Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo syksyllä tulossa uusia vastaanottokeskuksia

Lähes kaikki turva- paikanhakijoille osoitetut paikat ovat nyt täynnä

Kotimaa
 
Sari Gustafsson Lehtikuva
Yksi vastaanottokeskuksista sijaitsee Metsälässä Helsingissä.
Yksi vastaanottokeskuksista sijaitsee Metsälässä Helsingissä. Kuva: Sari Gustafsson Lehtikuva

Maahanmuuttovirasto suunnittelee avaavansa neljä tai viisi uutta vastaanottokeskusta turvapaikanhakijoille alkusyksyn aikana.

Jokaiseen keskukseen tulisi vähintään 150 majoituspaikkaa.

Tästä on kyse

EU jakaa Välimeren maiden taakkaa

 Kreikkaan ja Italiaan Välimeren yli tulevien siirtolaisten määrä on kasvanut. EU pyrkii helpottamaan näiden maiden taakkaa jakamalla niistä muihin EU-maihin 40 000 turvapaikanhakijaa kahden vuoden kuluessa.

 Suomeen näistä maista siirretään 792 turvapaikanhakijaa. Ainakin osa heistä saapuu maahan ehkä vielä tänä vuonna.

 Suomessa vastaanottokeskuksia on tällä hetkellä 18 kappaletta.

"Turvapaikanhakijoita on tullut huomattavan paljon. Tämänhetkinen vastaanottokapasiteetti alkaa olla aika rajoilla", Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Olli Snellman kertoo.

Tällä hetkellä lähes kaikki paikat vastaanottokeskuksissa ja alaikäisten yksintulleiden turvapaikanhakijoiden ryhmäkodeissa ovat täynnä.

Maahanmuuttovirasto pyrkii lisäämään majoituspaikkoja erityisesti pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä.

Selvitystyötä tehdään viidellä paikkakunnalla yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin (SPR) kanssa. Paikkakuntia maahanmuuttovirasto ei vielä paljasta.

"Nyt tehdään alustavaa kartoitusta, vielä on paljon keskeneräistä tietoa", Snellman sanoo.

Hän toivoo, että selvitystyö saataisiin tehtyä heinäkuun aikana. Snellman pitää suunnitelmien toteutumista hyvin todennäköisenä.

"En osaa sanoa, kuinka monta perustetaan, mutta niitä kuitenkin perustetaan", hän toteaa ja muistuttaa, että lain mukaan vastaanottopalvelut pitää järjestää.

Käytännössä uusien keskusten perustamisesta vastaavat kunnat ja SPR. Lopulliset päätökset vastaanottokeskusten avaamisesta tekee sisäministeriö.

Osa selvityksen kohteena olevista keskuksista on uusia, osa taas vanhoja keskuksia. Niitä on lakkautettu viime vuosina, kun turvapaikanhakijamäärät laskivat.

Viime vuoden syksyllä lakkautettujen Punkalaitumen ja Ruukin vastaanottokeskusten avaamisesta on jo päätetty. Punkalaidun otti vastaan ensimmäiset asiakkaansa viime viikolla, ja Ruukki avataan elokuun loppuun mennessä.

Myös alaikäisille yksintulleille turvapaikanhakijoille etsitään uusia tiloja. Lähtökohtana on lisätä lasten majoituspaikkoja entisten ryhmäkotien yhteyteen yhdellä tai kahdella paikkakunnalla.

Tällä hetkellä Suomeen saapuu Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakijoita enemmän kuin koskaan ennen. Kuluvan vuoden aikana turvapaikkaa on hakenut Suomesta noin 3 500 henkilöä, kun koko viime vuonna hakijoita oli 3 651. Eniten tulijoita on saapunut Irakista, Somaliasta ja Albaniasta.

EU-maiden sisäministerit päättivät maanantaina, miten Välimeren yli saapuneita turvapaikanhakijoita jaetaan muihin EU-maihin.

Suomeen siirretään 792 turvapaikanhakijaa Italiasta ja Kreikasta kahden vuoden aikana.

Ministerit saivat ratkaistua vain 35 000 turvapaikanhakijan siirtämisen eri EU-maihin. Loppujen 5 000 hakijan sijoitus ratkaistaan syksyllä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat