Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus kaavailee satoja miljoonia biohankkeisiin

Kärkihankkeiden valmistelu on lähdössä tehokierrokselle

Kotimaa
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Pääministerin valtiosihteeri Paula Lehtomäki (kesk) oli mukana viime viikolla Porissa järjestetyssä Suomi-Areena-tapahtumassa.
Pääministerin valtiosihteeri Paula Lehtomäki (kesk) oli mukana viime viikolla Porissa järjestetyssä Suomi-Areena-tapahtumassa. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Hallitus kaavailee suuria summia bio- ja puhtaan talouden hankkeisiin.

HS:n tietojen mukaan biotalous ja cleantech-teollisuus eli ympäristötekniikka saisivat hallituksen kärkihankevalmistelussa noin 350 miljoonaa euroa syksyn budjetista. Summa olisi yli kolmannes kärkihankkeisiin sovituista miljardin euron määrärahoista. Työllisyyden ja kasvun edistämiseen on kaavailtu runsasta sataa miljoonaa euroa.

Tästä on kyse

 Hallitusohjelma on ryhmitelty viiteen pakettiin, joiden alla ovat kärkihankkeet ja niiden alla toimenpide-ehdotukset.

 Ministeriöt toimittavat konkreettiset toimenpide-ehdotukset valtioneuvoston kansliaan 5. 8. mennessä.

 Hallitus käsittelee hankesuunnitelmia elokuun 10. ja 20. päivän strategiaistunnoissa.

 Tuolloin päätetään myös yksittäisten hankkeiden täsmäpanostukset, jotka viedään syyskuun alussa annettavaan budjettiesitykseen.

 Eduskuntaan kärkihankkeet on määrä tuoda erillisselvityksenä syys–lokakuussa.

Hallitus valmistelee uuden energia- ja ilmastostrategian näillä näkymin jo ensi keväänä, arvioi uusiutuvan energian tuet ja päättää, miten tuontiöljy korvataan lämmityksessä päästöttömillä vaihtoehdoilla.

100–200 miljoonaa on tarkoitus käyttää myös digitalisointiin ja oppimisratkaisuihin. Saman verran rahaa on suunniteltu perhepolitiikkaan.

Hallitus käsitteli kärkihankkeiden valmistelua ensi kertaa kesäkuun lopulla. Yhteiskuntasopimus mukaan lukien hallitus on määritellyt 27 kärkihanketta, joita on hiottu virkamiesvalmistelussa käytännön toimiksi.

"Yksittäisiä ehdotuksia on runsaat sata. Osa toimenpiteistä on hyvin konkreettisia, osa ei", luonnehtii pääministerin valtiosihteeri Paula Lehtomäki (kesk), joka johtaa kärkihankkeiden valmistelua.

Valmistelussa otettiin Lehtomäen mukaan vielä tehokierros, jotta toimenpide-ehdotusten konkretia syvenee.

"Se on päätetty, että sanoja kehittää, tehostaa ja edistää ei käytetä", Lehtomäki kertoo.

"Elokuussa valmistelun tahti kiristyy. Hallitus haluaa, että hankkeilla on selkeä aikataulu ja mittaristo, joilla toteutusta voidaan seurata."

Päätökset hankkeista ja niiden rahoituksesta tehdään budjettiriihessä syyskuun alussa.

Toimenpide-ehdotusten lista on laaja. Valmisteilla ovat esimerkiksi englannin kielen opetuksen aloittaminen jo peruskoulun ensimmäisellä luokalla ja työnvälityksen parantaminen yksityistä työnvälitystä lisäämällä. Lisäksi ruoantuotannon kannattavuuteen halutaan vauhtia.

Myös perustulokokeilu käynnistyy, mutta vielä on mietinnässä, keille ja missä.

Elinkeinoelämän digitalisaatio ja ylimääräisen säätelyn purku taas ovat liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) vastuulla. Ehdotusten kirjo on laaja.

"Mietimme nyt esimerkiksi kauppojen aukioloaikojen väljennystä ja sitä, pitääkö pysäköintikiekon olla tietyn värinen ja tietyn kokoinen ja kuinka paljon sitäkin säännellään."

Berner uskoo, että hallituksen uudella toimintamallilla syntyy jälkeä.

"Olen yritysmaailmassa tottunut siihen, että määritellään tavoitteet, niihin mittarit ja katsotaan, millä toimenpiteillä tavoitteet toteutetaan. Tärkeää on saada virkamieskunta innostumaan. Ainakin omassa ministeriössäni virkamiehet ovat vahvasti mukana", Berner kiittelee.

Hän haluaisi, että myös kansalaiset olisivat työssä aloitteellisia.

"Toivon, että kansalaiset tekisivät meille ihan konkreettisia ehdotuksia, mitä normeja pitäisi purkaa. Tätä aloitteellisuutta aiomme syksyllä vauhdittaa."

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) vakuuttaa, että hyvinvointiin panostetaan aidosti ja uusin keinoin.

"Olen hyvin innostunut. Uusia toimintatapamalleja on löydetty. Konkretiaa toimenpide-esityksiin vielä haemme", hän arvioi.

"Tavoite on, että ihmiset voisivat vaikuttaa paremmin omaa elämäänsä koskeviin päätöksiin. Uskon, että löydämme aidosti uusia tapoja tehdä asioita."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat