Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhtiön epäillään varastoineen vaarallisia jätteitä pohjavesialueella

Kotimaa
 

Orimattilalaista pintakäsittelylaitosta epäillään ympäristön turmelemisesta. Rikosepäilyt kohdistuvat Kromipinta-yhtiöön, joka on mennyt konkurssiin. Poliisi tiedotti keskiviikkona, että tapaus on siirtynyt syyteharkintaan yhtiön toimitusjohtajan ja ympäristövastaavan osalta.

Esitutkinnan mukaan yritys oli varastoinut lupaehtojen vastaisesti vaarallisia nestemäisiä jätteitä vuosina 2012 ja 2013 ainakin 40 tonnia.

Lisäksi suodatinjätteitä on ollut varastoituina noin 4,5 tonnia ja hydroksidisakkoja noin 20 tonnia. Varastoinnista puuttuivat muun muassa asianmukaiset varoaltaat.

Poliisin mukaan ympäristöviranomaiset tekivät yhtiöön vuosina 2009–2013 kaikkiaan kahdeksan tarkastus- ja valvontakäyntiä, joiden seurauksena yhtiötä kehotettiin saattamaan toimintansa lupaehtojen mukaiseksi. Yhtiö ei kuitenkaan tehnyt vaadittuja toimenpiteitä.

Yhtiötä edellytettiin vuoden 2009 aikana tekemään muun muassa hankintasopimus automaattisesta paloilmoitinlaitteistosta sekä kemikaalivarasto.

Poliisin mukaan jo vuonna 2010 suuria määriä kemikaaleja ja ongelmajätteitä oli varastoituina ympäristölupamääräysten vastaisesti.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes keskeytti pohjavesialueella sijainneen nikkelikromauslaitoksen toiminnan kemikaalien laittoman varastoinnin takia syyskuussa 2013. Yhtiö teki konkurssin pian sen jälkeen.

Yhtiön konkurssipesä on vaatinut mahdolliseen rikokseen syyllistyneiltä vahingonkorvauksena 221 534 euroa jätteiden hävittämiskustannuksia. Valtio on varautunut alueen siivoamiseen, ellei kustannuksia voida kattaa konkurssipesän varoilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat