Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen suurimman puun kloonit ovat myytävänä

Kotimaa
 
lauri rotko
Hortonomi Olavi Rainiolla on käsissään taustalla olevasta Suomen suurimmasta puusta, Heinolan rantapuistossa sijaitsevasta tsaarinpoppelista, kloonattu taimi.
Hortonomi Olavi Rainiolla on käsissään taustalla olevasta Suomen suurimmasta puusta, Heinolan rantapuistossa sijaitsevasta tsaarinpoppelista, kloonattu taimi. Kuva: lauri rotko

Aurinko säteilee jättiläispuun lehvistön läpi. Hortonomi Olavi Rainio pitelee käsissään yksivuotiasta emopuun tainta. Tsaarinpoppelin perimää kantavat kloonit ovat valmiita istutettavaksi pihoille ja puistoihin.

Puun kloonaus eli mikrolisäys alkoi talven ollessa kylmimmillään, sillä perimä on otettava talteen puun lepokaudella keskitalvella. Helmikuussa 2013 Rainio otti latvaleikkurilla puun versosta viiden sentin pituisen latvan ja lähetti sen Mäntyharjulla sijaitsevan Taimityllilän taimitarhalle kloonausta varten.

Artikkeliin liittyvät

Jo saman vuoden syksyllä taimet siirrettiin ulos ja ne talvehtivat ulkona lumen alla. Viime vuonna Rainio haki taimet Tyllilästä ja jatkoi taimikasvatusta.

"Nämä taimet ovat nyt kasvaneet puolitoista vuotta silmujen lähettämisestä ja ovat näin isoja", Rainio esittelee poppelintainta. Paikallinen kotiseutuyhdistys Heinola-seura myy kloonattuja poppelintaimia Heinolan torilla ja kesätapahtumissa.

Suomen suurimmasta puusta on tullut myös melkoinen nähtävyys. Se on tyvestä ympärysmitaltaan 8,7 metriä, korkeudeltaan 34,5 metriä ja sen latvuksen läpimitta on 23 metriä.

Puun iäksi Rainio arvelee noin 170 vuotta. Hän muistuttaa, että puun mitat muuttuvat koko ajan, sillä tietysti se kasvaa – ja etenkin paksuuntuu – edelleen. Poppelin tyvipahka kasvaa enemmän kuin latvus.

"Ei me tämän kuolemaa nähdä", Rainio vakuuttaa. Tsaarinpoppeli voi hyvinkin saavuttaa kahdensadan vuoden iän. Tärkeää olisi suojella sen lähellä maanpintaa olevia juuria vaurioitumasta esimerkiksi ruohonleikkuussa.

Poppelit ovat melko yleisiä vanhoissa puistoissa, sillä 1700- ja 1800-luvuilla tsaarinpoppelien istuttamista suositeltiin kartanoiden ja kaupunkien puistoihin sen hyvän talvenkestävyyden ja runsaan kasvun vuoksi.

Idea poppelintaimien tuotannosta iti pitkään Rainion mielessä. Hänellä oli kolmekymmentä vuotta oma taimitarha Heinolan Vierumäellä ja moni asiakas kysyi poppelin taimia. Niitä ei ollut taimistoissa saatavilla.

Eläkkeelle jäätyään Rainio alkoi selvittää asiaa. Myös Heinola-seura kiinnostui suurpoppelin taimista ja ensimmäinen uusi poppelintaimi istutettiin tulevaisuuden puuksi Maaherranpuistoon kesäteatterin lähelle seuran 30-vuotisjuhlan kunniaksi.

"Mikrolisääminen oli yllättävän helppoa", Rainio toteaa. Se on myös hyvin yleistä, mutta vain lehtipuita voidaan mikrolisätä, ei havupuita.

Taimityllilä-yhtiön toimitusjohtaja Jari Mäntynen korostaa, ettei kloonaamista eli mikrolisäystä pidä sotkea geenimuunteluun tai kasvijalostukseen.

"Emme puutu luojan hommaan. Autamme vain lisäyksessä. Kasvien geeniperimä säilytetään täsmälleen sellaisena, kuin se on ollutkin."

Mikrolisäystä käytetään yleisesti hedelmä- ja marjakasvien sekä erikoispuiden kasvatuksessa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat