Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käytetyt mopoautot käyvät nyt kaupaksi – uudet eivät

Mopoautojen määrä kasvaa, mutta ensirekisteröinti on hiipunut

Kotimaa
 
Aapo Huhta HS
Ympäri vuoden ajettava mopoauto on monelle perheelle kakkos- tai kolmosauto, jota voi käyttää esimerkiksi kauppareissuihin, sanoo Suomen Mopoauto Oy:n toimitusjohtaja Marko Kokko.
Ympäri vuoden ajettava mopoauto on monelle perheelle kakkos- tai kolmosauto, jota voi käyttää esimerkiksi kauppareissuihin, sanoo Suomen Mopoauto Oy:n toimitusjohtaja Marko Kokko. Kuva: Aapo Huhta HS

Mopoautojen ensirekisteröintien määrä jatkaa pienenemistään.

Tammi–kesäkuussa mopoautoja rekisteröitiin 292, mikä on kolmannes vähemmän kuin vuosi sitten. Määrä on supistunut jatkuvasti huippuvuoden 2011 jälkeen, jolloin mopoautoja ensirekisteröitiin 1 159.

Fakta

Mopoauto

 Luokitellaan kevyeksi nelipyöräksi.

 Moottori tilavuudeltaan 400–550 cm³.

 Suurin sallittu rakennenopeus 45 km/t.

 Suomessa vapautettu autoverosta, käyttömaksusta ja dieselverosta.

Ensimmäinen suurempi pudotus ensirekisteröintien määrässä oli vuonna 2013, josta lähtien mopoauton ajo-oikeus on vaatinut oman korttinsa.

Mopoautojen suosio ei kuitenkaan ole romahtanut. Kesäkuun lopussa mopoautoja oli tieliikenteessä enemmän kuin koskaan aiemmin: 8 427.

Ensirekisteröintien vähentymistä selittää muun muassa käytettyjen autojen kaupan kiihtyminen. Esimerkiksi kaksipyöräisiin erikoistuneen ilmoitussivuston Nettimoto.comin kautta on myyty kahdentoista viime kuukauden aikana noin 2 100 mopoautoa, joista lähes kaikki olivat käytettyjä. Pelkästään keskiviikkona myynti-ilmoituksia oli 639.

"Vuotta aiemmin myytyjen määrä saattoi olla jopa 20 prosenttia pienempi. Käytettyjen mopoautojen kanta on jo niin suuri, että se vaikuttaa uusien myyntiin", sanoo Nettimoto.comin myyjä Olli Kokkola.

"Kun kyseessä on uusi tuoteryhmä, on kestänyt aikaa, että käytettyjen kanta on kasvanut."

Mopoautot sallittiin Suomessa vuonna 1998. Aluksi niiden myynti laahasi, mutta ne alkoivat yleistyä vuonna 2003 tehdyn mopoautojen autoveron poiston jälkeen.

Maahantuoja kertoo, että moni pohtiikin mopoautokaupoilla uutena hankitun kulkuvälineen arvon kehitystä. Mopoauto ostetaan yleensä tarpeeseen, esimerkiksi nuoren harrastus- ja koulumatkoja varten.

"Mopoauto hankitaan 15-vuotiaille, jotka ajavat sillä, kunnes täyttävät 18 ja alkavat ehkä ajaa henkilöautolla. Sanon aina, että kyllä arvo putoaa kuten henkilöautoissakin", kertoo toimitusjohtaja Marko Kokko Suomen Mopoauto Oy:stä.

Kokko kuitenkin uskoo, että pääsyy ensirekisteröintien taittumiseen on kuluttajien epävarmuus. Samaa mieltä on Liikenteen turvallisuusviraston (Trafi) tietojohtaja Juha Kenraali.

"Ykkössyy on talouden tilanne, joka on jatkunut huonona. Se vähentää hankintoja, jotka eivät ole aivan välttämättömiä", Kenraali sanoo.

"Mutta varmasti nykyään on parempi mahdollisuus ostaa käytetty auto kuin muutama vuosi sitten. Jonkin verran niitä tuodaan myös ulkomailta."

Ajoneuvolainsäädäntö ei tunne mopoautoa. Tilastoissa se niputetaan usein yhteen muiden kevyiden nelipyöräisten kanssa.

Muut kevyet nelipyörät ovat lähinnä kevyitä mönkijöitä, joiden ensirekisteröinnit ovat niin ikään romahtaneet. Viime vuonna kevyitä mönkijöitä ensirekisteröitiin vain 34, kun huippuvuonna 2006 määrä oli 784. Tammi–kesäkuussa 2015 niitä ensirekisteröitiin 15.

Muiden kevyiden nelipyöräisten kuin mopoautojen ensirekisteröinti alkoi hiipua jo vuonna 2006.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat