Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mätäkuu altistaa ihon tulehduksille

Esimerkiksi märkärupi on yleisempi kesällä kuin talvella

Kotimaa
 
Haavat tulehtuvat helposti kuumina kesäpäivinä.
Haavat tulehtuvat helposti kuumina kesäpäivinä.

Tämän viikon torstaina alkaa mätäkuu. Kansanperinteessä se tunnetaan kuumana ja kosteana aikajaksona, jolloin haavat tulehtuvat helposti ja ruoka pilaantuu.

Mätäkuun tulehdusriskistä kertoo myös tutkimustieto: leikkauksiin liittyviä infektioita on enemmän mätäkuussa kuin muina vuodenaikoina.

Artikkeliin liittyvät

Sitä, miten kylmän sään mätäkuu vaikuttaa infektioriskiin, on vaikea arvioida.

"Infektioriskin kasvamista ei huomattu muuna kesäaikana esimerkiksi talvikuukausiin verrattuna. Tutkimustietoa on kuitenkin liian vähän, jotta asiasta voitaisiin tehdä pitemmälle meneviä johtopäätöksiä", sanoo bakteeriopin professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta.

"Lämmin ja kostea sää kuitenkin edistävät hikoilua. Nämä voisivat hyvinkin olla tekijöitä, joilla on vaikutusta haavojen tulehtumiseen."

Kesä on tulehduksille altistavaa aikaa. Esimerkiksi tarttuva ihotulehdus märkärupi on kesäkuukausina yleisempi kuin talvikuukausina.

Märkärupea aiheuttavat stafylokokkibakteerit, jotka pitävät kesäsäästä, sillä lämmin ja kostea ovat otollisia olosuhteita bakteereille. Siksi stafylokokkeja on iholla enemmän kesällä kuin talvella. Se taas lisää tartuntojen määrää.

Tulehdusriskiä kasvattaa sekin, että lämpimässä kesäsäässä vaatetus on vähäisempää, mikä altistaa ihon naarmuuntumiselle.

"Sateinen ja tavanomaista kylmempi kesäsää lisää vaatetuksen tarvetta ja saattaa vähentää naarmuuntumista edistävää puuhailua", Huovinen sanoo. "Olen kuitenkin tottunut siihen, että bakteerit yllättävät meidät yhä uudelleen ja uudelleen. Siksi en kylmänäkään kesänä haluaisi tinkiä hyvästä käsi- ja ruokahygieniasta."

Mätäkuu on alun perin käännösvirhe. Sen saksankielinen nimitys Rodenmonat tarkoittaa koirakuuta: ajanjaksoa, jolloin Koiratähti eli Sirius ilmestyy Välimeren maissa aamutaivaalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat