Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättiputki leviää holtittomasti Venäjällä

Tutkija uskoo, että Venäjän jättiputkilajike rynnii ennen pitkää Suomeenkin

Kotimaa
 

Vaarallinen jättiputki leviää hallitsemattomasti Venäjällä. Esimerkiksi Pietaria ympäröivällä Leningradin oblastin alueella kasvia on jo yli 60 neliökilometrin alueella, arvioi oblastin hallitus.

Jättiputken valtaama alue kasvaa joiden venäläisarvioiden mukaan kymmenellä prosentilla joka vuosi. Se on helppo uskoa, kun katsoo maisemia esimerkiksi Viipurista Smirnovoon eli entiseen Mannikkalaan johtavalla tiellä.

Fakta

Näin hävität jättiputken

 Jättiputket kannattaa hävittää heti kasvukauden alussa. Niittäminen on silloin helpointa ja torjunta-aineita kuluu vähiten.

 Jättiputkea ei kannata kaivaa maasta, vaan katkaista juuren yläpuolelta.

 Kasvin leviämistä voi estää katkaisemalla kukinto ennen siementen valmistumista. Kukinto on poltettava.

 Usean aarin alueilla torjunta-aine on paras keino, koska aine tuhoaa myös juuret.

Pelloilla ja tien varsilla on huomattavan suuriakin jättiputkikasvustoja, joista on linnun tietä Suomen rajalle alle 20 kilometriä.

Kesäkuussa viranomaiset järjestivät Viipurin seudulla torjuntaruiskutuksia, jotka kuuluivat oblastin vuonna 2011 aloittamaan jättiputken hävitysohjelmaan.

Ennakkotiedotteen mukaan myrkytyksiä piti olla myös Smirnovon-tien varrella, mutta heinäkuussa tien varren jättiputkikasvustot olivat täydessä kukassa ja pahimmillaan yli kaksimetrisiä.

"Ei täällä kukaan tee mitään jättiputken hävittämiseksi", tuhahtaa työmatkalla Viipurin liepeillä oleva pietarilainen Mihail Ivanov. Hän kertoo tänä kesänä saaneensa jättiputkea niittäessään nokkosihottuman tapaisia palovammoja Viron rajan lähellä Pskovissa.

Venäjän viranomaiset tietävät jättiputken maan taloudellista ja käyttöarvoa tuhoavan vaikutuksen, mutta ongelma jää muiden jalkoihin. "Jättiputki on Venäjän akuuteista ongelmista pienimpiä", sanoo Pohjois-Karjalan biosfäärialueen koordinaattori, biologi Timo J. Hokkanen Pohjois-Karjalan ely-keskuksesta.

Suomessa yleisin jättiputki on puutarhoista karannut Heracleum mantegazzianum-laji. Venäjällä leviävä laji on Neuvostoliitossa rehuna käytetty Heracleum sosnowskyi.

Pahanmakuinen kasvi pilasi maidon maun ja rehukäyttö loppui aikaa sitten, mutta putki jatkoi leviämistään. Kasvi on nykyisin iso ongelma myös esimerkiksi Latviassa ja Tsekissä. Suomessakin sitä on jo harvinaisena tavattu, mutta rajan pinnassa on odotettavissa lisää tulijoita.

"Jättiputki lähestyy Suomeakin, se on ihan vääjäämätöntä", sanoo Hokkanen. Runsaat siemenet ylittävät rajan tuulen, vesistöjen tai vaikka autonrenkaiden mukana. Itärajan laajat metsäalueet onneksi hidastavat leviämistä.

Hokkasen mukaan jättiputken aisoissa pitäminen on mahdollista, mutta vaatii työtä. Ensisijaista on estää kasvin leviäminen vesistöjen rannoille, koska siellä ei voi käyttää kasvinsuojelumyrkkyjä, ja myös niittäminen on vaikeaa.

Hokkanen toivoo, että tekeillä oleva EU:n vieraslajiasetus menee läpi. Sen mukaan maanomistaja velvoitetaan hävittämään maallaan oleva jättiputki, eikä kasvia saisi enää pitää edes omassa kukkapenkissä.

Venäjällä jättiputken torjuminen on vaikeaa etenkin autioituneissa syrjäkylissä, missä kasvi jää vapaasti leviämään. Sama ongelma voi tulla eteen myös Suomen syrjäseuduilla. "Torjunta on erittäin kallista, mutta paljon kalliimmaksi tulee jättää se tekemättä", huomauttaa Hokkanen.

Jättiputken levinneisyydestä Suomessa ei ole tilastoa. Muutama vuosi sitten Pohjois-Karjalassa esiintymisalueita oli yli 1 500.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat