Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaisaloitteita voi pallotella ikuisesti

Ruohonjuuridemokratia on Suomessa lapsenkengissä

Kotimaa
 
Aloite naakan suojelun lopettamiseksi ei ole kovin suosittu.
Aloite naakan suojelun lopettamiseksi ei ole kovin suosittu.

Suomalainen ruohonjuuridemokratia näyttää viime päivinä ottaneen pari loikkaa eteenpäin, kun samanaikaisesti on saatu todistaa kahden kansalaisaloitteen suosiota.

Niihin sisältyy kuitenkin myös ongelmia.

Kansalaisaloite sukupuolineutraalin avioliiton kumoamisesta ylitti lauantaina 50 000 allekirjoituksen rajan. Se tarkoittaa, että aloite on otettava käsittelyyn eduskunnassa.

Veteraanipoliitikko Paavo Väyrysen (kesk) hanke, kansanäänestys Suomen kuulumisesta euroalueeseen, taas on kerännyt kolmessa päivässä yli 22 000 allekirjoitusta.

Miehen ja naisen välisen avioliiton puolesta vetoava kansalaisaloite tuntuu ongelmalliselta siksi, että äskettäin eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain, joka sai alkunsa nimenomaan kansalaisaloitteessa.

Herää kysymys, voidaanko vastaavilla aloitteilla ja vasta-aloitteilla työllistää eduskuntaa täältä ikuisuuteen.

Kansalaisaloitteiden toteutuksessa auttavan Avoin ministeriö -järjestön toiminnanjohtaja Joonas Pekkanen ei silti pelkää, että suomalainen demokratia olisi jäänyt loputtoman avioliittolakikiistan vangiksi. Hänen mukaansa laki sallii rajattoman aloitetehtailun, mutta kuinka kauan asia kiinnostaa kansaa?

"En usko syntyvän sellaista heiluriliikettä, että aina löytyisi 50 000 ihmistä kannattamaan aloitetta edes ja takaisin."

Väyrysen ajama aloite eurokansanäänestyksestä on veteraanipoliitikolta sinänsä raikas ja uudenlainen ulostulo.

Pekkasen mukaan olisi kuitenkin ongelmallista, jos yhteiskunnan huipulle kavunneet poliitikot alkaisivat yleisesti rustata kansalaisaloitteita.

"Ehkä näin kansalaisaloitteiden alkutaipaleella kaikenlaista on hyvä testailla."

Kansalaisaloitteet ovat Suomessa tosiaan vasta lapsenkengissä. Laki kansalaisaloitteista tuli voimaan keväällä 2012.

Tähän mennessä on jäänyt toteutumatta kaksi pelkoa: eduskunta ei ole hukkunut kansalaisaloitteiden tulvaan, ja toisaalta suomalaiset eivät ole osoittautuneet liian laiskoiksi suoran demokratian käyttäjiksi.

Kaikkiaan aloitteita on tehty lähes neljäsataa. Niistä kymmenkunta on saanut tuekseen yli 50 000 allekirjoitusta.

Pekkanen antaisi suomalaisten aloiteinnolle ja -taidoille tyydyttävän arvosanan. Hänen mukaansa lähes kaikki aloitteet on laadittu liian hätäisesti, joten ne eivät ole yleensä kiinnostaneet kansaa tai selvinneet eduskunnan byrokratiasta.

Pekkasta huolestuttaa, että vakaviakin ja läpi menneitä kansalaisaloitteita on runtattu eduskunnan valiokunnissa teknisten puutteiden vuoksi. Hänestä eduskunnan tulisi olla joustavampi ja kunnioittavampi ruohonjuuridemokratiaa kohtaan.

Kansalaisaloitteiden suosio voi kärsiä myös, jos aloitteita aletaan käyttää liian vähäpätöisten asioiden ajamiseen tai pelleilyn välineenä. Oikeusministeriön Kansalaisaloite.fi-palvelussa voi tutustua siihen, mitkä kansalaisaloitteet ovat saaneet suosiota ja mitkä eivät.

Esimerkiksi yritys lopettaa naakkojen suojelu on saanut tuekseen vain runsaat tuhat allekirjoitusta. Sen sijaan vaikkapa rattijuoppojen rangaistusten koventamista ja pakkoruotsin poistamista vaativat hankkeet ovat edenneet eduskuntaan asti.

Eduskunnan kirjastoon on kertynyt yli 40 hyllymetriä lainsäädäntöä, ja sitä tulee muutamia tuhansia sivuja lisää joka vuosi. Kansalaisaloitteista syntyneet lait ovat vielä hyvin marginaalinen ilmiö – niitä on vasta yksi.

Moni tukee Paavo Väyrysen aloitetta euroäänestyksestä.
Moni tukee Paavo Väyrysen aloitetta euroäänestyksestä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat