Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avoin siunaustilaisuus täytti isän hautajaiskirkon

Kuolemasta vieraantuminen näkyy hautausperinteiden muutoksessa. Osa omaisista pelkää kuolemaa niin paljon, ettei tahdo järjestää hautajaisia. Heikki Huhtalan omaiset halusivat toisin.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Hanna Suovasen isä Heikki Huhtala kuoli maaliskuussa työperäiseen keuhkosyöpään. Suovasen mukaan hautaustoimiston apu surun keskelläoli korvaamatonta.
Hanna Suovasen isä Heikki Huhtala kuoli maaliskuussa työperäiseen keuhkosyöpään. Suovasen mukaan hautaustoimiston apu surun keskelläoli korvaamatonta. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Heikki Huhtala kuoli maaliskuussa työperäiseen keuhkosyöpään. Pitkään sairastellut vahtolainen toivoi pieniä hautajaisia. Juuri sellaisia lähipiirissä järjestettäviä kuin nykyään on tapana.

Lehtien kuolinilmoituksia lukiessa huomaa, että iso osa ilmoituksista on julkaistu hautajaisten jälkeen. Huhtalan omaiset päättivät tehdä toisin. Kuolinilmoitus julkaistiin ennen hautajaisia. Siinä kerrottiin siunaustilaisuuden olevan avoinna kaikille halukkaille.

Kuoleman jälkeen

Nämä asiat omaisten tulisi muistaa

Kuolinpäivänä

1 Lääkäri kirjoittaa kuolintodistuksen ja hautausluvan. Omainen voi pyytää kopion kuolintodistuksesta. Tieto kuolemasta välittyy lääkärin kautta väestötietojärjestelmään ja siitä eteenpäin Kelalle ja eläkelaitoksiin. Jos vainajalle tehdään ruumiinavaus, kuolintodistuksen saa vasta sen jälkeen.

2 Pyydä isännöitsijää tai huoltomiestä nostamaan taloyhtiön lippu puolitankoon.

Kuolinviikolla

3 Varaa aika hautaustoimistoon. Valitse arkku (400–4 000 euroa), hautakivi (300–5 000 euroa) ja uurna (45–600 euroa). Hautaustoimisto voi auttaa pitopalvelun tilaamisessa ja jopa kuolinilmoituksen (250–1 500 euroa) tekemisessä. Halvimmillaan hautaustoimiston palvelut, eli arkun, vaatetuksen, kuljetuksen, uurnan ja kukkalaitteen saa alle tuhannella eurolla. Palvelun keskihinta on noin 1 500–1 800 euroa. Hinnat vaihtelevat paikkakunnittain.

4 Tilaa virkatodistus kirkkoherranvirastosta tai maistraatista. Se on välttämätön vainajan ja kuolinpesän asioita hoidettaessa esimerkiksi pankissa. Virkatodistuksen avulla vainajan tilitä voi maksaa kuolemaan liittyviä kuluja.

Lähiviikkojen aikana

5 Peruuta lehtitilaukset ja muut suoraveloitukset. Irtisano mahdollinen ateriapalvelu. Ulkomaalaiset maksulliset viihdepalvelut, kuten Netflix, katkeavat, kun luottokortti kuoletetaan.

6 Mitätöi vainajan henkilöllisyyspaperit kuten passi.

7 Ilmoita kuolemasta vakuutusyhtiöön. Henkivakuutuskorvausta voi hakea myöhemmin. Jos vainaja oli työelämässä, hae korvausta työnantajan ryhmähenkivakuutuksesta Työntekijäin ryhmähenkivakuutuspoolista.

8 Lähiviikkojen kuluessa on haettava myös perhe-eläkettä. Selvitä oletko oikeutettu siihen ja hae eläkettä perhe-eläkehakemuslomakkeella, jonka saat esimerkiksi Kelan toimistosta tai internetistä.

Kuukauden sisällä

9 Kotimaiset palveluntarjoajat saavat tiedon asiakkaansa kuolemasta väestötietojärjestelmän kautta. Tieto ei välity ulkomaalaisille yrityksille, joten lakkauta vainajan sähköposti, Twitter-tili ja muut vastaavat palvelut. Yhtiöiden sivustojen ohjeosiossa on toimintaohjeet, jotka ovat usein englanniksi. Yleensä yhtiöön pitää lähettää virkatodistus sekä todistaa oma henkilöllisyytensä.

10 Lakkauta vainajan Facebook-sivu tai muuta se muistosivuksi. Muistosivuksi muutettu sivu jäädytetään, ja siellä voidaan jakaa muistoja vainajasta. Suomenkieliset ohjeet löytyvät Facebookin ohje- ja tukikeskuksesta.

Kolmen kuukauden sisällä

11 Lakisääteinen perunkirjoitus on tehtävä viimeistään kolme kuukautta vainajan kuolemasta. Perunkirjoitus kannattaa antaa tehtäväksi lakimiehelle ( noin 500 euroa). Perukirjan tehtävänä on toimia muun muassa veroilmoituksena perintöveroa varten sekä omaisuusluettelona. Perukirjan voi vahvistuttaa maistraatissa. Perunkirjoituksen jälkeen kuolinpesän osakkaat voivat nostaa yhdessä vainajan tililtä rahaa.

Vuoden kuluessa

12 Vainajan tuhkien sijoitus pitää päättää viimeistään vuosi tuhkauksen jälkeen. Tuhkat pitää sirotella yhteen paikkaan, ja aina maa- tai vesialueen omistajan tai haltijan luvalla. Useissa kaupungeissa on nimetty sirottelualue. Helsingissä tällainen on Abrahaminluodon alue Harmajan lähellä. Muutama hautaustoimisto tarjoaa palvelunaan venekuljetusta tuhkausalueelle.

Oikaisu 28.7: Lippua ei nosteta puolitankoon, kuten jutussa kirjoitetaan, vaan se lasketaan puolitankoon.

Lisäys 28.7: Lisätty kohtaan "Lähiviikkoina" ohje numero 8.

"Isä toimi vuosia Vahdolla yleisurheiluvalmentajana. Arvelimme, että kylällä olisi paljon ihmisiä, jotka haluaisivat tulla kunnioittamaan hänen muistoaan", Huhtalan tytär Hanna Suovanen kertoo.

Suovanen oli valmistautunut surutyöhön jo isän eläessä kirjoittamalla. Hän kirjoitti runoja, joista yksi julkaistiin kuolinilmoituksessa, loput kiersivät muistotilaisuudessa muistokirjassa.

Suovanen näki kuolinilmoituksen vaikutukset vasta myöhemmin, katsoessaan tilaisuudesta otettuja kuvia. Kirkossa hän oli niin kovan tunnemyrskyn vallassa, ettei hän katsellut eturivistä taakse.

"Kuvista näin, että kirkko oli aivan täynnä ihmisiä", Suovanen nielaisee.

Suomalaisten suhtautuminen kuolemaan on muuttunut valtavasti 20 vuoden aikana, kertoo toimitusjohtaja Riitta Vehanen Hautauspalvelu Pietétistä. Yrityksen kolme toimipistettä Turussa ja Naantalissa huolehtivat vuosittain noin 800 hautauksesta.

Nykyään kuolema ja sureminen halutaan pitää yksityisenä, joten kuolinilmoituksetkin julkaistaan usein hautajaisten jälkeen. Muutokseen on vaikuttanut muun muassa vieraantuminen kuolemasta.

Osa omaisista haluaa työntää kuoleman niin kauas mielestään kuin mahdollista, joten vainajan viimeinen matka on yksinäinen ja karu.

"Asiakas soittaa meille, että hänen äitinsä tai isänsä on kuollut, mutta hänellä ei ole aikomustakaan järjestää hautajaisia. Me kuljetamme ruumiin sairaalasta krematorioon ja seurakunta vie tuhkan muistolehtoon. Minulle tulee surullinen mieli vainajan ja omaisten puolesta", Vehanen kertoo.

Kaikki omaiset eivät tietenkään suhtaudu kuolemaan paniikilla, vaan he järjestävät hautajaiset vainajan viimeiseksi juhlaksi. Parikymmentä vuotta sitten hautajaiset kulkivat samalla kaavalla papin puheineen ja kaikille tuttuine virsineen. Hautapaikalle nousi suorakaiteen muotoinen kivi, samanlainen kuin kaikilla muillakin haudoilla.

Tämä perinne on takana.

Nyt omaiset miettivät, miten hautajaiset saadaan näyttämään mahdollisimman paljon vainajan näköisiltä. Tässä auttaa tietenkin vainajan oma mielipide. Heikki Huhtalalla oli tarkat suunnitelmat hautajaisistaan, arkustaan ja jopa hautapaikastaan.

"Isä halusi uurnansa normaalille arkkupaikalle, eikä pienemmälle uurnapaikalle. Ne ovat Vahdon hautausmaalla liian lähellä kulkureittiä kirkolle", Suovanen kertoo.

Hautaustoimistosta voi hakea vihkosen, johon voi kirjata hautajaistoiveensa. Niistä voi olla suuri apu omaisille.

"Moni vihkosen hakenut kertoo, että lapset eivät ole valmiita puhumaan omien vanhempiensa kanssa hautajaisjärjestelyistä. Oman tahtonsa kirjaamalla voi säästää omaiset monelta vaivalta ja jopa omaisten väliseltä riidalta", Vehanen neuvoo.

Vainajan näköisiin hautajaisiin liittyvät myös arkkuun mukaan laitettavat muistoesineet. Muutama vuosi sitten vainajien mukaan laitettiin jopa kännyköitä. Tämä käytäntö on nyt kielletty.

Isoimmissa kaupungeissa jopa 25 prosenttia vainajista sirotellaan nykyään muistolehtoon.

Suovanen sanoo, että hänen isälleen se oli poissuljettu vaihtoehto. Muistolehdossa on monen muun vainajan tuhkat, ja omaisesta jää muistoksi vain pieni kyltti muuriin.

"Kyllä meille pitää olla joku paikka, jossa voi käydä muistamassa."

Myös tuhkien sirotteleminen luontoon on lisääntynyt viime vuosina. Sirotteluun vaaditaan aina alueen omistajan tai haltijan lupa. Omalle mökille tuhkat voi siis sirotella, mutta muistokyltin kiinnittäminen on asia erikseen.

Pienikin laatta luonnonkiven kylkeen muuttaa paikan hautapaikaksi.

"Jos ulkopuolinen tunnistaa paikan hautapaikaksi, siihen tarvitaan lupa eikä paikkaa voi käyttää sen jälkeen 25 vuoteen muuhun tarkoitukseen", ylitarkastaja Johanna Rantala Itä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.

Ei siis ihme, että yksityiselle hautapaikalle on haettu lupaa tällä vuosikymmenellä vain 20 kertaa.

Vainajan asioista huolehtiminen ei pääty hautajaisiin. Hanna Suovanen ihmettelee byrokratian määrää. Hänen äitinsä joutui muun muassa hakemaan käyttämättömän pankkitilin tiliotteen.

"Suomessa ei ole luukkua, johon nämä asiat olisi keskitetty. Ihmettelen miten joku yli 80-vuotias vanhus pysyy hoitamaan tällaiset asiat."

Riitta Vehanen kertoo, että surevilta unohtuu moni käytännön asia.

Työikäisen vainajan omaiset ovat esimerkiksi oikeutettuja korvauksiin työnantajan ryhmähenkivakuutuksesta.

"Vakuutuskorvausta pitää kuitenkin osata hakea omatoimisesti", Vehanen neuvoo.

Heikki Huhtalan kuolemasta on yli neljä kuukautta. Hanna Suovanen kertoo, että ainakin yksi langanpää on vielä solmimatta. Huhtalan sähköposti saatiin suljettua, mutta hänen Facebook-sivunsa on vieläkin toiminnassa. Sinne on tullut muun muassa syntymäpäiväonnitteluita ihmisiltä, jotka eivät tienneet hänen kuolemastaan.

Lähiomaisen kuoleman jälkeiset järjestelyt ovat vaikea ponnistus surun kanssa elävälle. Suovanen sanoo, että hautaustoimiston apu on ollut korvaamatonta, jopa yllättävissä asioissa. Hänellä on 4- ja 7-vuotiaat lapset, joiden kanssa piti käsitellä isoisän kuolemaa.

"Oikeita sanoja oli vaikea löytää. Saimme hautaustoimistosta kuolemaa ja hautajaisia käsittelevän lastenkirjan, josta oli suuri apu", Suovanen sanoo.

Toni Lehtinen HS
Vahto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat