Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppa-autoja on nykyisin harvassa

Iloisen pojan myymäläauto on erikoistunut lähiruokaan

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Myymäläautoyrittäjä Pasi Tanninen tarjoilee kutunjuustomaistiaisia Jari Hounille ja hänen tyttärelleen Aila Hounille (vas.). Tannisen kauppa-auto aloitti toimintansa viime vuoden toukokuussa.
Myymäläautoyrittäjä Pasi Tanninen tarjoilee kutunjuustomaistiaisia Jari Hounille ja hänen tyttärelleen Aila Hounille (vas.). Tannisen kauppa-auto aloitti toimintansa viime vuoden toukokuussa. Kuva: Reijo Hietanen

Perinteisiä kauppa-autoja on liikenteessä enää muutamia, mutta erilaisten myyntiautojen määrä kasvaa koko ajan.

Yhä useampi elintarvikealan yritys myy tuotteitaan kiertävästä myyntiautosta toreilla, supermarkettien edustoilla tai muilla pysähtymispaikoilla.

Myyntiautoja käyttävät etenkin liha-, kala- ja leipomotuotteita myyvät yritykset.

"Teimme myyntiautojen maahantuontisopimuksen 2003, jolloin maan ensimmäinen myyntiauto tuli Kivikylän Kotipalvaamolle. Vuonna 2004 myyntiautoja tuotiin maahan noin kymmenen, ja nykyisin niitä tulee Suomeen vuodessa noin 50", kertoo toiminnanjohtaja Ari Kallas Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksesta.

Myyntiautojen käyttäminen on tehnyt torimyyjien työstä kiertävää, mutta autot ovat myös helpottaneet myyjien työtä.

"Autossa on valmiina lämmitys ja valaistus. Elintarvikkeiden kylmäketju ei pääse katkeamaan autossa, ja tuotteet saa paremmin esille kuin perinteisessä torikojussa. Kauppiaalla ei kulu aikaa myyntikojun rakentamiseen ja sen purkamiseen."

Kivikylän Kotipalvaamolla on käytössä yksitoista myyntiautoa.

Toimitusjohtaja Juha Laihosen mukaan myyntiautojen toiminta on taloudellisesti kannattavaa mutta kannattavuus on toissijaista.

Suurempi merkitys on sillä, että myyntiautot tekevät palvaamosta tunnetun.

"Myyntiauto on väline, jolla taloa tuodaan esille. Se on kuin mainos. Myyntiautoissa on myös hyvä testata uutuustuotteet ja saada niistä palautetta suoraan asiakkailta", Laihonen kuvailee.

"Asiakkaat myös arvostavat sitä, että auton lihatiskin takana on myyjä, joka juttelee. Erityisesti pienillä paikkakunnilla myyntiauton myyjän tapaaminen voi olla asiakkaalle sosiaalinen tapahtuma."

Vaikka perinteisten myymäläautojen määrä on vähentynyt Suomessa tuntuvasti, pirkkalalaiset yrittäjät Anna ja Pasi Tanninen panivat viime vuoden keväällä liikkeelle Iloisen pojan kauppa-auton. Se kiertää säännöllisillä reiteillään myymässä lähiruokaa.

"Lähiruokatuotteilla on kysyntää. Ei meidän kannata kilpailla peruselintarvikkeilla, joita saa edullisesti supermarketeista. Ihmiset arvostavat lähiruokaa, ja me pystymme tuomaan myyntiin pieniäkin tuote-eriä. Haemme tuotteet suoraan tuottajilta emmekä käytä välikäsiä", Anna Tanninen kertoo.

Yrittäjäpariskunta haluaa myös kehittää kauppa-autonsa liikeideaa. Siksi he ovat järjestäneet jo nyt katuruokapäiviä, ja tarkoituksena on kehittää oma tuoteperhe. Myös muita palveluita on harkittu.

"Olemme miettineet esimerkiksi apteekkituotteiden myyntiä autosta, mutta se vaatisi aika ison lupakäsittelyn. Kysyntää kyllä olisi."

Lähiruokaa kauppaava myymäläauto on herättänyt muidenkin yrittäjien kiinnostuksen. Anna Tannisen mukaan toiminnalle löytyisi jatkajia, jos he luopuisivat siitä. Luopumisaikeita parilla ei kuitenkaan ole.

Reijo Hietanen
Iloisen pojan kauppa-auto ei myy tavanomaisia elintarvikkeita.
Iloisen pojan kauppa-auto ei myy tavanomaisia elintarvikkeita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat