Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistot ovat keränneet lahjoituksia jo yli 30 miljoonan edestä

HS selvitti, kuinka paljon yliopistot ovat saaneet lahjoituksia, jotka valtio aikoo kolminkertaistaa

Kotimaa
 
Martti Kainulainen LEHTIKUVA
Helsingin yliopisto on kerännyt lahjoituksia ylivoimaisesti eniten, jo yli 17 miljoonaa euroa.
Helsingin yliopisto on kerännyt lahjoituksia ylivoimaisesti eniten, jo yli 17 miljoonaa euroa. Kuva: Martti Kainulainen LEHTIKUVA

Yliopistot keräävät parhaillaan lahjoituksia valtion lupaaman vastinrahan toivossa. Tähän mennessä vastinrahaan oikeuttavia lahjoituksia on tehty jo yli 30 miljoonan euron edestä.

Osa yliopistojen lahjoituskampanjoista käynnistyi jo loppuvuodesta 2014, mutta esimerkiksi Lapin yliopistossa, Taideyliopistossa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa kampanjoita ollaan vasta käynnistelemässä.

Valtio on luvannut kolminkertaistaa lahjoituksista saadun summan 150 miljoonaan euroon saakka, ja lahjoitusaikaa on vuoden 2017 loppuun.

Lahjoitussummat eroavat suuresti eri yliopistoissa. Ylivoimaisesti eniten lahjoituksia on kerännyt Helsingin yliopisto, joka on haalinut kasaan jo yli 17 miljoonaa euroa.

"Tavoitteena on kerätä 25 miljoonaa vuoden 2016 loppuun mennessä. Valtion suunnittelemat koulutusleikkaukset osuvat yliopistoihin kuitenkin siinä määrin, että tavoitetta tullaan todennäköisesti vielä nostamaan", sanoo varainhankinnan kampanjapäällikkö Pia Dolivo Helsingin yliopistosta.

Toiseksi eniten lahjoituksia, noin 6,5 miljoonaa, on tähän mennessä kerännyt ruotsinkielinen Åbo Akademi ja kolmanneksi eniten niin ikään ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu Hanken, runsaat 3,6 miljoonaa euroa. Sen sijaan Tampereen yliopistossa keräys on alkanut laskentapäällikkö Heikki Huovialan mukaan hieman nihkeästi.

"Tähän mennessä meillä on kasassa runsaat 250 000 euroa. Uskomme kuitenkin, että tilanne reipastuu", Huoviala sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osaston ylijohtaja Tapio Kosunen toteaa keräyksen edenneen kaiken kaikkiaan kohtuullisen hyvin. Hänen mukaansa on tiedossa, että eri yliopistojen mahdollisuudet kerätä yksityistä pääomaa voivat poiketa toisistaan.

Huovialan mukaan Tampereen yliopiston keräämä potti koostuu useammista pienistä lahjotuksista. Helsingin yliopisto on sen sijaan kerännyt säätiöiltä miljoonalahjoitukset. Sekä Tampereen että Helsingin yliopistojen kokonaisbudjettiin verrattuna lahjoitukset ovat kuitenkin pieniä summia.

Valtion vastinrahaan oikeuttava lahjoitus menee yliopiston toimintaa yleisesti, mutta vähintään 10 000 euron lahjoitus voidaan kohdentaa tietylle koulutusalalle. Helsingin yliopistossa eniten lahjoituksia on tehty lääketieteille, farmasialle sekä kasvatustieteelle ja opettajankoulutukselle.

"Lahjoituksilla tullaan varmaan perustamaan ainakin professuureja. Lahjoitusprofessuurien määrä on ollut viime vuosina nousussa, ja tällä hetkellä meillä on niitä lähes sata", Dolivo kertoo.

Valtion vastinrahoituspäätökset tehdään loppuvuodesta 2017, ja itse vastinraha kirjataan yliopistojen peruspääomaan.

Maksimisummaan päästäkseen yliopistojen tulisi kerätä lahjoituksia yhteensä 50 miljoonaa euroa. Mikäli lahjoituksia tulee vähemmän, jää osa valtion vastinrahoituksesta käyttämättä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat