Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Starttirahojen yhtäkkinen loppuminen on yllättänyt ikävästi tulevat yrittäjät – "Tämä ei ole oikein"

Hallituksessa on "ymmärrystä" työllisyysrahojen lisäykselle, mutta se ei auta kaikkia yrittäjiä

Kotimaa
 
Katarina Sällylä HS
Georgios Tountas ja Mia Jokinen löysivät keväällä sopivan kahvilan, jota Tountas voisi hoitaa. Starttirahan piti olla selvä, mutta yhtäkkiä rahat loppuivat kesken.
Georgios Tountas ja Mia Jokinen löysivät keväällä sopivan kahvilan, jota Tountas voisi hoitaa. Starttirahan piti olla selvä, mutta yhtäkkiä rahat loppuivat kesken. Kuva: Katarina Sällylä HS

Pieni tunnelmallinen kahvila Helsingin Uudenmaankadulla on Georgios Tountasin unelma. Hän muutti pysyvästi Suomeen kolme ja puoli vuotta sitten perheensä kanssa Kreikasta Kreetan saarelta, jossa hän työskenteli hotellissa baarimestarina. Vaimo Mia Jokinen työskentelee sairaanhoitajana. Lapsista toinen menee kouluun ja toinen on päiväkodissa.

Pariskunta löysi sopivan kahvilan keväällä ja aloitti heti neuvottelut. He ottivat yhteyttä te-toimiston yritysneuvojiin ja tekivät tarvittavat paperit starttirahahakemusta varten.

Fakta

Starttirahasta maksetaan veroa

 Starttirahaa haetaan kuuden kuukauden jaksoissa. Tukiaika on keskimäärin 6– 2 kuukautta.

 Tänä vuonna määrä on ensimmäiseltä kuuden kuukauden jaksolta pääsääntöisesti 39,36 euroa päivässä eli noin 850 euroa kuussa. Seuraavilla jaksoilla starttiraha pienenee noin 710 euroon kuussa.

 Starttiraha on henkilökohtaista veronalaista tuloa, jota maksetaan korkeintaan viideltä päivältä viikossa.

Kaiken piti olla viittä vaille valmista, kun yritysneuvoja yhtäkkiä ilmoitti, että starttirahaa ei saakaan, sillä rahat loppuivat kesken Uudellamaalla heinäkuun alussa.

"Se oli suuri pettymys, koska täytin kaikki kriteerit ja kaiken piti olla selvää", Tountas sanoo.

Tountas on etsinyt Suomesta töitä ja opiskellut kieltä, mutta koko ajan pohtinut omaa yritystä. Hän on kiertänyt vaimonsa kanssa katsomassa lukuisia paikkoja. Löytyneen kahvilan nykyinen pyörittäjä lopettaa toiminnan, joten Tountasin olisi hyvä jatkaa toimintaa pian. Se tarkoittanee sitä, että starttirahaa ei heru, vaikka sitä olisi saatavilla myöhemmin syksyllä. Yritystoimintaa ei saa aloittaa ennen starttirahapäätöstä.

Pariskunta ei ymmärrä, miten on mahdollista, että osa aloittavista yrittäjistä on jäämässä heidän tapaansa väliinputoajiksi.

"Tämä ei ole oikein. Ilman starttirahaa teen pienempää bisnestä kuin muut aloittavat yrittäjät ja minulla on isompi riski. Olisin voinut palkata osa-aikaisen työntekijän, mutta se on vaikeaa ilman starttirahaa", Tountas sanoo.

Starttirahojen kohtalo loppuvuodelle ratkaistaan syyskuun alussa, jolloin hallitus päättää lisäbudjetissa työllisyysrahoista.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) sanoi Helsingin Sanomissa (HS 11. 7.), että hän aikoo esittää lisämäärärahaa.

Hallituslähteistä vahvistettiin keskiviikkona HS:lle, että hallituspuolueet ovat käyneet asiasta neuvotteluja ja "asialle on ymmärrystä".

Starttirahaa ei sääntöjen mukaan voi antaa takautuvasti.

"Käytännössä voi vain jättää hakemukset ja ne jäävät jonoon. Ehdollisiakin päätöksiä voi periaatteessa tehdä", ylijohtaja Tuija Oivo työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) sanoo.

Helsingissä te-toimiston asiantuntijat kuvaavat nykyistä tilannetta "kestämättömäksi". Helsingissä käsittelyssä seisoo 100–150 starttirahahakemusta, puhumattakaan heistä, joiden suunnitelmat ovat tyssänneet.

Yhtäkkinen käsky lopettaa starttirahojen myöntäminen hämmentää myös Espoossa.

"Omille asiakkailleni uutinen määrärahojen loppumisesta tuli sokkina. Useimpien kanssa starttirahapäätöstä on valmisteltu pitkään", kertoo alkavan yrittäjyyden asiantuntija Hermanni Laurila Uudenmaan te-toimiston Espoon toimipisteestä.

Laurila itsekin tyrmistyi, sillä juhannuksen jälkeen viestimet kertoivat, että Uudellamaalla rahat riittäisivät, mutta viikkoa myöhemmin rahat loppuivat.

"Monilla asiakkailla on rehellistä epäuskoa, sillä hakemuksia on hirveästi kesken. Useimpia on hiottu pitkään ja yhtäkkiä tulee tällainen stoppi."

Laurilan mukaan Espoossa starttirahaa hakevat usein asiantuntijat johtuen kaupungin elinkeinorakenteesta.

"He haluavat myydä kovaa osaamistaan, kun yt-neuvottelut ovat tulleet eteen."

Toinen ryhmä on yli 50-vuotiaat, jotka kokevat yrittäjyyden ainoaksi väyläkseen työllistyä. Kolmas ryhmä on maahanmuuttajat, jotka pitävät omaa yritystä parhaana keinona saada töitä.

"Monet pohtivat nyt, että ilman starttirahaa he eivät pysty lähtemään yrittäjiksi", Laurila sanoo.

Uudenmaan te-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen asettaa toivonsa maan hallitukseen.

"Näin se vain on, että koko starttirahamäärä on meillä kokonaan kiinnitetty ja taidetaan olla jo miinuksen puolella."

Ukkonen kertoo, että jotkut yrittäjäksi aikovat ovat sanoneet, että tilanne on heille niin kriittinen, että he jättävät yrityksen perustamisen. He katsovat, mikä tilanne starttirahoissa on myöhemmin syksyllä.

Viime vuonna Uudenmaan alueella myönnettiin starttirahoja yhteensä vajaat 15 miljoonaa euroa. Tämän vuoden puolella kysyntä on kasvanut niin paljon, että starttirahoihin varattiin noin 17 miljoona euroa, joka on jo nyt sidottu.

Ukkosen mukaan starttirahoja on myönnetty, koska yrittäjyyteen halutaan panostaa vaikeassa työllisyystilanteessa.

"Jos on vähänkin hyvä yritysidea ja liiketoimintasuunnitelma kunnossa, olemme halunneet tukea yrittäjyyttä."

Tällä hetkellä Uudellamaalla toimii melkein 2 000 yrittäjää starttirahalla.

Vuosittain on käsitelty keskimäärin 4 000–4 500 hakemusta, joista hylätään noin 600. Hyväksytyistä starttirahayrittäjistä noin puolet on aloittavia yrityksiä ja puolet starttirahan jatkoa saaneita. Yleensä starttirahaa myönnetään vajaat 5 000 euroa.

"Kyllä me loppuvuodeksi tarvittaisiin ehkä jotain kymmenen miljoonaa euroa, jolla hoidettaisiin niin starttirahat kuin palkkatuetkin", Ukkonen arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat