Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntien vertailu on lähes mahdotonta

Kotimaa
 

Helsingin Sanomien haastattelussa kesäkuussa uusi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoi, että Suomen kunnat käyttävät kulttuuripalveluihin 0–196 euroa asukasta kohden.

Mikähän se nollan euron kunta mahtoi olla? Sellaista ei löytynyt tilastosta, jonka Kuntaliitto hieman vastahakoisesti HS:lle lähetti. Oikea vaihteluväli on kyllä suuri: 40–350 euroa per asukas.

Kuntaliiton vastahakoisuus johtui siitä, että kulttuurin rahoituksen vertailu on vaikeaa, ellei mahdotonta. Tiedot perustuvat kuntien tilinpäätöksiin, joita Tilastokeskus kerää joka vuosi.

Kunnat tilastoivat kulttuuripalvelut hyvin eri tavoin: esimerkiksi taiteen perusopetus luetaan joskus opetustoimeen, joskus kulttuuripalveluihin. Teatterit ja orkesterit ovat monesti yksityisiä yhdistyksiä, joille jaetaan vain avustuksia. Työtunnit ja tilavuokrat saattavat osua eri lokeroihin.

Lisäksi lukuihin yleensä sisältyvät valtionavustukset, jotka kasaantuvat opistojen ja taidelaitosten isäntäkunnille. Niinpä tilastossa korostuvat suuret kaupungit ja maakuntakeskukset.

Kuntaliiton sivuilla on myös toinen taulukko, jossa taiteen perusopetus ei näy. Silloin esimerkiksi Tohmajärvi putoaa muiden samankokoisten kuntien joukkoon.

"Tämä on korkeintaan suuntaa antava tilasto", sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Ditte Winqvist.

"Sen siitä näkee, että seudullinen yhteistyö on lisääntynyt selvästi kymmenen vuoden aikana. Osittain siksi luvuissa on niin paljon vaihtelua."

Mikään kunta ei järjestä kulttuuripalveluja yksin. Eivätkä yksin kunnat järjestä kulttuuripalveluja.

Tilastosta tietenkin puuttuvat yksityiset taiteilijat, tapahtumajärjestäjät, yhdistykset ja järjestöt.

Koko tilasto on nyt nähtävissä HS:n nettisivuilla. Sieltä voi hakea kotikunnan mukaan kulttuurin suurpiirteisen budjetin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat