Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohtalo, elämä ja kuolema – tervetuloa Otanmäen kaivoskylän arkeen

Otanmäki syntyi Kainuun korpeen rautakaivoksen ympärille 1950-luvun alussa. Miten Otanmäellä menee, siitä päättää kohtalo.

Janne Toivonen HS
Kesämatka Suomeen ja suomalaisuuteen junalla ja bussilla. Sarja ilmestyy heinäkuussa torstaisin ja sunnuntaisin. Osa 3/6.

Uuden ajan tien tunnistaa siitä, että se on viivasuora. Vanhat tiet mutkittelevat, uudet on piirretty maastoon viivoittimella.

Viitostie lähtee Kajaanista länteen loivasti mutkitellen, mutta 15 kilometrin jälkeen käännytään valtatie 28:n suorille pätkille. Pian puunlatvojen lomasta näkyy ensimmäinen kaivostorni.

Tervetuloa Otanmäkeen, Villin lännen tyyliseen Kajaanin kaivoskylään. Täällä on hyvä pysähtyä miettimään elämää, kuolemaa ja kohtaloa.

I Kuolema

Joka joulukuu Otanmäen korkeimman kaivostornin huipulle pystytetään iso valaistu joulutähti, joka loistaa kauas. Se on perinne, josta ei luovuta.

Mikään muu ei loistakaan. Kaivos suljettiin vuonna 1985.

Kaivos tuotti rautaa, vanadiinia ja ilmeniittiä 32 vuotta. Otanmäki oli maan suurin rautakaivos. Se tuotti 1960-luvulla kymmeneksen maailman vanadiinista, jota käytetään muun muassa erikoisteräksen valmistukseen.

Ennen tätä kaikkea Otanmäessä oli vain metsää. Kaivoskylä aloitti Kainuun korvessa vuonna 1953. Kaivoksen sulkemiseen asti Otanmäki oli vauras paikka, jossa sanotaan olleen 1970-luvulla seudun uusimmat autot.

Jouko Jylänki johdattaa meidät 60 metrin korkeuteen museokuntoisen tornin huipulle, nuuhkii hiukkaspitoista ilmaa ja osoittaa kookasta hissikuilua.

"Kuilua pitkin pääsee 675 metriä maan alle. Viimeiset malmit louhittiin 550 metristä. Ja eikö tuoksukin hyvältä? Metallilta."

Metallin hinnanlasku ja öljyn hinnannousu (vanadiinin tuotanto syö öljyä) nakersivat Otanmäkeä 1970–1980-lukujen taitteessa. Se tappoi kaivoksen.

Geologi, toimitusjohtaja Jylänki on ottanut ison urakan: hän aikoo avata suljetun kaivoksen uudelleen. Sitä varten hän on perustanut uuden yhtiön, Otanmäki Minen.

Seppo Lappalainen (vas.), Matti Pöllänen ja Timo Väisänen viimeistelevät Artic-raitiovaunun kaapelointia. Kukaan kolmikosta ei asu Otanmäessä. Taustalla on VR:lle juuri valmistunut ohjausvaunu.
Seppo Lappalainen (vas.), Matti Pöllänen ja Timo Väisänen viimeistelevät Artic-raitiovaunun kaapelointia. Kukaan kolmikosta ei asu Otanmäessä. Taustalla on VR:lle juuri valmistunut ohjausvaunu.

II Elämä

Tornista näkee Otanmäen yksinkertaiset elon palikat: kerrostalot, tien, rautatien, kaivoksen vanhan saostusaltaan ja kaksi pienempää kaivostornia.

Lähes tornin juurella on iso tehdas, joka takaa Otanmäelle elämän. Se on Transtech, joka sylkee VR:lle kaksikerroksisia junavaunuja ja Helsingille uusia Artic-raitiovaunuja.

Tehtaanjohtaja Marko Hurskainen päästää sisään ja valittelee lomakauden hiljaisuutta.

Eivät työt silti seis ole. Yksi työporukka kaapeloi marraskuussa Helsinkiin päätyvää raitiovaunua. Ilman panelointia näkee, miten valtavasti sähköjohtoa yksi raitiovaunu syö. 35 kilometriä, Hurskainen kertoo.

Kaivos on läsnä täälläkin. Vaunun katolla kaapeleita asentava Seppo Lappalainen kertoo, että hänen viljelijäisoisänsä opasti 1930-luvulla Otanmäen metsiin ensimmäiset metalliesiintymää tutkimaan tulleet insinöörit.

Transtech syntyi, kun kaivos kuoli. Rautaruukki koulutti satoja kaivosmiehiä hitsareiksi, jotka alkoivat koota junavaunuja Neuvostoliittoon. Se oli aluepolitiikkaa puhtaimmillaan.

Otanmäestä vietiin rajan yli tuhansia tavaravaunuja, muun muassa 650 viinivaunua. "Hieno tehdas mutta liian pieni", sanoivat neuvostoministerit.

Kun Neuvostoliitto kaatui, Kainuun ratapihoille jäi ruostumaan 380 valmista junavaunua.

Yhtiö modernisoitui, koska sen oli pakko.

Ensimmäiset Pendolinot koottiin Otanmäessä. Sitten kehitettiin kaksikerroksiset matkustajavaunut, jotka ovat yhä tehtaan perustuotteita. 2000-luvulla luotiin raitiovaunuylpeys Artic.

Nykytilaukset ja muut konepajatuotteet takaavat töitä noin 500:lle vuoteen 2018 asti.

III Kuolema

Paremminkin voisi mennä.

Toissa jouluna VR teki Siemensin kanssa isoimman veturikauppansa. Transtechille ei herunut siitä alihankintatyötä.

Viime vuonna Transtech putosi Göteborgin uusien raitiovaunujen kilpailutuksesta. Lisäksi 900 autovaunun kauppa Venäjälle jäi kesken Ukrainan kriisin kuohuissa, kun valmiina oli vasta 160 vaunua.

Keväällä yhtiö kävi yt-neuvottelut mutta selvisi ilman irtisanomisia. Lomautettuna on 75 työntekijää. Samalla VR teki 27 vaunun tilauksen, mikä pitää yhtiön poissa kuilun partaalta.

Transtech on käyttänyt Articia Saksan Würzburgissa koeajossa, mutta varmuutta tarjouskilpailun alkamisesta ei ole.

"Pohdimme jatkuvasti mahdollisia raitiovaunumarkkinoita. Mutta meillä on vasta vähän tuotettuja vaunuja, joten markkinoille ei ole ihan helppo päästä", Hurskainen sanoo.

Siemensillä ja muilla eurooppalaisjäteillä on pitkät referenssilistat aiemmista toimituksista. EU:n koillisrajalla toimivan Transtechin valmistamat raitiovaunut lasketaan vielä yhden käden sormilla.

Ia Samoil
Timo (vas.) ja Riku Karvonen poikkesivat Otanmäen maauimalassa lomareissulla. Rautaruukin aikanaan rakennuttama hyväkuntoinen maauimala on yksi maailman pohjoisimmista. Timo Karvonen joutui lähtemään Otanmäestä vuonna 1990, kun vaimon työt loppuivat.
Timo (vas.) ja Riku Karvonen poikkesivat Otanmäen maauimalassa lomareissulla. Rautaruukin aikanaan rakennuttama hyväkuntoinen maauimala on yksi maailman pohjoisimmista. Timo Karvonen joutui lähtemään Otanmäestä vuonna 1990, kun vaimon työt loppuivat.

IV Elämä

Otanmäen alla on 120 kilometriä kaivoskäytäviä, jotka ovat täynnä vettä. Tyhjäksi pumppaaminen kestäisi kaksi vuotta.

Seisomme aukiolla, jonka kynnykselle kaivu jäi vuonna 1985.

"Aloitamme tästä avolouhoksena", Jylänki sanoo – eikä vahingossakaan konditionaalissa.

Urakka on valtava muttei toivoton. Tuotanto oli 1980-luvulla vakaata, ja maaperästä on paljon tietoa. Jylängin mukaan kaivettavaa on ainakin 15 vuodeksi ja tiet ja kuilut ovat valmiina.

"Pöytä on katettu. Tilanne on aivan erilainen kuin tyhjästä aloittavilla kaivoksilla."

Ajamme yhtiön vaatimattomaan Otanmäen-konttoriin, joka sijaitsee kaupungilta ostetuissa tyhjentyneissä rivitaloissa.

Jylänki sanoo pohtineensa Otanmäen uutta alkua pian kymmenen vuotta. Mutta miksi?

"Haluan nostaa suomalaista kaivosteollisuutta ja yrittäjyyttä. Malmit, metsä ja metalli ovat avainsektoreita. Ne tulee pitää Suomessa."

Kaivoksen avaaminen lähivuosina vaatisi sijoittajilta vähintään sata miljoonaa euroa.

Ja rahaa liikkuu nyt enemmän digissä kuin perustuotannossa.

V Kohtalo

Elämästä voi tulla kuolema ja kuolemasta elämä.

Miten käy Otanmäen metallien laskussa olleiden hintojen?

Mistä sijoittajat löytyvät?

Olisiko kaikki helpompaa ilman Talvivaaran fiaskoa?

"Paljon helpompaa. Uskon puhuvani kaikkien kaivosyrittäjien puolesta", Jylänki sanoo.

Ensi vuonna VR:n vaunutilausoptio erääntyy ja Berliinissä järjestetään tärkeät Innotrans-messut. Entä Tampereen raitiotiehanke, jossa Transtech on mukana? Entä Venäjä?

"Työtä tarvitaan muuallakin kuin Kehä kolmosen sisäpuolella", Hurskainen luottaa.

Kohtalo heittelee Otanmäkeä aina. "Ennemmin siasta saa hieroen ajokoiran kuin kaivosmiehestä hitsarin", väki veisteli 1980-luvulla happamasti.

Mutta niin vain tuli hitsareita.

Raitilla on hiljaista. Asukasluku on puolittunut alle tuhanteen. Kiireettömän oloinen mies istuu kerrostalon edessä. Pitäisi yöpyä, ottaa oluet ja kysellä.

Sen estää Suomen poikittaisliikenne. Aamulla pitää olla rannikolla, ja sinne kulkee Kajaanista tasan yksi linja-autovuoro päivässä. Ei auta kuin nousta kyytiin, jossa on kolme varusmiestä ja kaksi muuta matkustajaa.

Kun bussi saapuu neljä tuntia myöhemmin Kokkolaan ja metsät ovat muuttuneet pelloiksi, olen ainoa matkustaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat