Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nämä asiat omaisten tulisi muistaa

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Kuolinpäivänä

1 Lääkäri kirjoittaa kuolintodistuksen ja hautausluvan. Omainen voi pyytää kopion kuolintodistuksesta. Tieto kuolemasta välittyy lääkärin kautta väestötietojärjestelmään ja siitä eteenpäin Kelalle ja eläkelaitoksiin. Jos vainajalle tehdään ruumiinavaus, kuolintodistuksen saa vasta sen jälkeen.

2 Pyydä isännöitsijää tai huoltomiestä nostamaan taloyhtiön lippu puolitankoon.

Kuolinviikolla

3 Varaa aika hautaustoimistoon. Valitse arkku (400–4 000 euroa), hautakivi (300–5 000 euroa) ja uurna (45–600 euroa). Hautaustoimisto voi auttaa pitopalvelun tilaamisessa ja jopa kuolinilmoituksen (250–1 500 euroa) tekemisessä. Halvimmillaan hautaustoimiston palvelut, eli arkun, vaatetuksen, kuljetuksen, uurnan ja kukkalaitteen saa alle tuhannella eurolla. Palvelun keskihinta on noin 1 500–1 800 euroa. Hinnat vaihtelevat paikkakunnittain.

4 Tilaa virkatodistus kirkkoherranvirastosta tai maistraatista. Se on välttämätön vainajan ja kuolinpesän asioita hoidettaessa esimerkiksi pankissa. Virkatodistuksen avulla vainajan tilitä voi maksaa kuolemaan liittyviä kuluja.

Lähiviikkojen aikana

5 Peruuta lehtitilaukset ja muut suoraveloitukset. Irtisano mahdollinen ateriapalvelu. Ulkomaalaiset maksulliset viihdepalvelut, kuten Netflix, katkeavat, kun luottokortti kuoletetaan.

6 Mitätöi vainajan henkilöllisyyspaperit kuten passi.

7 Ilmoita kuolemasta vakuutusyhtiöön. Henkivakuutuskorvausta voi hakea myöhemmin. Jos vainaja oli työelämässä, hae korvausta työnantajan ryhmähenkivakuutuksesta Työntekijäin ryhmähenkivakuutuspoolista.

8 Lähiviikkojen kuluessa on haettava myös perhe-eläkettä. Selvitä oletko oikeutettu siihen ja hae eläkettä perhe-eläkehakemuslomakkeella, jonka saat esimerkiksi Kelan toimistosta tai internetistä.

Kuukauden sisällä

9 Kotimaiset palveluntarjoajat saavat tiedon asiakkaansa kuolemasta väestötietojärjestelmän kautta. Tieto ei välity ulkomaalaisille yrityksille, joten lakkauta vainajan sähköposti, Twitter-tili ja muut vastaavat palvelut. Yhtiöiden sivustojen ohjeosiossa on toimintaohjeet, jotka ovat usein englanniksi. Yleensä yhtiöön pitää lähettää virkatodistus sekä todistaa oma henkilöllisyytensä.

10 Lakkauta vainajan Facebook-sivu tai muuta se muistosivuksi. Muistosivuksi muutettu sivu jäädytetään, ja siellä voidaan jakaa muistoja vainajasta. Suomenkieliset ohjeet löytyvät Facebookin ohje- ja tukikeskuksesta.

Kolmen kuukauden sisällä

11 Lakisääteinen perunkirjoitus on tehtävä viimeistään kolme kuukautta vainajan kuolemasta. Perunkirjoitus kannattaa antaa tehtäväksi lakimiehelle ( noin 500 euroa). Perukirjan tehtävänä on toimia muun muassa veroilmoituksena perintöveroa varten sekä omaisuusluettelona. Perukirjan voi vahvistuttaa maistraatissa. Perunkirjoituksen jälkeen kuolinpesän osakkaat voivat nostaa yhdessä vainajan tililtä rahaa.

Vuoden kuluessa

12 Vainajan tuhkien sijoitus pitää päättää viimeistään vuosi tuhkauksen jälkeen. Tuhkat pitää sirotella yhteen paikkaan, ja aina maa- tai vesialueen omistajan tai haltijan luvalla. Useissa kaupungeissa on nimetty sirottelualue. Helsingissä tällainen on Abrahaminluodon alue Harmajan lähellä. Muutama hautaustoimisto tarjoaa palvelunaan venekuljetusta tuhkausalueelle.

Oikaisu 28.7: Lippua ei nosteta puolitankoon, kuten jutussa kirjoitetaan, vaan se lasketaan puolitankoon.

Lisäys 28.7: Lisätty kohtaan "Lähiviikkoina" ohje numero 8.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat