Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt tarvittaisiin hätärahoitusta

Kotimaa
 

Työllisyysrahojen loppuminen kesken vuoden on murheellinen asia lukuisille yritystoimintaa juuri aloittaville yrittäjille.

Pääkaupunkiseudulla on kymmeniä sellaisia yrittäjäksi aikovia, joille te-toimiston alkavan yrittäjyyden asiantuntijat olivat juuri tekemässä myönteistä päätöstä, ennen kuin välitön tukikielto määrärahojen loppumisen vuoksi astui voimaan heinäkuun alussa.

Erityisesti juuri kesän aikana toimintaa käynnistäville tukikielto on ollut kova isku, koska kaikki oli valmiina, useissa tapauksissa myös toimitilat olivat hankittuina.

Aiempinakin vuosina työllisyysrahat ovat voineet loppua kesken, mutta silloin on aina pystytty hoitamaan valmistellut ja luvatut rahat päätökseen.

"Aina on löytynyt pussin pohjalta rahaa, mutta nyt ylhäältä tuli käsky, että mitään ei ole", te-toimiston asiantuntija valittaa.

Tällä kertaa tukikielto Uudenmaan te-toimiston alueelle oli välitön, mikä on tuntunut kohtuuttomalta. Vastaavanlainen tilanne on tosin miltei kaikkialla Suomessa.

Asiantuntijoiden mukaan olisi ollut äärimmäisen tärkeää saada myöntää starttiraha hakijoille jo luvattuihin ja sovittuihin suunnitelmiin.

Starttirahaprosessi ei ole mikään yksinkertainen juttu. Pitää tehdä tarkat liiketoimintasuunnitelmat ja kannattavuuslaskelmat. Paperisota on melkoinen. Prosessi vaatii niin hakijoilta kuin käsittelijöiltäkin tarkkaa perehtymistä.

Siksi rahojen loppumista voi pitää loukkauksena niin yrittäjiksi haluavia kuin te-toimistojen työntekijöitäkin kohtaan. Starttirahahakemuksen ja -päätöksen valmistelu on vienyt voimia ja aikaa kummaltakin osapuolelta.

Määrärahojen loppuminen on isku myös palkkatuetulle työlle ja oppisopimukselle.

Se oli isku esimerkiksi juuri armeijasta päässeelle helsinkiläiselle nuorelle miehelle, jonka eräs yritys olisi ottanut oppisopimuksella työtä oppimaan. Kaikki edellytykset tuen täyttymiseksi täyttyivät, mutta mies sai ilmoituksen, että rahaa ei ole.

Hallituksen odotetaan ohjaavan lisää rahaa työllisyyteen syksyn lisäbudjetissa. Se tulee monille liian myöhään.

Hallitus voisi kaivaa jo keskellä kesää pussin pohjia. Nyt tarvittaisiin pikaista hätärahoitusta.

Martta Nieminen HS martta.nieminen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat