Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset luottavat kanssaihmisiin ja poliisiin muita enemmän – liikennerikoksiin suhtaudutaan lepsusti

Asiantuntijan mukaan Suomessa luotetaan poliisiin ja kanssaihmisiin muita enemmän

Kotimaa
 

Suurin osa suomalaisista on lainkuuliaisia ja suhtautuu torjuvasti pienempiinkin rikoksiin ja rikkeisiin.

Esimerkiksi viiden vuoden takaisessa European Social Survey -tutkimuksessa 88 prosenttia suomalaisista piti liioitellun tai väärän vakuutuskorvaushakemuksen tekemistä vääränä tai todella vääränä. Suhtautuminen mahdollisesti varastetun tavaran ostamiseen oli kansainvälisessä vertailussa tiukimmasta päästä: 93 prosenttia suomalaisista katsoi, että teko on väärin.

Omaisuusrikoksissa Suomi onkin muiden Pohjoismaiden ohella alhaisen rikollisuuden maita.

"Pidämme mielellämme rehellisyyttä kansallisominaisuutenamme. Siihen, onko tälle uskomukselle tutkimuksista katetta, on hankalampi vastata. Ainakin kun tutkijat eri maissa pudottelivat lompakoita löydettäväksi, suomalaiset palauttelivat niitä muita tunnollisemmin", sanoo kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin johtaja Tapio Lappi-Seppälä Helsingin yliopistosta.

Hänen mukaansa suomalaiset luottavat kanssaihmisiin ja poliisiin muita enemmän.

"Lain noudattaminen on yhteydessä luottamuksen kokemukseen ja siihen, miten oikeudenmukaiseksi, reiluksi ja tasapuoliseksi rikosoikeusjärjestelmä koetaan."

Toisaalta Suomessakin tehdään lukumääräisesti paljon rikkeitä ja rikoksia. Viime vuonna poliisin tietoon tuli Tilastokeskuksen mukaan noin 418 000 rikosta.

Tieliikennelain alaisia liikennepakoja, liikennerikkomuksia ja liikenneturvallisuuden vaarantumisia tapahtui lähes yhtä monta kertaa.

Suurin osa rikosepäilyjä koskee varkauksia, näpistyksiä, vahingontekoja, kulkuneuvon luvatonta kuljettamista, petoksia ja pahoinpitelyjä.

"Vakavina pidettyjen rikosten määrä lasketaan sadoissa tai tuhansissa. Sitten ovat nämä lievemmät rikokset, joissa kynnys ylittyy helpommin."

Eurooppalaisessa tutkimuksessa suomalaiset suhtautuivat useimpia muita maita lepsummin liikennerikoksiin ja -rikkomuksiin. Noin 70 prosenttia vastaajista piti niitä väärinä.

"Se saattaa johtua siitä, että pienemmätkin liikennerikkeet, kuten ylinopeudet, mielletään meillä liikennerikoksiksi, kun muissa maissa ne ovat hallinnollisia rikkeitä. Kansainvälisesti luotettava rattijuopumustilasto osoittaa, että liikenne on Pohjoismaissa raittiimpaa kuin muualla", Lappi-Seppälä sanoo.

Rikosmääristä huolimatta poliisinkin käsitys suomalaisten lainkuuliaisuudesta on hyvä.

"Pääsääntöisesti homma pelaa hyvin ja toisaalta rikoksista jää hyvin ihmisiä kiinni. Osalla ihmisistä on sitten erilainen tulkinta luonnonmoraalista ja käsitykset siitä, mikä on oikein ja väärin, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei. Toinen voi vaikka surutta heittää roskapussin luontoon ja toiselle se ei käy missään tapauksessa", sanoo ylikomisario, rikostorjuntayksikön johtaja Tuomo Lotta Helsingin poliisista.

HS:n tekemässä lainkuuliaisuuskyselyssä voi ottaa kantaa siihen, kuinka paheksuttavana erilaisia rikoksia pitää: hs.fi/lainkuuliaisuuskysely.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat