Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen yleisin arkku kielletään vuosien jahkailun jälkeen

Herkästi syttyvä keinokuitu on aiheuttanut vaaratilanteita

Kotimaa
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Keinokuitu on sytyttyään aiheuttanut vaaraa krematorioissa.
Keinokuitu on sytyttyään aiheuttanut vaaraa krematorioissa. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Suomen yleisin arkkumalli aiotaan kieltää vuosien jahkailun jälkeen. Keinokuitukankaalla päältä verhoiltu arkku on aiheuttanut useita vaaratilanteita krematorioissa. Keinokuitu syttyy helposti, joten kangas voi leimahtaa tuleen ennen kuin uunin luukku menee kiinni.

Hautausalan toimijat halusivat, että ympäristöministeriö olisi kieltänyt arkkumallin lakimuutoksella.

"Lainsäätäjä ei lämmennyt ajatukselle. Suurimmat seurakunnat, arkkuvalmistajat ja hautaustoimisto istuivat kesän alussa yhteisen pöydän ääreen. Meidän tarkoituksenamme on tehdä sitova päätös niistä materiaaleista, joita krematoriot ottavat vastaan", Suomen hautaustoiminnan keskusliiton pääsihteeri Matti Karjalainen kertoo.

Seurakunnat vastaavat valtaosasta Suomen krematorioista.

Hautaustoimilaissa ja hautaustoimiohjesäännössä määritellään väljästi se, minkälaisessa arkussa vainaja voidaan haudata.

"Asiaa ei ole kirjattu riittävän yksityiskohtaisesti, joten polttoon on hyväksytty liian helposti sellaisia materiaaleja, jotka eivät sinne kuuluisi", Karjalainen sanoo.

Toimijoiden on tarkoitus sopia siirtymäajasta, jonka aikana arkkuvalmistajat ehtivät myydä jo varastossa olevat materiaalit.

"Nyt on tarkoitus saada aikaan kulttuurimuutos. Kangasverhoillut arkut ovat lähes ainoastaan suomalainen ilmiö, jolla ei ole mitenkään pitkää perinnettä", Karjalainen sanoo.

Kankaalla päällystetyt arkut eivät ole kuitenkaan täysin katoamassa siirtymäajan jälkeen. Jatkossa materiaalina käytetään vain luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa ja pellavaa. Arkkuvalmistajien mukaan niiden käsittely on vaikeampaa kuin keinokuitujen. Valmistajat myös pelkäävät, että luonnonmateriaalit menettävät muotonsa kylmiösäilytyksessä.

Keinokuiduista eroon pääsemiseen liittyy turvallisuusseikkojen lisäksi myös kasvava tarve ekologisiin vaihtoehtoihin. Lähes kaikilla arkku- ja uurnavalmistajilla on tarjolla ekologisia malleja, joiden valmistuksessa ympäristövaikutukset on minimoitu.

Niiden hinnat ovat vielä jonkin verran muita malleja kalliimpia. Pellavakankaalla verhoiltu arkku on noin sata euroa kalliimpi kuin vastaava keinokuidulla verhoiltu arkku.

Alan toimijat kuitenkin uskovat, että ekologisten vaihtoehtojen hinnat laskevat sitä mukaan kuin valmistusmäärät kasvavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat