Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Tästä tuli lopulta uusi elämä"

Kaksi potkut saanutta entistä lasintekijää kertoo, mikä on muuttunut parissa vuodessa yt-neuvottelujen jälkeen

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
"Ajattelin vielä jatkaa ja hakea sairaanhoitajakoulutukseen", kertoo ylöjärveläinen Sami Arponen.
"Ajattelin vielä jatkaa ja hakea sairaanhoitajakoulutukseen", kertoo ylöjärveläinen Sami Arponen. Kuva: Reijo Hietanen

Mari Aho, 38, Ylöjärvi:


Tehtaalla oli jo pidemmän aikaa ollut epävarmaa. Yt-neuvotteluja oli vähän joka vuosi. Jo silloin kesällä 2012 alkoi ahdistaa, kun väkeä lähti pois. Silloin aloin jo pohtia, mitä sitä tekisi, jos itse joutuisi samaan. Kun sitten lopullinen tieto lopettamisesta tuli, minulla oli jo katse tulevassa.

Oli tietysti haikeata ja surullista tehdä työtä. Meillä oli ollut sama työporukka samassa vuorossa kymmenen vuotta ja minä sen försti.

Myös mieheni oli samassa tehtaassa. Meillä on kaksi lasta, jotka olivat tuolloin alle kouluikäisiä. Talomme valmistui vuonna 2006 vain kilometrin päähän tehtaasta. Taloudellinen tilanne ja työn saanti alkoivat mietityttää, mutta kotona pystyi sentään purkamaan tuntoja.

Me lähdimme sitten koulunpenkille. Meidän ensimmäinen ammattimme on suurtalouskokki, mutta siihen hommaan ei ole enää kuudentoista vuoden jälkeen paluuta.

Olin haaveillut hoitoalasta, mutta eipä tullut lähdettyä, kun ei ollut aikaa opiskelulle ja oli pienet lapset.

Yt-neuvottelujen aikaan kuulin, että moni oli lähdössä tehtaan järjestämään lähihoitajakoulutukseen. Hain sellaiseen kuitenkin yhteishaun kautta, koska halusin erikoistua hammashoitoon. Nyt syksyllä valmistun. Mieheni valmistui sähköasentajaksi ja erikoistuu nyt kylmäasentajaksi.

Olen tykännyt ihan hirveästi, mutta on ollut myös tosi raskasta. Ei ole tarvinnut kuuteentoista vuoteen kirjoitella kuin kauppalappuja, joten esseet ovat tuottaneet vaikeuksia, kun samalla pitää pyörittää perhettä.

Edelleen on ikävä työkavereita. Palkka lähihoitajana tulee olemaan huonompi kuin ennen, mutta siihen on vain varauduttava.

Arvosanaksi asian hoidosta antaisin kahdeksan. Silloin ärsytti moni asia: esimerkiksi tietoa viimeisestä työpäivästä saimme odotella pitkäänö. Mutta oli kätevää hoitaa töissä asioita työvoimatoimiston kanssa. Työkavereita putoili pois pitkin kevättä. En tiedä, olisiko neuvotteluja voinut paremminkaan hoitaa.

Osa entisistä työkavereista on juuri valmistunut lähihoitajaksi ja saanut työtä, ei tosin vakituista. Muutama muu ei ole löytänyt mitään.

Sami Arponen, 40, Ylöjärvi: 

Se oli hyvin epätodellinen fiilis. Se tuli aivan yhtäkkiä, vaikka sitä oli jo miettinyt ja tiesi, että se on mahdollista. Työnjohtaja ilmoitti, että johto on päättänyt sulkea tehtaan. Se tuli aivan puskista.

Olin silloin 38 vuotta, ja meille oli juuri syntynyt lapsi. Tietysti oli myös asuntolainaa. Olin mennyt tehtaaseen lukion ja armeijan jälkeen. Minulle oli tullut juuri seitsemäntoista vuotta täyteen tehtaalla. Olin lasintarkastaja.

Aluksi oli paljon huhuja siitä, ostaako joku tehtaan ja jääkö sinne toimintaa. Juhannuksena 2013 sieltä sitten lähdettiin.

Minulle valkeni nopeasti, mitä tekisin. Tuli tiedote, että tehdas järjestää lähihoitajakoulutuksen. Heti lähetin vastauksen, että lähden mukaan. Olin jo miettinyt, että haluan hoitoalalle, koska haluan auttaa ihmisiä.

Valmistuimme huhtikuussa, ja kesällä teen sijaisuuksia terveyskeskuksissa. Kaksi muutakin tehtaalta lähtenyttä kaveria on samoissa hommissa.

Kyllä tehtaalla tuli ihmettelyä, kun sanoin, että menen lukemaan lähihoitajaksi. Vastaus oli, että mitä sinä oikeasti meinaat tehdä. Sitä joutui selittelemään.

Tämä kaksi vuotta on ollut hienoa aikaa. Sain koulusta itseluottamusta ja rohkeutta. Opiskelua tehtiin vähän eri motivaatiolla kuin aikoinaan, ja opiskelijana joutui taas käyttämään aivojaan.

Kun silloin keväällä selvisi, että pääsen opiskelemaan, olo helpottui tosi paljon. Siinä pystyi nauttimaan kesälomasta, ja sain aluksi korotettua ansiosidonnaista opiskelujen aikana. Sain opiskeluista lisäbuustin niin, että ajattelin vielä jatkaa ja hakea sairaanhoitajakoulutukseen.

Nyt tietysti palkka tulee olemaan huonompi, ehkä vuositasolla noin kymmenentuhatta euroa.

Tästä tuli lopulta uusi elämä. Ei ole kukaan kaverikaan katunut.

Annan yt-neuvottelujen hoidosta arvosanaksi kahdeksan. Ei jäänyt mitään hampaankoloon, eikä työnantajan olisi ollut pakko järjestää mitään koulutusta. Tässä päätös tehtiin tavallaan minun puolestani. Tällainen voi tuntua aluksi maailmanlopulta mutta kääntyä lopulta myönteiseksi.

Jukka Harju HS
Ylöjärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat