Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisten sterilointien määrä romahti

Erityisesti hormonikierukka on vähentänyt sterilointeja

Kotimaa
 

Naisille tehtävien sterilointien määrä on vähentynyt jo pitkään. Suuntaus on ollut näkyvissä koko 2000-luvun ajan, esimerkiksi vuonna 2000 naisille tehtiin 8 700 sterilointia. Kolme vuotta sitten vastaava luku oli enää 2 479 ja kaksi vuotta sitten 2 341.

Samaan aikaan miehille tehtävien sterilointien määrä on kasvanut. Sterilointien yhteismäärä on kuitenkin kutistunut jo pitkään. Vuonna 2013 niitä tehtiin yhteensä 4 354.

"Viime vuoden luvut eivät ole vielä valmistuneet, mutta ne ovat hyvin samansuuntaisia kuin vuoden 2013 sterilisaatioiden lukumäärät", sanoo tutkimusprofessori Mika Gissler Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Naisten sterilointeja vähentävät useat tekijät, kuten hormoniehkäisyn kehittyminen. Erityisesti hormonikierukka on vähentänyt sterilointeja. Lisäksi lapsia tehdään entistä myöhemmällä iällä. Vaikutusta on myös parisuhdekäyttäytymisen muutoksella; monen elämässä on peräkkäisiä parisuhteita, jolloin sterilointiin liittyvää lopullista päätöstä ei uskalleta tehdä.

Myös miesten sterilointien määrän kasvuun ovat vaikuttaneet monet tekijät. Yksi niistä on tasa-arvoistuminen, sillä ehkäisyn ei enää ajatella kuuluvan yksin naisen vastuulle. Lisäksi miehille suunnataan seksuaaliterveyspalveluja aiempaa enemmän. Myös ennakkoluulot ovat hälventyneet ja miesten sterilointia pidetään yksinkertaisempana toimenpiteenä kuin naisten sterilointia.

Suuri osa naisille tehtävistä steriloinneista tehdään niin, että munajohtimiin viedään pienet mikroimplantit. Elimistö muodostaa niiden ympärille vähitellen kudosta, jolloin kudoksen ympäröimä kapseli tukkii munajohtimen eikä munasolu pääse kulkemaan eteenpäin. Implanttien asentaminen ei vaadi nukutusta, kuten munajohtimien sitominen. Se myös kestää lyhyemmän aikaa. Haittavaikutuksia menetelmällä on vähän.

"Joissakin tapauksissa implantti on aiheuttanut kipua tai se ei ole pysynyt paikallaan."

Vuoden 2013 yleisin sterilointiperuste oli sekä miehillä että naisilla vähintään 30 vuoden ikä. Naisista 48 prosentille sterilointi tehtiin kolmen lapsen synnyttämisen tai kolmen alaikäisen lapsen perusteella. Valtaosa naisten steriloinneista tehdään käyttämällä useita perusteita, kuten 30 vuoden ikää ja kolmen lapsen synnyttämistä.

Eniten sterilointeja tehdään 35–39-vuotiaille. Vuoden 2013 aikana niitä tehtiin eniten 25–54-vuotiaiden määrään suhteutettuna Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ja vähiten Ahvenanmaalla sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä. Naisia steriloitiin eniten Länsi-Pohjassa ja miehiä Kanta-Hämeessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat