Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EIT: Suomi sai kieltää Veropörssi-lehden verotietolistaukset

Suomi ei loukannut sananvapautta, mutta käsittely venyi liiaksi

Kotimaa
 

Suomi sai kieltää ihmisten verotietojen julkaisemisen listoina Veropörssi-lehdessä. Näin katsoi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) tiistaina antamassaan päätöksessä.

Satakunnan Markkinapörssin julkaisemassa Veropörssissä julkaistiin aiemmin vuosittain noin 1,2 miljoonan suomalaisen julkisia verotietoja luetteloina.

Tietosuojalautakunta kielsi vuonna 2009 tietosuojavaltuutetun vaatimuksen mukaisesti, ettei lehti saa käsitellä ihmisten vero- ja varallisuustietoja siinä laajuudessa kuin se oli tehnyt.

Myös korkein hallinto-oikeus päätti syksyllä 2009, että ihmisten verotietojen käsittely Veropörssi-lehdessä on vastoin henkilötietolakia.

Lain mukaan henkilötietoja eli esimerkiksi verotietoja saa kerätä ja käsitellä toimituksellisiin tarkoituksiin.

KHO:n mielestä pelkät verotiedot eivät olleet journalismia, vaan Veropörssissä julkaistiin henkilörekisteri laajamittaisesti lähes sellaisenaan.

Veropörssin julkaisijat valittivat verotietojen julkaisukiellosta, sillä kielto oli heidän mielestään syrjivä ja loukkasi sananvapautta.

EIT:n mukaan Suomi ei kuitenkaan loukannut asiassa sananvapautta. Sen sijaan Suomi rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimuksen oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä koskevaa kuudetta artiklaa, koska asian käsittely kesti niin pitkään.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan ratkaisulla on merkitystä myös sen kannalta, mikä on journalismia.

"Korkein hallinto-oikeus sanoi, että ei tuo ole journalismia, että julkaisette koko rekisterin. Kuka tahansa voi tehdä hyvää journalismia ja käyttää sananvapautta, mutta jossain vaiheessa ruvetaan puntaroimaan keskenään sananvapauden, henkilötietojen ja yksityiselämän suojaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat