Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähipiirikin voi saada traumoja hyväksikäytöstä

Sosiaalipsykologi Nina Vaaranen-Valkonen rohkaisee kertomaan asiasta

Kotimaa
 

Mitä tehdä, jos tietää tai aavistelee jonkun käyttävän lapsia seksuaalisesti hyväkseen, pohti HS:n toimittaja Maria Pettersson kolumnissaan sunnuntaina. Hänen tuttavapiirinsä tiesi yhden tutun taipumuksesta saalistaa teinityttöjä. Kukaan ei kuitenkaan puuttunut asiaan.

Myös osa uhreista kielsi kertomasta asiasta eteenpäin. Lopulta mies sai tuomion, mutta Petterssonia kaduttaa.

Tilanne on tuttu Nina Vaaranen-Valkoselle, sosiaalipsykologille ja tulevalle psykoterapeutille. Hän on työskennellyt Pelastakaa lapset ry:ssä ja Rikosuhripäivystyksessä.

Vaaranen-Valkonen ymmärtää, että asian paljastaminen on vaikeaa. Se kuitenkin auttaa uhria.

"Seksuaalinen hyväksikäyttö ei saa olla salaisuus – siitä pitää kertoa. Vaikeneminen ei traumatisoi ainoastaan uhria, vaan trauma voi levitä myös yhteisöön."

Vaaranen-Valkonen korostaa, että aina kun lapsi kertoo synkästä salaisuudesta, hän tosiasiassa pyytää apua.

"Sehän on kaikkein traagisinta, että uskoo parhaalle ystävälleen salaisuuden ja sitten se salaisuus pitää rikkoa. Ei lapsi silloin tajua, että se on hänen parhaakseen pidemmällä aikavälillä."

Näissä tilanteissa lapsi tarvitsee aikuisten tukea mutta nuoret selviävät. Sen Vaaranen-Valkonen on nähnyt monta kertaa.

"Olen tavannut valtavan määrän aivan ihania ihmisiä, jotka ovat joutuneet uhreiksi ja silti selvinneet. Ihminen kestää hyvin paljon. Meidät on rakennettu sillä tavalla."

Seksuaalinen hyväksikäyttö on Vaaranen-Valkosen mielestä suomalaisen yhteiskunnan tabu, vaikka tilanne onkin muuttumassa. Poliisi saa jatkuvasti enemmän ilmoituksia hyväksikäytöistä.

Vaaranen-Valkonen hämmästelee kuitenkin sitä, ettei lapsista seksuaalisesti kiinnostuneille ole tarjolla hoitoa, elleivät he tee rikosta.

Tutkijat ovat arvioineet, että noin yksi sadasta aikuisesta on kiinnostunut lapsista seksuaalisesti. Pelastakaa lapset onkin perustanut Otanvastuun.fi-verkkosivun, jossa heille annetaan tietoa.

Tärkeintä on Vaaranen-Valkosen mukaan se, miten seksuaalisesta hyväksikäytöstä puhutaan ja kirjoitetaan. Medialla on vastuunsa.

"Liian usein viesti on se, ettei hyväksikäytöstä voi selvitä ja että se tuhoaa koko elämän."

Lehdissä ahdistelusta kertovat yleensä naiset. Tämä peittää alleen sen, että uhri voi olla myös nuori poika.

"Poikien hyväksikäyttö on vieläkin suurempi tabu kuin tyttöjen. Miehen malliin ei kuulu puhua, ja usein poika pelkää, että hänet leimataan homoksi. Nämä tapaukset tulevat julki yleensä vasta poliisin esitutkinnan kautta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat