Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravustuskausi alkaa tänään – näillä vinkeillä saalistat pöydän koreaksi

Hyvä rapukausi luvassa. HS kokosi neuvot, joilla aloittelijakin pääsee ravustuksen alkuun.

Kotimaa
 
Julia Weckman
Aloittelijankin on helppo pyytää itse rapujuhlien herkulliset antimet.
Aloittelijankin on helppo pyytää itse rapujuhlien herkulliset antimet. Kuva: Julia Weckman

Tiistaina kello 12 alkava ravustuskausi enteilee hyvää satoa. Rapujuhlien antimet voi pyytää myös itse: viranomaisarvion mukaan ravustukseen osallistuu tänäkin vuonna yli satatuhatta suomalaista.

Suomessa pyydetään joko kotimaista jokirapua ja pohjoisamerikkalaista alkuperää olevaa täplärapua.

Täpläravun tunnistaa vaaleasta täplästä saksen hangassa. Jokiravulla on pieniä piikkejä selkäpanssarin molemmin puolin.

Ravuilla ei ole valtakunnallista alamittaa, mutta kalastusalueet voivat niitä asettaa. Hyvänä saaliskokona pidetään vähintään kymmentä senttiä.

Tänä kesänä rapuja voi nousta 3–5 miljoonaa. HS pyysi Luonnonvarakeskuksen tutkijalta Esa Erkamolta neuvot äyriäisjahtiin.

Rapuja pyydetään pääasiassa merroilla. Sellainen on esimerkiksi muoviverkosta valmistettu korimainen pyydys. "Kaikki kaupalliset merrat ovat nykyään varsin hyviä", Erkamo sanoo.

Rapuruton estäminen on ravustajan vastuulla. Pyydykset pitää desinfioida esimerkiksi keittämällä ennen käyttöä. Rapuja ei myöskään saa siirtää vesistöstä toiseen.

Ravustus vaatii valtion kalastuksenhoitomaksun ja paikallisen kalastusalueen tai kalastuskunnan ravustusluvan.

Parhaita syöttejä ovat särkikalat, mutta käytännössä ravuille maistuu kaikki liha ja kala. Monet ravustajat kuitenkin välttävät petokalojen, kuten hauen käyttöä niiden tuoksun vuoksi.

"Syöteissä vain mielikuvitus on rajana. Lihapullia ja koiranmakkaroitakin on käytetty. Ennen väitettiin, että paras syötti olisi naapurin kissa, mutta ehkä siinä oli jotakin muuta taustalla", Erkamo hörähtää.

Kivikkoiset rantavedet ovat rapujen mieleen. Otollisella ravustuspaikalla kivien koko vaihtelee nyrkin kokoisesta rantapalloon. Isoimmat ravut saattavat käydä jopa kaislikoissa, mutta pehmeille pohjille mertoja ei yleensä kannata laskea.

Jokirapuvesissä tyypillinen pyyntisyvyys on 0,5–3 metriä, täplärapuvesissä 1–5 metriä. Mikäli pintavesi on lämmintä, etenkin suuret täpläravut viihtyvät melko syvällä, jopa kuudessa metrissä.

Kirkas vesi on tummaa parempi rapuvesi. "Yleensä rannan tuntumasta tulee enemmän rapuja ja syvemmältä isompia. Isommat ravut uskaltavat liikkua avoimemmille pohjille, missä on ehkä enemmän ravintoa."

Suomessa täplärapua esiintyy Pori–Jyväskylä–Mikkeli–Lappeenranta-linjan eteläpuolella, jokirapua aina Lapin eteläosia myöten. Täplärapu on kuitenkin syrjäyttänyt jokirapua.

Rapu liikkuu öisin ja piileskelee kivikoissa päivisin. Merrat kannattaa laskea illalla.

Luonnonvarakeskus teki viime viikolla Etelä-Suomessa koeravustuksia, joiden perusteella tiistaina alkavan ravustuskauden suurimmat saaliit saataneen elokuussa. Pienissä jo lämmenneissä vesissä saaliit voivat olla runsaampia jo aiemmin.

Ravut säilyvät elävinä jopa viikkoja, jos eivät kuivu. Niitä voi säilyttää katiskassa järvessä tai märkään sanomalehteen käärityssä rasiassa jääkaapissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat