Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Allergia voi yllättää hiusten värjääjän

Kristina Bäckström lopetti värjäyksen, sillä hänen kasvonsa turposivat kivuliaasti

Kotimaa
 
Leif Rosas
Kristina Bäckström, 21, esittelee matkapuhelimestaan kuvaa, jossa näkyy hänen saamansa allerginen reaktio hiusväriin.
Kristina Bäckström, 21, esittelee matkapuhelimestaan kuvaa, jossa näkyy hänen saamansa allerginen reaktio hiusväriin. Kuva: Leif Rosas

Kun 21-vuotias vantaalainen Kristina Bäckström värjäsi teini-ikäisenä hiuksiaan, päänahkaan ilmestyi kutisevaa ihottumaa. Silti hän jatkoi hiusten värjäystä kotona tai kampaajalla muutaman kerran vuodessa.

Erään värjäyskerran jälkeen Bäckström heräsi seuraavana yönä kovaan päänahan kutinaan. Hän otti niskastaan valokuvan nähdäkseen paremmin, miltä iho näytti. Ihottuma oli levinnyt jopa hiusrajan alapuolelle.

Bäckström ei lopettanut hiusten värjäämistä – lähtihän ihottuma itsekseen pois.

"Ei sitä tullut siinä iässä ajateltua, että allergia voi muuttua pahemmaksi", Bäckström kertoo.

Sitten värjäykselle tuli äkkiloppu. Bäckström kävi kolme vuotta sitten Virossa kampaajalla värjäämässä hiukset, ja hiuspohjaan ilmestyi taas ihottumaa. Parin päivän päästä toinen puoli kasvoista alkoi turvota.

Seuraavien vuorokausien aikana turvotus levisi molemmille puolille kasvoja.

"Turvotus oli joka päivä edellisiä pahempi."

Oireet aiheuttivat myös kipua. Turvotus levisi otsalle, nenään ja silmäluomiin. Bäckström kävi koulua huppu päässä kipulääkkeiden voimalla. Iho tihkui nestettä ja hilseili. Sairaalahoitoa hän ei onneksi tarvinnut.

Noin viikko oireiden alkamisesta turvotus alkoi laskea ja kasvot palautuivat normaaliksi.

Bäckström uskoo, että voimakkaan reaktion taustalla on hänen kymmenen vuotta sitten Kanariansaarilla ottamansa musta hennatatuointi.

Mustasta hennatatuoinnista varoittaa myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Se on aloittanut nuorille suunnatun viestintäkampanjan, jossa kerrotaan kauneustuotteiden aiheuttamasta allergiariskistä.

Musta hennatatuointi voi sisältää parafenyleenidiamiinia eli PPD:tä. Sellaisen ottaminen saattaa aiheuttaa herkistymisen PPD:lle, koska väriaine on pitkään kosketuksissa ihon kanssa. Jos on joskus ottanut ottanut mustan hennatatuoinnin, siitä kannattaakin mainita kampaajalla käydessä.

Nuoret on valittu kohteeksi, koska herkistyminen jollekin kosmetiikassa käytetylle kemikaalille voi aiheuttaa allergian loppuiäksi. Tavallisimmin herkistymisestä kertovat juuri kutiseva ihottuma ja hilseily tuotteen käytön jälkeen.

"Jos on saanut hiusten värjäämisestä lieviä oireita ja jatkaa sitä myöhemmin, seuraavalla kerralla reaktio voi olla voimakkaampi", sanoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Alexander Salava Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) iho- ja allergiasairaalasta.

PPD on tunnetuin hiusvärien ainesosa, jolle voi herkistyä. Muita ovat esimerkiksi vaalennusaineiden persulfaatti- ja vetyperoksidiseokset. Aina ei selviä, mikä on herkistävä ainesosa.

"Se, että hiusväri ei ole aiemmin aiheuttanut allergisia reaktioita, ei takaa, ettei allerginen reaktio voisi ilmaantua jonkin tulevan hiustenvärjäyksen yhteydessä tai sen jälkeen", sanoo Tukesin ylitarkastaja Jarkko Loikkanen.

Tukesin mukaan suomalaiset värjäävät hiuksiaan ahkerammin kuin useimmat muut eurooppalaiset. Voimakkaat allergiset reaktiot ovat silti harvinaisia. Ihotautien poliklinikalla niitä näkee Salavan mukaan joitakin tapauksia vuodessa.

Kosketusallergian oireet tulevat yleensä muutamassa päivässä herkistävän aineen käytöstä.

"Yleisimmin kosketusallergiaa aiheuttavat kosmetiikassa käytetyt hajusteet ja säilöntäaineet, eivät pelkästään väriaineet, kuten moni luulee", Salava sanoo.

Tukesin kampanjassa muistutetaan, että myös luonnonkosmetiikassa käytetyille ainesosille voi herkistyä. Kaikki oireet eivät aina johdu allergiasta.

"Esimerkiksi atoopikon herkkä iho voi oireilla vaikkapa jostain meikissä käytetystä aineesta tai hiusväristä, koska aine ärsyttää herkkää ihoa", Salava sanoo.

Kosketusallergiaa aiheuttavan aineen löytäminen voi olla hankalaa. Allergioita etsitään lapputesteillä, ja testaaminen voi vaatia useita käyntikertoja.

"Vaikka hiusväripurkissa suositellaan allergiatestin tekemistä hiusvärillä, siitä ei ole välttämättä hyötyä. Parempi on vain jättää pois sellaiset tuotteet, joista huomaa joskus tulleen oireita", Salava sanoo.

Kristina Bäckström ei vieläkään tiedä, mille hiusvärien ainesosalle hän on allerginen.

Välillä Bäckström värjää latvoja pois pestävillä hiusväreillä. Kestoväreihin hän ei enää uskalla koskea.

Hiuspohjan ihottuma oli Kristina Bäckströmin ensioire.
Hiuspohjan ihottuma oli Kristina Bäckströmin ensioire.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat