Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Massapotkut palkittiin – irtisanomiset voi hoitaa myös hyvin

Ylöjärven lasitehtaan 250 irtisanotusta vielä muutama kymmenen on työttömänä

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Palveluesimies Irene Impiö ja henkilöstöpäällikkö Johanna Kuusela saivat hoitaakseen Pilkingtonin autonlasilasitehtaan massairtisanomiset ja irtisanottujen neuvomisen uusille urille.
Palveluesimies Irene Impiö ja henkilöstöpäällikkö Johanna Kuusela saivat hoitaakseen Pilkingtonin autonlasilasitehtaan massairtisanomiset ja irtisanottujen neuvomisen uusille urille. Kuva: Reijo Hietanen

Helmikuun ensimmäinen vuonna 2013 oli huono päivä Ylöjärvellä Tampereen kupeessa.

Kävi se, mitä oli pelätty: tuli tieto, että koko lasitehdas todellakin lopetettaisiin. Se tiesi potkuja noin 250 ihmiselle Pilkingtonin autonlasitehtaalta. Juhannukseen mennessä valtaosa heistä oli työtä vailla.

Se oli tuttu tarina viime vuosien ahdinko-Suomesta, tuoreimpana toissaviikkoinen Microsoftin ilmoitus, jonka mukaan yritys saattaa vähentää Suomessa yli 2 000 työntejää.

Mutta jokin oli Pilkingtonin yt-neuvotteluissa toisin.

Yt-neuvottelujen hoitaminen sai Vuoden henkilöstöteko 2013 -kunniamaininnan Henry ry:ltä, joka on henkilöstöjohdon ammattilaisten yhdistys.

Siis massapotkut palkittiin. Miten siinä näin kävi? Ja miten sitten kävi?

Alussa oli epätietoisuus.

"Jos tuollainen porukka ei esimerkiksi pysty enää hoitamaan lainojaan, niin se on tuonkokoisella paikalla katastrofi", sanoo yrityspalvelujen palveluesimies Irene Impiö Pirkanmaan te-toimistosta.

Moni lasityöläinen kuvitteli olevansa tehtaalla eläkkeelle asti. Puolessa vuodessa tilanne muuttui täysin.

"Meillä oli paljon pitkään talossa olleita ihmisiä, joilla ei ollut ammatillista peruskoulutusta. Meille tultiin aikoinaan suoraan, ja me myös koulutimme paljon", sanoo henkilöstöpäällikkö Johanna Kuusela Pilkington Automotive Finlandista.

Impiö ja Kuusela ryhtyivät toimeen.

Reijo Hietanen
Entinen Pilkingtonin tehdas Ylöjärvellä.
Entinen Pilkingtonin tehdas Ylöjärvellä.

"Ensimmäinen ajatus oli, että voi helvetti. Jos polttaisimme tupakkaa, niin nyt olisi mennyt askillinen", Impiö muistelee alkua.

TE-toimisto perusti "kioskin" tehtaaseen, pidettiin infoja väelle, oli käytössä ammatinvalintapsykologi, seurakunta ja työterveyshuolto, annettiin henkilökohtaista neuvontaa ja tehtiin yhdessä cv:itä.

"Kun irtisanotaan, ihmiset usein kuvittelevat, etteivät osaa mitään, vaikka osaavat. Se on inhimillinen ajatus", Impiö sanoo.

Oikeasti lasintekijöillä oli ammattitaitoa myös moneen muuhun alaan.

Tehdas oli ollut japanilaisomistuksessa ja laatuvaatimukset sen mukaiset.

"Tajusimme, että meidän kannattaa etsiä tahoja, joilla on vahvat intressit saada tällaista väkeä töihin. Yritysneuvojamme sitten soittelivat firmoihin ja kertoivat, että nyt olisi osaavaa väkeä tarjolla", Impiö sanoo.

Useat yritykset vastasivat myönteisesti, vaikka irtisanomisaallot velloivat muuallakin. Osa siirtyi suoraan metalli- ja kumialalle, osa päätyi hoiva-, siivous- ja palvelualoille.

Pilkington oli mukana myös erikoisella tavalla. Halukkaille järjestettiin oma sosiaali- ja terveysalan ammatillinen perustutkintolinja ammattiopistossa Tampereella. Monesta lasimiehestä ja -naisesta tuli hoitaja tänä keväänä, osin entisen firman piikkiin.

Pääluottamusmies Pasi Kallion mukaan tehtaan lopetus meni "kohtuullisen hyvin, jos niin voi yt-neuvotteluista sanoa".

"Tietenkin olisi toivonut, että kun esitimme tehtaan jatkoa, niin sitä olisi myös tullut. Tuntuu, että lopetus oli jo päätetty", hän pohtii nyt.

"Hyvässä yhteishengessä ratkaisuja haettiin te-keskuksen ja työnantajan kanssa ja esimerkiksi räätälöitiin se kurssi."

Entä mikä on tilanne nyt, kun on kulunut kaksi vuotta sulkemisesta? Impiö on seurannut, mihin ihmiset ovat päätyneet.

"Irtisanotuista 250 ihmisestä runsaat neljäkymmentä hakee vielä ratkaisua. Se on kohtuullinen tai hyvä luku. Varsinkin kun tiedetään, että esimerkiksi ne, jotka ovat työllistyneet teollisuuteen, ovat olleet edelleen kovassa turbulenssissa."

Hän kiittelee yhtiöitä, jotka tarjoavat muutakin kuin rahaa.

"Pelkkä rahapaketti voi tehdä passiiviseksi. Jostain syystä yrityksille on houkuttelevampaa rekrytoida ihminen, joka on vielä työn syrjässä kiinni tai vasta pudonnut, kuin palkata sellainen, joka on vaikkapa vuoden nauttinut erorahasta."

Jukka Harju HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat