Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rekisterinumeroiden bongarit auttavat löytämään varastettuja autoja

Kotimaa
 
Matti Björkman Lehtikuva
Poliisi julkaisee anastettujen autojen rekisterinumeroita. Tammi–kesäkuussa tilastoitiin 1 271 autovarkautta.
Poliisi julkaisee anastettujen autojen rekisterinumeroita. Tammi–kesäkuussa tilastoitiin 1 271 autovarkautta. Kuva: Matti Björkman Lehtikuva

Varastettujen ajoneuvojen rekisterinumeroiden julkaiseminen ja yleisövihjeet auttavat poliisia ratkomaan varkauksia.

Erityisen aktiivisesti yleisövihjeitä pyytää Sisä-Suomen poliisi, joka julkisti viimeisimmän listan "Pöllityt 6.7.–20.7.2015" alkuviikosta.

Fakta

Harva autovarkaus selviää

 Tammi–kesäkuussa tilastoitiin 1 271 autovarkautta eli 11 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

 Viidessä vuodessa määrä on kuitenkin romahtanut. Vuonna 2014 tapauksia tilastoitiin 2 388 kappaletta, kun määrä oli 4 108 vuonna 2010.

 Valtaosa varastetuista autoista löytyy enemmin tai myöhemmin, mutta varkaita tavoitetaan harvoin. Keskimäärin vain noin 45 prosenttia tapauksista selviää.

Lähde: Poliisiammattikorkeakoulu

Sisä-Suomen poliisilaitos on julkaissut listaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti jo vuosia. Listan julkaiseminen auttaa ratkaisemaan rikoksia, kertoo viestintäpäällikkö, ylikonstaapeli Nina Juurakko-Vesikko. Hän oli mukana ideoimassa listan julkaisua vuoden 2009 tienoilla, kun tutkinnan, tilannekeskuksen ja viestinnän väki pohtivat monissa palavereissaan, mitä autovarkauksille voisi tehdä.

Nyt lista päivittyy viikoittain poliisin verkkosivustolla ja sosiaalisessa mediassa, ja se kertoo tapaukset aina edelliseltä kahdelta viikolta.

"Tiedämme, että on paljon ihmisiä, joita kiinnostaa autojen bongaus. Tämä oli heille sitten yksi lista, jota voi käyttää ja samalla auttaa poliisia rikosten selvittämisessä."

Rekisterinumeroiden bongausta harrastavat esimerkiksi vartijat ja taksikuskit.

"Emme selvitä erikseen, mitkä vihjeet tulevat listojen kautta. Mutta kyllä näitä keissejä on. Siitä ei ole kauaakaan, kun tuli Ruotsista viestiä, että sieltä löytyi täältä viety peräkärry. On kätevää, kun laittaa rekisterinumeron Googleen ja siten löytää poliisin listan."

Toki muutkin poliisilaitokset julkaisevat anastettujen ajoneuvojen tietoja, mutta Sisä-Suomen poliisilaitoksen listaus on kattavin ja säännöllisin. Listalla on tällä hetkellä rekisterinumerot sekä merkki- ja mallitiedot 19 ajoneuvosta tai perävaunusta. Rekisterinumerot on myös kolmesta moottoripyörästä tai moposta varastetusta kilvestä.

"Sitähän tehdään jonkin verran, että pöllitään moottoripyörä ja kilvet eri paikoista, minkä jälkeen ne yhdistetään."

Poliisi kehottaa ilmoittamaan havainnoista hätäkeskukseen. Myös Juurakko-Vesikko sanoo, ettei tarkkaavaisen bongarin kannata itse tehdä mitään vaan välittää havaintonsa poliisille.

Kritiikkiäkin rekisteritietojen julkaisemisesta on tullut. Esimerkiksi listalta ei heti poisteta löytyneitä ajoneuvoja.

"Siitä olemme vähän saaneet kritiikkiä, että ihmiset soittelevat vielä silloin, kun auto on jo takaisin oikealla omistajillaan. Mutta se on pienempi paha."

Sisä-Suomen poliisissa uskotaan, että rikosten selvittämisen ohella julkinen lista voi auttaa myös ennaltaehkäisemään anastuksia. Poliisilaitoksen alueella on tällä vuosikymmenellä tehty rikosilmoituksia anastetuista ajoneuvoista keskimäärin 130 vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat