Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muotikeskus toisi Kotkalle kymmeniä miljoonia

Jopa puoli miljardia maksavan Kotka Old Port -hankkeen ensimmäisen vaiheen rakentaminen voi käynnistyä jo ensi syksynä

Kotimaa
 
Juha Metso
Kotkan kantasatamasta muovautuu ehkä muotimyymäläkeskuksen, hotellien, elokuvateatterin ja asuntojen kokonaisuus.
Kotkan kantasatamasta muovautuu ehkä muotimyymäläkeskuksen, hotellien, elokuvateatterin ja asuntojen kokonaisuus. Kuva: Juha Metso

Kotkan jopa puoli miljardia euroa maksava jättimäinen muotimyymälä-, hotelli-, elokuvateatteri- ja asuintalohanke, Kotka Old Port, on nytkähtänyt eteenpäin.

Kotkan kaupunginvaltuusto hyväksyi heinäkuun alussa yksimielisesti kantasatamaa koskevan asemakaavamuutoksen ja hankkeen tontti- ja muut sopimukset.

Kansainvälisten liikemiesten junaileman keskuksen rakentaminen voi alkaa ensi syksynä.

Kaupungin sopimuskumppanina on Kotkaan viime vuonna rekisteröity Kotkan Kantasataman Kehitys -yhtiö. Sen perustivat amerikkalaissyntyinen, Venäjällä kiinteistönkehitysyrittäjänä oleva Cameron Sawyer ja englantilainen kiinteistösijoitusalan yrittäjä Gerald Parkes.

Toinen sopimuskumppani on Sawyerin ja Parkesin Kotkan Kantasataman Outlet -yhtiö. Molempien yhtiöiden osakepääoma on 2 500 euroa. Sawyerin mukaan niiden takana on holding-yhtiöitä, joiden omistajia hän ei paljasta.

Kantasataman Kehitys -yhtiö vuokraa kaupungilta tarvittavat maa-alueet. Sawyer ei vielä paljasta hankkeen rahoittajia, jotka hänen mukaansa ovat Länsi-Euroopasta. Myös outlet-keskuksen vuokralaiset ovat vielä salaisuus.

"Voin sanoa, että projekti etenee äärimmäisen hyvin joka suhteessa", luonnehtii Sawyer HS:lle.

Valtuuston hyväksymän sopimuksen mukaan kevääseen 2017 mennessä valmistuu yksi osa kaikkiaan 200 myymälän outlet-keskuksesta, jossa myydään edullisesti edellissesonkien muotia. Ensimmäinen hotelli valmistuu joulukuussa 2018.

Loppuosa eli outletin toinen ja kolmas osa, toinen hotelli, elokuvateatteri, liikuntatilat sekä asuinrakennukset valmistuvat portaittain vuoteen 2025 mennessä. Työttömyydestä kärsivän Kotkan ydinkeskustan kylkeen nousevaan keskukseen luvataan 700 vakituista työpaikkaa.

Mikäli hanke ei toteudu, maankäyttösopimus raukeaa. Kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannosen mukaan rahallisia sanktioita ei ole, koska liikemiehet ovat jo sijoittaneet suunnitteluun miljoonia euroja.

Kaupungin kustannukset ovat noin kymmenen miljoonaa euroa. Kotka Old Port on kaupungin omien laskelmien mukaan kannattava jo osittainkin toteutuneena.

"Ihan alkuvuosina olemme käyttötaloudessa pikkuisen maksajan puolella, mutta 12 vuoden aikana nettotulokertymä näyttäisi olevan 20 miljoonaa euroa. Se on hyvin kannattava hanke", sanoo Hannonen.

Asiakkaiden riittävyys 200 muotimyymälään 55 000 asukkaan Kotkassa on herättänyt kysymyksiä. Sawyer ja kaupunki kuitenkin korostavat, että Kotka Old Port ei elä kotkalaisista. Sinne houkutellaan asiakkaiksi muun muassa pääkaupunkiseudun asukkaita ja kansainvälisiä risteilymatkustajia.

Sawyerin mukaan outlet-asiakkaat myös käyttävät kerralla enemmän rahaa kuin tavallisten kauppakeskusten asiakkaat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat