys saattaisi edetä, jos Euroopan talouskasvu jää jälkeen nousevista valloista, Euroopan määräysvalta heikkenee ja osuus maailmankaupasta pienenee."

Laura Kolben mukaan johtajuus on jäänyt Euroopassa hyvin epäselväksi.

"Ajatus yhtenäisestä Euroopasta on kaunis, mutta kenen johdolla se tehdään?"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat