Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka saa nuoret kiihtymään

Liberaali perussuomalainen ja perusdemari ovat kuitenkin samaa mieltä monessa asiassa

Kotimaa
 
Opposition huutelu kyllästyttää Tiina Elovaaraa (ps)
Opposition huutelu kyllästyttää Tiina Elovaaraa (ps)
Perussuomalaisten uusi kansanedustaja Tiina Elovaara, 28, ja Sdp:n uusi kansanedustaja Ilmari Nurminen, 24, ovat samaa mieltä lähes kaikesta, mutta miljardileikkauksen kohdentamisesta he saavat aikaan väittelyn. Kuvaus: Reijo Hietanen
HS haastattelee uusia kansanedustajia. Sarja alkaa.

Tampereen yliopiston päärakennus on tuttu paikka ainakin kahdelle uudelle kansanedustajalle. Kunta- ja aluejohtamista opiskeleva Ilmari Nurminen, 24, aikoo mennä syksyllä gradupiiriin. Tiina Elovaaralla, 28, aikuiskasvatustieteen opinnot eivät ole vielä kandidaattivaiheessa.

Yliopiston aulassa ja pihamaalla hiippailee keskellä kesää muitakin opiskelijoita. Kansanedustajiin ei kuitenkaan kiinnitetä suurempaa huomiota.

Kaksikko tutustui toisiinsa kevään eduskuntavaalikampanjan aikana. Vaikeaa väittely oli silloin ja vaikeaa se on nytkin, sillä he ajavat samanlaisia asioita: sosiaalista oikeudenmukaisuutta, ikäihmisten hyvinvointia ja myös tasa-arvoista avioliittolakia.

Kuka?

Ilmari Nurminen

 Sdp:n kansanedustaja Pirkanmaalta

 Sai vaaleissa 5 079 ääntä

 Hallintotieteiden ylioppilas

 Kotipaikka Sastamala

"Kantani tasa-arvoiseen avioliittolakiin on siis puolueen linjan vastainen", perussuomalainen Elovaara huomauttaa.

Mistähän asiasta demari Nurminen on eri mieltä kuin Sdp?

Sitä hän ei keksi.

"Olen aika perusdemari", hän naurattaa Elovaaraa.

Kun Elovaara lähti perussuomalaisten toimintaan kymmenisen vuotta sitten, puolueen kannatus oli neljässä prosentissa.

"Ajattelin, että pitää olla joku aidosti kriittinen, suorapuheinen porukka. Ja sitä perussuomalaiset oli."

Nurminen harkitsi ensin vihreitä, mutta valitsi Sdp:n erityisesti sosiaalipoliittisten asioiden takia. Hänelle on tärkeää heikoimmista huolehtiminen.

Kuka?

Tiina Elovaara

 Perussuomalaisten kansanedustaja Pirkanmaalta

 Sai vaaleissa ääniä 4 107

 Kasvatustieteen opiskelija

 Kotipaikka Tampere

Suuren valiokunnan jäsenyys on tehnyt Nurmisen eduskuntatyön alun kiehtovammaksi kuin hän olisi oppositiopuolueen uutena kansanedustajana osannut kuvitella. Kreikkaa on käsitelty nyt heinäkuussakin.

"Olemme kuulleet huippuasiantuntijoita ja konsultoineet ministereitä. Olen ollut koko ajan sen tiedon äärellä, mitä tapahtuu", hän sanoo.

"Suuri valiokunta on nyt ihan ytimessä", säestää Elovaara, jota painaa hallitusvastuu.

"Heti ensimmäisenä tuli Kreikka syliin ja tosi kipeitä päätöksiä."

Elovaara tosin tunnustaa kyllästyneensä ensimmäisen kauden rivikansanedustajan asemaan.

"Olen ehkä liian rehellinen poliitikoksi, mutta kyllä nyt jo turhauttaa se, että vaikka olen hallituspuolueen kansanedustaja, en ole vielä päässyt vaikuttamaan."

Hänen mukaansa riviedustajalla voi olla alussa sama tunne kuin monilla kansalaisilla, että eduskunnassa tehdään "niin kuin herrat päättävät".

"En tiedä muuttuuko tämä ja pääsenkö vaikuttamaan valiokuntatyön ja muun kautta, mutta toistaiseksi olen, että perhana", Elovaara polkee jalkaa maahan.

Eduskunnan täysistunnot ovat monelle politiikan konkarille vaikuttamisen paikka, jossa hallituspuolueiden ja oppositiopuolueiden edustajat yrittävät päihittää toisensa sanan säilällä. Nuoret kansanedustajat seuraavat täysistuntoja ihmeissään.

"Se on vähän sellaista poliittista teatteria hetkittäin", Elovaara sanoo ja pelkää saavansa lausunnostaan luunapin konkaripoliitikoilta.

Sdp hakee vielä oppositiorooliaan, mutta puolueen johto on haukkunut perussuomalaiset takinkäännöstä Kreikan tukipaketin takia. Perussuomalaisethan torjuivat jyrkästi tukipaketit ennen vaaleja.

Kreikka saa Nurmisen ja Elovaaran hieman kiihtymään.

"On ihan oikeutettua, että sitä pidetään takinkääntönä, koska se on sellainen", Nurminen moittii perussuomalaisia.

"Totta kai se katsotaan takinkääntönä", Elovaara sanoo, mutta muistuttaa, että perussuomalaiset on tuonut jo vuodesta 2010 lähtien esille sen, mihin tukipolitiikka johtaa. Tämän Nurminenkin myöntää.

Elovaara muistuttaa, että puolue on nyt yksi kolmasosa hallituksesta. "Eikö se ole nyt sitä vastuunkantamista", hän tivaa Nurmiselta.

Elovaara oli juuri soittanut Kreikassa asuvalle ystävälleen.

"Tässä vaiheessa poliittisten irtopisteiden kerääminen on irrelevanttia, koska tilanne Kreikassa on kammottava."

Nurminen sanoo ymmärtävänsä kreikkalaisten inhimillisen hädän, mutta peräänkuuluttaa uusien apukeinojen miettimistä, koska tähän mennessä apu on mennyt pankkien tukemiseen.

"Pitäisikö meidän löytää joitakin muunlaisia toimia", hän kysyy ja saa innostuneen tuen Elovaaralta.

Perussuomalaisilla on tunnetusti tiukka linja myös maahanmuutto ja -pakolaiskysymyksissä, mutta hallituspuolueena se joutuu tekemään niissäkin asioissa kompromisseja.

Välimeren alueen ihmisten ahdinko painaa Elovaaraa, joka on ulkoasiainvaliokunnan jäsen.

"Suomen on oman kantokykynsä mukaisesti kannettava vastuuta, mutta mikä on Suomen kantokyky tällä hetkellä, kun on työttömiä niin paljon. Nämä asiat vetävät hiljaiseksi."

Reijo Hietanen
Opiskelupaikka Tampereen yliopistossa ja samankaltaiset ajatukset monessa asiassa yhdistävät Sdp:n Ilmari Nurmista ja perussuomalaisten Tiina Elovaaraa.
Opiskelupaikka Tampereen yliopistossa ja samankaltaiset ajatukset monessa asiassa yhdistävät Sdp:n Ilmari Nurmista ja perussuomalaisten Tiina Elovaaraa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat