Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ottaa EU:n kautta 792 turvapaikanhakijaa

Välimeren yli Italiaan ja Kreikkaan tulleita ihmisiä jaetaan muihin EU-maihin

Kotimaa
 
Ognen Teofilovski Reuters
Eurooppaan haluavat siirtolaiset yrittivät saada vettä täyteen ahdetussa junassa Makedoniassa lähellä Kreikan rajaa viime viikonvaihteessa.
Eurooppaan haluavat siirtolaiset yrittivät saada vettä täyteen ahdetussa junassa Makedoniassa lähellä Kreikan rajaa viime viikonvaihteessa. Kuva: Ognen Teofilovski Reuters

Suomeen siirretään 792 turvapaikanhakijaa Italiasta ja Kreikasta kahden vuoden aikana.

EU-maiden sisäministerit päättivät maanantaina, miten Välimeren yli saapuneita turvapaikanhakijoita jaetaan muihin EU-maihin. Suomen osuus on sama, jota komissio keväällä ehdotti.

Fakta

Pakolaissanastoa

Turvapaikanhakija

Henkilö, joka hakee kansainvälistä suojelua vieraasta maasta. Turvapaikka annetaan, jos hakijalla on hyvä syy pelätä kotimaassaan vainoa. Turvapaikkapäätöksen jälkeen hän on virallisesti pakolainen.

Pakolainen

Henkilö, jolla on perusteltu syy pelätä vainoa esimerkiksi rodun, uskonnon tai poliittisen mielipiteen vuoksi. Pakolaisaseman saa henkilö, jolle jokin valtio antaa turvapaikan tai jonka YK:n pakolaisjärjestö UNHCR toteaa pakolaiseksi.

Kiintiöpakolainen

Kiintiöpakolaisella on YK:n pakolaisjärjestön myöntämä pakolaisasema ja hän on saanut maahantuloluvan vastaanottavan maan pakolaiskiintiön puitteissa.

"Kokous oli todella vaikea, koska nämä ihmisvirrat alkavat olla suuria joka puolella", sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi kokouksen jälkeen.

Ratkaisua pohjusti EU-maiden johtajien kesäkuinen linjaus siitä, millä tavoin 40 000 Italiaan ja Kreikkaan saapunutta turvapaikanhakijaa jaetaan jäsenmaiden kesken. Lisäksi EU-maat ottavat 20 000 kiintiöpakolaista suoraan kriisialueilta saadakseen pakolaismääriä paremmin hallintaan.

Ministerit saivat ratkaistua vain 35 000 turvapaikanhakijan siirtämisen eri EU-maihin. Loppujen 5 000:n sijoitus ratkaistaan syksyllä.

Moni jäsenmaa ottaa mieluummin vastaan pakolaisia kuin turvapaikanhakijoita.

Kiintiöpakolaisista Suomen osuus on 293 pakolaista vuosina 2016 ja 2017. Hallitus ratkaisee syksyn budjettineuvotteluissa, mikä on ensi vuoden kiintiöpakolaisten kokonaismäärä.

Orpo korosti, että Italialle ja Kreikalle asetettiin maanantain kokouksessa tiukat vaatimukset saattaa rajavalvonta kuntoon.

"Täytyy muistaa, että miljoonat ihmiset pakenevat oikeasti sotaa ja vainoa. Meidän on pystyttävä erottamaan heidät nykyistä paremmin vain taloudellisista syistä maahan pyrkivistä laittomista siirtolaisista."

Italiaa ja Kreikkaa on moitittu siitä, että ne eivät huolehdi kaikkien maahantulijoiden tunnistamisesta esimerkiksi sormenjälkinäytteillä.

EU-maiden vastuunjako maahanmuutto- ja pakolaisasiassa on ollut vaikea monelle jäsenmaalle. Komission alkuperäinen esitys turvapaikanhakijoiden pakkosiirroista muuttuikin "vapaaehtoiseksi pakoksi".

Suomen hallituksessa perussuomalaiset ministerit ilmoittivat jo kesäkuussa, etteivät he hyväksy EU:n sisäisiä turvapaikanhakijoiden siirtoja.

Suomeen arvioidaan saapuvan muita reittejä tänä vuonna noin 6 000–8 000 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna heitä saapui noin 3 600, joista noin 1 300:lle myönnettiin turvapaikka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat