Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älypuhelin voi uhata kiintymistä vauvaan

Pikkulapset eivät ymmärrä, miksi seurustelu keskeytyy koko ajan

Kotimaa
 
Katarina Sällylä HS
Janne (oik.) ja Kaisa Lainea (keskellä) viettivät iltapäivää Helsingissä kaksostensa Lumin (edessä) ja Lunan kanssa. Älypuhelimilla otettiin kuvia juomista ja selattiin verkkoa.
Janne (oik.) ja Kaisa Lainea (keskellä) viettivät iltapäivää Helsingissä kaksostensa Lumin (edessä) ja Lunan kanssa. Älypuhelimilla otettiin kuvia juomista ja selattiin verkkoa. Kuva: Katarina Sällylä HS

Kolmen aikuisen ja kolmen lapsen seurue siemailee juomia kahvilan terassilla, pöydällä lepää muutama älypuhelin. Niillä on ehditty kuvata smoothieita Instagramia varten ja etsiä netistä uutta blenderiä.

"Puhelinta tulee vilkuiltua liian paljon, ja siitä tulee helposti huono omatunto. Meillä on ollut pyrkimystä vähentää älypuhelimen käyttöä lasten läsnä ollessa, mutta siitä lipsutaan helposti", Janne ja Kaisa Lainea kertovat.

Fakta

Vinkit vanhemmille älylaitteiden käyttöön

 Älylaitteet ovat tulleet jäädäkseen, eikä niiden käytöstä tarvitse tuntea lähtökohtaisesti huonoa omatuntoa. Tärkeämpää on tulla tietoiseksi omasta laitteiden käyttötavastaan.

 Tarkkaile, rajoittaako tai keskeyttääkö kännykkä yhteistä toimintaa lapsen kanssa. Pyri pitämään puhelin poissa kotona ainakin joissakin tilanteissa, kuten ruokaillessa.

 Älä pidä kotona laitetta aina vierelläsi tai taskussasi. Esimerkiksi viesteistä tulevia ilmoitusääniä voi rajoittaa. Viesteihin tai muihin sisältöihin voi keskittyä, kun lapset ovat nukkumassa tai omissa puuhissaan.

 Älä yritä tehdä monia asioita yhtä aikaa. Jos sinun täytyy hoitaa kiireellinen asia, lasta voi pyytää odottamaan hetken ja sanoa, että lähetän tämän viestin ja tulen sitten luoksesi.

 

Vinkit antoi sosiaalipsykologi Sanna Raudaskoski.

Vanhemmat haluavat rajoittaa omaa älylaitteiden näpräämistä, sillä perheen kaksosetkaan eivät saa käyttää niitä kuin tietyn aikaa. 8-vuotiailla Lumi ja Luna Lainealla on omat puhelimet, mutta niillä ei pääse nettiin.

"Toivomme, että kun lapset ovat teinejä, he eivät ole oppineet olemaan ihan koko ajan luuri kädessä", Janne Lainea sanoo.

Vanhempien älylaitteiden, kuten puhelimen ja tabletin, käyttö voi haitata vuorovaikutusta lasten ja vanhempien välillä ja vaikuttaa lasten kehittymässä oleviin sosiaalisiin ja emotionaalisiin taitoihin.

Tampereen yliopistossa tehdyssä tuoreessa tutkimuksessa tutkijat tarkastelivat perheiden arkisia median käyttötilanteita. Tilanteet videoitiin ilman tutkijan läsnäoloa yhden illan aikana 26 perheessä, jossa oli ainakin 5- tai 12-vuotias lapsi. Aineistoa kertyi 665 tuntia.

Yhdessä aineistoon perustuvassa tutkimuksessa tarkasteltiin tilanteita, joissa lapsi esittää pyyntöjä älypuhelinta käyttävälle vanhemmalle.

Osassa tapauksista vanhemman vastaus pyyntöön viipyi tai sitä ei tullut ollenkaan. Joskus lapsen piti tehdä kovasti työtä saadakseen vanhemman huomio.

"Sosiaalinen vuorovaikutus perustuu säännönmukaisuuksiin, ja tavallisesti pyyntöön odotetaan vastausta. Normaalin vuorovaikutuksen kulku rikkoutuu, jos toisen huomio on kiinni laitteessa. Laitteiden käyttö tuo tilanteeseen epäselvyyttä ja monitulkintaisuutta, eikä pienellä lapsella ole kykyä arvioida, mistä epäselvyys johtuu", sanoo sosiaalipsykologi, yhteiskuntatieteiden tohtori Sanna Raudaskoski.

Hän osallistui tutkimukseen yhdessä yhteiskuntatieteiden maisterin Eerik Mantereen kanssa.

Vanhempien älypuhelimen käyttö on Raudaskosken mukaan ongelmallista, jos vuorovaikutus vanhemman ja lapsen välillä toistuvasti keskeytyy tai jää syntymättä.

"Lapsen erilaiset itsesäätelytaidot, sosiaaliset ja emotionaaliset taidot kehittyvät pääosin kasvokkain tapahtuvassa vuorovaikutuksessa. On iso kysymys, vaikuttaako älylaitteiden läsnäolo esimerkiksi keskittymiskykyyn ja empatian kokemiseen."

Raudaskosken mukaan tarvittaisiin lisätutkimusta esimerkiksi siitä, mitä tapahtuu, jos pieni vauva joutuu kilpailemaan medialaitteen kanssa vanhemman huomiosta. Tällöin uhattuna voi olla jopa vanhemman kanssa muodostuva turvallinen kiintymyssuhde.

"Vuorovaikutustilanteissa vauvojen kanssa on erityisen tärkeää, että reagoidaan oikeaan aikaan. Siinä voi olla kehityspsykologisia riskitekijöitä, jos vanhempi on aina kiinni medialaitteessa."

Raudaskosken mukaan lapset ovat kuitenkin kyvykkäitä hakemaan huomiota älypuhelimiin uppoutuneilta vanhemmilta. Tämä on huomattu myös Lainean perheessä.

"Onneksi he osaavat olla vaativia, että jos heillä on asiaa, emmekä kuule [älylaitteita käyttäessä] ensimmäisestä kerrasta, he osaavat vaatia kovaäänisesti uudelleen", Kaisa Lainea kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat